Suplementy diety pomocne w zapobieganiu nowotworom

Suplementy diety pomocne w zapobieganiu nowotworom

Dodano: 
Owoce i suplementy diety
Owoce i suplementy diety / Źródło: Pixabay / Monfocus
Zdrowe odżywianie jest jednym z wiodących czynników, zmniejszających ryzyko zachorowania na raka. Warto wiedzieć, że niektóre suplementy diety również mogą okazać się pomocne.

WITAMINA D

Badania wskazują na wzrost ryzyka wystąpienia nowotworów (np.raka piersi) przy niedoborze witaminy D. Natomiast osoby zwysokim poziomem witaminy D mają większe szanse na przeżycie po zdiagnozowaniu raka. Nasz organizm potrafi wytwarzać tę witaminę, gdy skóra wystawiona jest na działanie promieni słonecznych. Niestety większość z nas cierpi na niedobór tej witaminy i potrzebuje suplementacji.

POLIFENOLE

Polifenole są związkami roślinnymi znanymi jako środki przeciwzapalne. Zapobiegają wzrostowi nowotworu i ograniczają przerzuty. Polifenole znajdziemy w kakao, owocach, np. winogronach, żurawinie, brzoskwiniach, nasionach głogu, czarnym bzie. Niektóre badania pokazują, że picie zielonej herbaty, która jest silnym źródłem polifenoli, może znacznie zmniejszyć ryzyko raka. Dotyczy to nowotworów piersi, pęcherza, przełyku, jajników i trzustki.

ANTYOKSYDANTY

To bardzo silne związki, które pomagają organizmowi usunąć uszkadzające komórki wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się i rozwój nowotworów. Witamina E może znacznie zmniejszyć ryzyko raka gruczołu krokowego, okrężnicy i płuc. Innymi silnymi antyoksydantami są witaminy C i A.

CHLORELLA I SPIRULINA

Mikroalgi, które słyną z właściwości detoksykacyjnych. Mogą wiązać metale ciężkie i usuwać je z organizmu. Ponadto są dobrym źródłem składników odżywczych i białka. Mikroalgi wzmacniają odporność i redukują zmęczenie. Znajdziemy w nich dużo witaminy B12.

BŁONNIK POKARMOWY

Wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja usuwaniu zbędnych produktów z organizmu. Duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza m.in. ryzyko raka jelita grubego.

KURKUMA

Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy i ma silne działa- nie antynowotworowe i przeciwzapalne. Kurkumina okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka.

KWASY OMEGA-3

Wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, w tym raka. Badania wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały EPA i DHA, dwie formy kwasów omega-3, rzadziej zapadały na raka piersi.

Czytaj także:
Dieta antynowotworowa istnieje

Okładka tygodnika WPROST: 48/2018
Całość dostępna jest w 48/2018 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0