• ProfilaktykaBadaniaProdukty
    Czy multiwitaminy są konieczne dla zachowania zdrowia?
    Czy traktujesz suplementy wielowitaminowe jako swoistą polisę zdrowotną? Uważaj, ponieważ dowody na ich skuteczność są mieszane. Mimo to tabletki przyjmuje szacunkowo aż 1/3 osób.
    Czy multiwitaminy są konieczne dla zachowania zdrowia?
  • Składniki odżywczeProduktyOdżywianie
    Dlaczego witamina C jest taka ważna?
    O witaminie C na ogół przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym. Sezon chorobowy skłania nas do suplementacji tej witaminy, tymczasem jej odpowiedni poziom w organizmie jest ważny przez cały rok. Jaką rolę pełni witamina C i czym...
    Dlaczego witamina C jest taka ważna?
    Wideo
  • KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby
    Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?
    To MIT! Nie ma dowodów na to, że duże dawki witaminy C mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu koronawirusa. Podobnie jak nie udowodniono, aby witamina C chroniła przed innymi infekcjami lub istotnie wpływała na skrócenie trwania...
    Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?
  • OdżywianieSkładniki odżywczeProdukty
    Pierzga pszczela – czy warto ją stosować na odporność?
    Pierzga na odporność nie jest jeszcze w Polsce bardzo często stosowana. Czy jest równie skuteczna jak inne naturalne produkty?
    Pierzga pszczela – czy warto ją stosować na odporność?
  • Fakty o koronawirusieKoronawirusPacjent z koronawirusem
    Co należy wiedzieć o witaminie D i COVID-19?
    Kilka badań powiązało niedobór witaminy D z zakażeniem koronawirusem i cięższym przebiegiem COVID-19. Eksperci badają teraz, czy przyjmowanie witaminy D może pomóc w ochronie przed ciężkimi objawami COVID-19. Jeszcze przed zakończeniem...
    Co należy wiedzieć o witaminie D i COVID-19?
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywności
    Jakie właściwości ma olej z wiesiołka i kiedy warto go stosować?
    Olej z wiesiołka stał się w ostatnich latach bardzo popularnym produktem. Nic dziwnego, nauka potwierdza zdrowotne właściwości oleju z wiesiołka.
    Jakie właściwości ma olej z wiesiołka i kiedy warto go stosować?
  • KoronawirusFakty o koronawirusieOdżywianie
    Czy witamina C może uchronić cię przed COVID-19?
    Podczas gdy lekarze i naukowcy badają wpływ dożylnej (IV) witaminy C na nowego koronawirusa, żaden suplement, w tym witamina C, nie może zapobiec ani leczyć COVID-19. Szczególnie ważne jest, aby zrozumieć, że żaden suplement, dieta ani...
    Czy witamina C może uchronić cię przed COVID-19?
  • KoronawirusFakty o koronawirusieChorobySkładniki odżywczeOdżywianie
    Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia COVID u pracowników służby zdrowia
    Nowe badanie przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Birmingham wykazało, że pracownicy służby zdrowia, którzy izolowali się po wystąpieniu objawów COVID-19, częściej mieli niedobór witaminy D. Co to oznacza dla ich odporności?
    Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia COVID u pracowników...
  • CiążaDzieckoSkładniki odżywczeOdżywianie
    Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?
    Badanie przeprowadzone przez Instytut UC Davis MIND na ciężarnych myszach wykazało, że duże ilości kwasu foliowego podczas ciąży szkodzą rozwojowi mózgu zarodków. Naukowcy twierdzą, że odkrycia wskazują, że potrzebne są dalsze badania...
    Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
    Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
    Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
  • ProduktySkładniki odżywczeOdżywianie
    8 witamin, które poprawiają jakość zdrowia psychicznego
    Naszemu zdrowiu psychicznemu szkodzą nie tylko codzienny stres oraz szybkie tempo życia, ale także niedobory żywieniowe. To one, w dużej mierze, przyczyniają się do wystąpienia objawów nerwicy, depresji oraz innych zaburzeń psychicznych....
    8 witamin, które poprawiają jakość zdrowia psychicznego
  • KoronawirusFakty o koronawirusieProduktySkładniki odżywczeOdżywianie
    Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci wśród pacjentów z COVID-19
    „Ponieważ niedobór i niedobór witaminy D jest tak powszechny u dzieci i dorosłych w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, szczególnie w miesiącach zimowych, rozsądne jest, aby wszyscy przyjmowali suplement witaminy D w celu...
    Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci wśród...
  • PoradyInnowacje i farmacja
    Ile kolagenu należy przyjmować dziennie?
    Kolagen jest jednym z podstawowych białek w organizmie. Składa się z łańcuchów aminokwasów i jest ważną częścią składników strukturalnych i tkanek łącznych, takich jak skóra, ścięgna, mięśnie, więzadła i naczynia krwionośne, a także...
    Ile kolagenu należy przyjmować dziennie?
  • Składniki odżywczeProduktyOdżywianie
    Zawał serca a witamina C. Czy jest związek?
    Witamina C jest antyoksydantem, co oznacza, że działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość wolnych rodników. Te zaś mogą nasilać rozwój miażdżycy – bezpośredniej przyczyny zawału. Jednak suplementacja witaminy C przed zawałem nas nie...
    Zawał serca a witamina C. Czy jest związek?
  • Składniki odżywczeChorobyMedycyna
    Suplementy diety na raka: Co na ten temat mówi dietetyk kliniczny
    Specjalne diety, lewatywy, witaminy i zioła. Chory na raka pacjent i jego bliski zwykle szukają wszelkich dostępnych możliwości, które mogłyby wspomóc lub zastąpić leczenie. Sprawdź, co na ten temat możliwości i zagrożeń tego typu...
    Suplementy diety na raka: Co na ten temat mówi dietetyk kliniczny
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieSkładniki odżywcze
    Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
    Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
    Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
  • ProduktySkładniki odżywcze
    Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
    Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
    Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
    Wideo
  • ProduktySkładniki odżywczeOdżywianie
    Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
    Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
    Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
  • CukrzycaChorobySkładniki odżywczeProduktyDiety
    Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
    Choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzycę, mogą powodować niedobory żywieniowe. Przekładają się one na ogólny stan zdrowia osób chorych oraz mogą sprzyjać rozwojowi dodatkowych schorzeń. Stosowana w przypadku cukrzycy zdrowa...
    Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
  • Zaburzenia odżywianiaSkładniki odżywcze
    7 oznak, że masz za mało potasu. Jak je rozpoznać?
    Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i...
    7 oznak, że masz za mało potasu. Jak je rozpoznać?
  • KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby
    Witamina D: czy przyjmować ją na koronawirusa?
    Pojawia się coraz więcej pytań o to, czy witamina D może pomóc w walce z koronawirusem. Lekarze w Wielkiej Brytanii zalecają suplementację witaminy D w czasie pandemii, gdy mniej czasu spędzamy na zewnątrz. Nie ma jednak naukowych...
    Witamina D: czy przyjmować ją na koronawirusa?