Spirulina – „superfood”, o którym musi wiedzieć każdy, kto zmaga się z Hashimoto

Spirulina – „superfood”, o którym musi wiedzieć każdy, kto zmaga się z Hashimoto

Dodano: 
Kobieta jedząca śniadanie
Kobieta jedząca śniadanie Źródło: Fotolia / jolopes
Spirulina staje się coraz popularniejsza. I nie ma się co dziwić, ponieważ ten niepozorny, zielono-niebieski proszek ma niezwykłe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Właśnie dlatego spirulina w pełni zasługuje na miano „superfood”, czyli superżywności.

Spirulina to niebiesko-zielone algi, które rozwijają się w ciepłym klimacie w ciepłej, alkalicznej wodzie. W wielu kulturach jest codziennym elementem diety ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Ponieważ w większości składa się z aminokwasów, stanowi idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej. Ponadto posiada zdolność pochłaniania toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu jest doceniana przez osoby, zmagające się z różnymi, poważnymi chorobami, jak np. chorobą Hashimoto.

Rozważając suplementację spiruliny, warto poświęcić chwilę, by znaleźć dobry produkt – tylko zielono-niebieskie algi ze sprawdzonych źródeł mogą spełnić oczekiwania najbardziej wymagających osób. Spirulinę można dostać w formie sproszkowanej, a także w formie tabletek. Druga opcja może być łatwiejsza w stosowaniu, ponieważ wystarczy tylko połknąć suplement i popić wodą. Pierwsza opcja daje za to nowe możliwości. Jakie? Sproszkowaną spirulinę można dodać do koktajli, deserów, ciasta naleśnikowego. W ten sposób będą nie tylko zdrowsze, ale także zmienią kolor. Już za sam ten fakt spirulina zasługuje na miano superżywności. Posiada jednak także inne, znacznie istotniejsze właściwości.

W spirulinie znajdziemy:

  • Beta-karoten.
  • Kwas foliowy.
  • Kwas linolenowy.
  • Sprzężony kwas linolowy.
  • Bioflawonoidy.
  • Fitocyjaninę czyli ten bajeczny niebiesko-zielony pigment. Uważa się, że może mieć działanie oczyszczające i przeciwzapalne.
  • Żelazo.
  • Mangan.
  • Cynk.
  • Miedź.
  • Selen.
  • Witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B.

Spirulina – właściwości prozdrowotne

Spirulina jest silnym przeciwutleniaczem

Przeciwutleniacze są potężnymi substancjami, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które są niestabilnymi cząsteczkami uszkadzającymi zdrowe komórki. Spirulina zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina A, C i E. Antyoksydanty mają więc zbawienny wpływ nawet na naszą skórę, ponadto chronią przed rakiem i spowolniają procesy starzenia się.

Spirulina jest cennym źródłem kwasu foliowego

Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B. Najczęściej suplementują go kobiety planujące zajście w ciążę i spodziewające się dziecka, a to dlatego, że kwas foliowy zapobiega wystąpieniu wady cewy nerwowej u płodu. Witamina B9 pomaga przekształcać żywność w energię i odgrywa w procesach zachodzących w skórze, włosach, oczach i wątrobie. Kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i jest szczególnie ważny podczas wzrostu komórek. Spirulina jest cennym źródłem kwasu foliowego.

Spirulina w 60 proc. składa się z białka

Każda komórka naszego ciała składa się z aminokwasów. Jako część niektórych enzymów, białka pomagają przeprowadzić wiele reakcji chemicznych, zachodzących w naszym organizmie. To podstawowy budulec naszego ciała, więc nie powinno dziwić, że żywność bogata w białko powinna być stałym elementem naszej diety. Spirulina może stanąć na wysokości zadania. Choć są to sproszkowane algi, a nie kawał soczystego mięsa, ich skład robi wrażenie. W 100 g spiruliny znajduje się 57 g białka.

Spirulina potrafi oczyszczać organizm

Niebiesko-zielone algi są też cenione ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne. Potrafią one pochłaniać toksyny i oczyszczać organizm. Wiele osób sięga po nie właśnie z tego względu. Jest to często powtarzany argument w przypadku choroby Hashimoto.

Choroba Hashimoto i spirulina

Spirulina wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, jest dobrym źródłem białka, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii i sprzyja odchudzaniu. Dzięki wszystkim tym właściwościom, może wspierać leczenie choroby Hashimoto. Składniki odżywcze, znajdujące się w spirulinie powodują, że może to być dobry dodatek do diety, wspierającej pracę tarczy. Silne właściwości przeciwutleniające spiruliny mogą pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom tarczycy, chroniąc tarczycę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie różnych stanów zapalnych i starzenia się. Spirulina jest również bogata w różne minerały, w tym selen, który jest dobrze znany z właściwości wspierających tarczycę. Wreszcie, spirulina jest doskonałym źródłem białka i zawiera zdrową dawkę witaminy B12, co jest pomocne, ponieważ wiele osób z niedoczynnością tarczycy zmaga się z niedoborem witaminy B12.

Jeśli chorujesz na chorobę Hashimoto i przyjmujesz leki, zapytaj swojego lekarza o to, czy możesz suplementować spirulinę. Podobnie jak wszystkie inne algi, spirulina zawiera duże stężenie jodu.

Czytaj też:
Niedobór witaminy C szkodzi także tarczy. Masz Hashimoto? Przeczytaj