Raddichio – poznaj gorzką sałatę, która działa... uspokajająco

Raddichio – poznaj gorzką sałatę, która działa... uspokajająco

Dodano: 
Raddichio
Raddichio Źródło: Shutterstock
Raddichio to odmiana sałaty, która ma gorzki smak. Jest bogata w antyoksydanty i ma wiele właściwości odżywczych.

Raddichio to odmiana cykorii, która przypomina trochę kapustę pekińską. Ma gorzki smak i jest bardzo zdrowa, uważa się ją nawet za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Dlaczego warto jeść raddichio i jakie ma właściwości?

Czym jest raddichio?

Raddichio, inaczej nazywane czerwoną cykorią, często jest składnikiem gotowych mieszanek sałat. Można je rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie (biało-fioletowym kolorze) i gorzkim smaku. Warto po nie sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo to bogate źródło substancji odżywczych, pierwiastków i witamin. Zawiera też inne składniki, dzięki którym działa uspokajająco na organizm.

Wartości odżywcze raddichio

Gorzka odmiana cykorii zawiera:

Co warto wiedzieć o gorzkiej sałacie?

Raddichio:

  • zawiera witaminę C, więc wspiera odporność
  • jest źródłem magnezu, dzięki czemu wspomaga pracę układu nerwowego
  • jest źródłem potasu, przez co wspiera serce
  • zawiera antyoksydanty, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki
  • zawiera laktukopikrynę, przez co działa uspokajająco

Właściwości zdrowotne raddichio

Raddichio nie bez powodu jest uważane za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Czerwona cykoria zawiera nie tylko witaminy i minerały, ale również antyoksydanty, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, stanowiąc naturalną profilaktykę antynowotworową. Dostarcza również luteiny, która wzmacnia pracę narządu wzroku i pomaga zapobiec wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej.

Oprócz tego w raddichio znajduje się laktukopikryna, która ma właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwmalaryczne. Regularne spożywanie tej odmiany cykorii może wspomóc pracę układu nerwowego, ułatwić regenerację komórek. Magnez, zawarty w raddichio, wspiera pracę komórek, ułatwia koncentrację oraz procesy zapamiętywania informacji.

Zawartość potasu z kolei dobrze wpływa na serce oraz układ sercowo-naczyniowy. Warto wzbogacić dietę o warzywa i owoce bogate w potas, bo to naturalna profilaktyka chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz chorób cywilizacyjnych.

Czytaj też:
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie