Te ziarna obniżają poziom cholesterolu i cukru. Dodawaj je do owsianki

Te ziarna obniżają poziom cholesterolu i cukru. Dodawaj je do owsianki

Dodano: 
Orkisz
Orkisz Źródło:Shutterstock
Ziarna orkiszu to niedoceniane zboża, które mają wiele właściwości odżywczych. Jak działają na organizm?

Ziarna orkiszu są bogate w witaminy z grupy B, białko, magnez i wiele innych składników, dzięki którym znakomicie wspierają organizm. To niedoceniane przez nas zboże warto wprowadzić do swojej diety na stałe, dodając je do owsianek, jaglanek, sałatek, a nawet deserów. Ma wiele wartości odżywczych, przez co wspiera pracę układu nerwowego, trawiennego, a także gospodarkę lipidową organizmu.

Wartości odżywcze orkiszu

Orkisz zawiera:

  • witaminy z grupy B
  • magnez
  • mangan
  • fosfor
  • żelazo
  • białko
  • błonnik

Właściwości zdrowotne orkiszu

Ziarna orkiszu dostarczają substancji odżywczych, dlatego dodają energii i poprawiają samopoczucie. Duża zawartość magnezu oraz witamin z grupy B wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Warto dorzucać garść ziaren do codziennego śniadania. Razem z owsianką lub jaglanką z orzechami mogą stanowić pożywne i energetyczne śniadanie, które poprawi naszą zdolność koncentracji znacznie bardziej niż kawa.

Oprócz tego orkisz dostarcza dużej ilości błonnika, pomaga zatem regulować procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i oczyszczanie organizmu ze złogów pokarmowych. Z tego względu orkisz powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że orkisz zapewnia uczucie sytości, co pomaga nie podjadać między posiłkami.

Orkisz na cholesterol

Orkisz to jedno ze zbóż, które pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki zawartości błonnika sprzyja usuwaniu z organizmu frakcji złego cholesterolu LDL, dzięki czemu obniża jego poziom. Pomaga także utrzymać właściwy poziom cholesterolu całkowitego w organizmie.

Orkisz na cukier

Ziarno orkiszu pomaga również kontrolować poziom glukozy w organizmie. Nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny, nie wywołuje zatem apetytu na słodycze ani nie doprowadza do podwyższenia poziomu cukru w organizmie.

Oczywiście, jest to uzależnione od tego, w jakiej formie spożywamy orkisz. Jeśli sięgniemy po ziarna preparowane albo dosładzane, nie będą one działały w ten sposób. Czysty orkisz jest jednak bardzo zdrowy i wyrównuje poziom cukru we krwi.

Czytaj też:
Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść i jakie wybierać?