Witamina B12 występuje naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Może być również dodawana do żywności lub suplementów. Ostatnie badania nad witaminą B12 wykazały, że przynosi ona szereg wyjątkowych korzyści zdrowotnych. Sprawdź, co do nich należy i rozważ jej suplementację.
Korzyści witaminy B12, których nie znałeś
1. Może pomóc w zapobieganiu osteoporozie
Badanie opublikowane w „Journal of Bone and Mineral Research” wykazało, że osoby z wyższym poziomem witaminy B12 miały również wyższą gęstość mineralną kości.
2. Może poprawiać funkcje poznawcze
Badanie opublikowane w „American Academy of Neurology” wykazało związek między markerami witaminy B12 w organizmie a poprawą funkcji poznawczych i objętości mózgu. Inne badanie powiązało niższy poziom witaminy B12 z gorszą wydajnością pamięci i zdolnością uczenia się.
3. Może zmniejszać depresję
Wiele badań wykazało korelacje między niedoborem witaminy B12 a depresją. Jedno z badań, opublikowane w „Open Neurology Journal”, wykazało, że 100% osób z depresją, które były leczone suplementacją witaminy B12, wykazało zmniejszenie objawów choroby po trzech miesiącach stosowania.
Witamina B12 – dawkowanie
Średnie zalecane ilości, mierzone w mikrogramach (mcg), różnią się w zależności od wieku. Dorośli powinni przyjmować 2,4 mcg witaminy B12 (2,6 mcg dziennie w przypadku ciąży i 2,8 mcg dziennie w przypadku karmienia piersią). Chociaż bardzo wysokie dawki witaminy B12 mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne, suplementy są powszechnie stosowane w celu bezpiecznego i skutecznego leczenia niedoboru witaminy B12.
Czytaj też:
To jedno z najzdrowszych wiosennych warzyw. Możesz wykorzystać nawet obierki!Czytaj też:
Nadchodzi sezon na rabarbar! To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie