Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która powstaje, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Znajduje się w niewielkiej liczbie produktów spożywczych, dlatego producenci żywności czasem sami ją dodają. Chociaż o suplementacji witaminy D należy pamiętać głównie zimą, latem też może dojść do jej niedoborów.
Witamina D – działanie
Witamina D odpowiada przede wszystkim za mocne kości, ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach. Ponadto wspomaga pracę mięśni, funkcjonowanie układu odpornościowego, wzrost komórek, a także reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza stan zapalny, który może prowadzić do chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy nowotwór.
Witamina D – przyczyny niedoboru
Do niedoboru witaminy D może dojść w wyniku różnych czynników:
-
Najczęściej do niedoboru dochodzi na skutek niewystarczającej ekspozycji skóry na promienie słoneczne, wynikającej z przebywania w pomieszczeniach i budynkach.
-
Smarowanie skóry kremami z wysokim filtrem chroni przed rakiem i poparzeniami, ale także zmniejsza wchłanianie witaminy D.
-
Osoby z ciemną karnacją potrzebują więcej promieni słonecznych, by móc wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D.
-
Zdolność ludzi do wchłaniania witaminy D może maleć wraz z wiekiem. Wpływ ma także masa ciała – nadwaga może powodować niedobory witaminy D, ponieważ tkanka tłuszczowa osłabia jej wchłanianie.
-
Temperatura otoczenia również ma znaczenie. Ciepła skóra lepiej pochłania promienie słoneczne, wytwarzając witaminę D niż zimna.
-
Niedobór witaminy D może towarzyszyć chorobom jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna), ponieważ w ich przebiegu dochodzi do zaburzeń wchłaniania przez komórki jelit.
-
Zapotrzebowanie żywieniowe niemowlęcia lub płodu może obniżać poziom witaminy D u matek karmiących i kobiet w ciąży.
- W przypadku niemowląt karmionych piersią suplementacja witaminy D jest konieczna, ponieważ w mleku matki znajduje się jej niewiele.
Czytaj też:
Krwawią ci dziąsła podczas szczotkowania? Nie ignoruj tego objawu
Witamina D – objawy niedoboru
Objawy niedoboru witaminy D mogą być nietypowe, mogą zmieniać się z biegiem czasu i są podobne do objawów wielu dolegliwości. Dlatego też niebezpieczne jest samodzielne zdiagnozowanie niedoboru witaminy D. Jeżeli wystąpi któryś z poniższych objawów, należy skonsultować się z lekarzem:
-
bóle kości i podatność na złamania,
-
osłabiona odporność organizmu,
-
wyczerpanie, nawet z wystarczającą ilością snu,
-
choroby przyzębia,
-
wysokie ciśnienie,
-
zmiana nastroju, lęki, depresja.
Czytaj też:
Stres może powodować choroby. Tych sygnałów nie wolno ignorować
Witamina D – źródła
Istnieje kilka pokarmów, które naturalnie zawierają trochę witaminy D:
-
tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela,
-
wątróbka wołowa,
-
ser,
-
grzyby,
-
żółtka jaj.
Witamina D jest także dodawana do niektórych pokarmów na etapie produkcji. Warto dokładnie czytać etykiety, ponieważ informacja o zawartości witaminy D powinna być wyszczególniona na opakowaniu. Do produktów wzbogaconych najczęściej zalicza się:
-
płatki śniadaniowe,
-
mleko,
-
jogurty,
- napoje sojowe.
Czytaj też:
Ostrożnie z suplementacją witaminy D! Nadmiar jest niebezpieczny