Co powinniśmy jeść w pracy? „To klucz do dobrego zdrowia i samopoczucia”

Co powinniśmy jeść w pracy? „To klucz do dobrego zdrowia i samopoczucia”

Dodano: 
Talerz na jedzenie
Talerz na jedzenie Źródło:Shutterstock
W biurze czy na home office spędzamy często więcej niż połowę dnia. W tym czasie poza regularnymi posiłkami często zdarza nam się podjadać. Każdy element diety ma za to ogromny wpływ na odporność i koncentrację. Dlatego należy przywiązywać dużą wagę do wyborów żywieniowych w ciągu dnia. Na co zwrócić uwagę przygotowując przekąski do pracy?

Jak wynika badania Dailyfruits, tylko 50% pracujących Polaków je codziennie owoce, a 60% warzywa. Kilka razy w ciągu dnia sięga po nie nieco ponad 1/5 pracujących Polaków. Te liczby nie napawają optymizmem, biorąc pod uwagę fakt, że to właśnie witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jedzenie kluczem do zdrowia i samopoczucia

Warto jeść to, co nam smakuje, ale zachowując prawidłowe proporcje między poszczególnymi składnikami – warzywami, owocami, źródłami węglowodanów złożonych i białek. Powinniśmy także ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną zawierającą nadmiar cukru i tłuszczów trans. Może bowiem wywołać ospałość, rozdrażnienie i trudności ze skupieniem uwagi.

Absolutną podstawą tego, co powinniśmy spożywać w ciągu dnia pracy, są owoce i warzywa. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.

Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura, a niektórzy nawet na home office – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Pomysły na zdrowe przekąski do pracy

Ważne jest, aby wybierać zdrowe przekąski, do których należą na przykład świeże i suszone owoce oraz orzechy jako dobra alternatywa dla chipsów czy cukierków. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego w pracy, warto zaopatrzyć się w daktyle, rodzynki czy śliwki. Suszone owoce nie zajmują dużo miejsca i mają długi czas przydatności do spożycia, więc warto je mieć zawsze przy biurku. Połączone z jogurtem, świeżymi owocami i orzechami mogą stworzyć bardzo odżywczy posiłek, który nasyci nas na długo.

Dobrym pomysłem na zdrową przekąskę w ciągu dnia pracy jest sałatka owocowa, którą możemy szybko przygotować w biurze lub na home office. Ciekawą opcją są także smoothie, czyli koktajle na bazie warzyw i owoców, przygotowane na przykład z wykorzystaniem blenderów sportowych z możliwością blendowania bezpośrednio do butelki, którą zabieramy ze sobą do miejsca pracy. Można do nich dodać porcję nabiału lub płatków owsianych co wpłynie na trwałość sytości.

Wartościowymi i zdrowymi przekąskami są także orzechy, nasiona i pestki, które stanowią znakomite źródło błonnika, witaminy E oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, budujących struktury mózgu i komórek nerwowych. Orzechy są bogate w składniki mineralne jak magnez, miedź potas i selen, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację uwagi. Mają także pozytywne oddziaływanie na układ krążenia, posiadają właściwości antynowotworowe i redukują stres oksydacyjny.

Sycące posiłki to podstawa

Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy spożywać 3-5 posiłków dziennie. To znaczy, że w ciągu dnia pracy będziemy zjadać co najmniej jeden posiłek, a często więcej. W pracy warto jeść posiłki kompletne, które będą bardziej sycące, aby ograniczyć podjadanie cały czas. Nieregularne dostawy energii będą powodowały zaburzenia koncentracji, źle oddziaływały na samopoczucie, a nawet mogą wpłynąć na obniżenie odporności czy trudności z kontrolą masy ciała.

Podstawą w realizacji zdrowych przekąsek w pracy jest zapewnienie sobie dostępności odpowiedniej żywności i zamiana niezdrowych przekąsek na zdrowe. Cukierki możemy zastąpić suszonymi owocami, chipsy naturalnymi orzechami lub krojonymi warzywami. Jeśli potrzebujemy pomocy w przygotowaniu spersonalizowanego jadłospisu, poprawiającego nasze nawyki żywieniowe, możemy także skorzystać z pomocy dietetyka.

Czytaj też:
„Śmieciowe jedzenie” może wywołać depresję? Te badania nie kłamią
Czytaj też:
3 przekąski dla urody. Jedz te produkty, a skóra ci podziękuje

Opracowała:
Źródło: Dailyfruits