5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas

5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas

Zapobieganie niedoborom witaminy C
Zapobieganie niedoborom witaminy CŹródło:Fotolia / Yevheniia
Dodano: 
Niedobory składników odżywczych mogą wystąpić u każdego, kto nieprawidłowo się odżywia, prowadzi stresujący tryb życia, cierpi na zaburzenia wchłaniania lub przyjmuje niektóre leki. Dowiedz się, z jakimi niedoborami zmagamy się najczęściej.

Niski poziom ważnych składników odżywczych może wynikać z wielu powodów. O niektórych z nich nawet nie zdajemy sobie sprawy. Dopiero gdy pojawiają się różne, nieprzyjemne objawy, zaczynamy się zastanawiać, czy winna jest choroba czy też po prostu niedobór cennych składników odżywczych. W obu przypadkach trzeba reagować szybko, by nie dopuścić do pogłębiania się niebezpiecznego dla zdrowia stanu. Warto pamiętać, że pozornie błahe niedobory składników odżywczych mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Niedobory składników odżywczych zmieniają funkcje i procesy organizmu na najbardziej podstawowym poziomie komórkowym. Dlatego tak ważne jest, by im zapobiegać, a jeśli wystąpią, uzupełnić braki.

Ale czy wiesz, że niektóre niedobory występują częściej niż inne?

5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas

1. Witamina D

Z niedoborem witaminy D może zmagać się nawet ponad połowa populacji. Gdy w naszym organizmie jest jej za mało, wapń nie może się wchłaniać, a to oznacza zwiększone ryzyko krzywicy i osteoporozy. To jednak nie wszystko. Liczne badania udowodniły, że witamina D ma wpływ na wiele istotnych mechanizmów.

Witamina D występuje w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, jednak jest jej zbyt mało, by dzięki samej diecie można było pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Matka natura stworzyła jednak inny mechanizm – nasz organizm potrafi wytworzyć witaminę D sam, gdy nasza skóra wystawiona jest na działanie promieni słonecznych. Jednak zbyt mało mamy w roku słońca, byśmy mogli liczyć wyłącznie na ten proces.

Niedobór witaminy D został już powiązany z rakiem piersi, rakiem okrężnicy, rakiem prostaty, chorobami serca, depresją, przyrostem masy ciała i innymi dolegliwościami.

Najczęstsze objawy niedoboru to:

  • bóle kości i podatność na złamania,
  • osłabiona odporność organizmu,
  • wyczerpanie, nawet z wystarczającą ilością snu,
  • choroby przyzębia,
  • wysokie ciśnienie,
  • zmiana nastroju, lęki, depresja.

2. Wapń

Wapń wymaga innych składników odżywczych, aby mógł być prawidłowo wchłaniany i wykorzystywany, a także po to, by nie przekroczyć normy.

Oczywiście produkty mleczne są popularnym źródłem, ale można również rozważyć brokuły, tofu, nasiona, konserwy z łososia i produkty wzbogacone wapniem i suplementy diety.

3. Witamina B12

Znajdziemy ją w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego osoby będące na diecie wegańskiej mogą mieć jej niedobory. Jednak dotyczy to także osób, które produkty od zwierzęce jedzącą po prostu rzadko, ponieważ za nimi nie przepadają. Witamina B12 pomaga produkować czerwone krwinki, fragmenty DNA, wspiera pracę układu nerwowego. Objawy niedoboru witaminy B-12 obejmują:

  • drżenie mięśni,
  • osłabienie,
  • sztywność mięśni,
  • zmęczenie,
  • problemy z równowagą,
  • niedociśnienie,
  • zaburzenia nastroju.

4. Żelazo

To jeden z najbardziej powszechnych niedoborów wśród kobiet i dzieci. Objawy obejmują zmęczenie, podatność na infekcje w wyniku osłabienia układu odpornościowego, wypadanie włosów i apetyt na dziwne produkty, jak np. lód czy kreda. Mięso jest dobrym źródłem żelaza i jest łatwiej wchłaniane przez organizm w porównaniu ze źródłami roślinnymi. Jednak osoby na diecie bezmięsnej mogą zapobiegać niedoborom dzięki dobrze zaplanowanemu spożyciu fasoli, nasion, ciemnozielonych warzyw liściastych, wzmocnionych płatków śniadaniowych, tofu i innych.

5. Magnez

Regularne spożywanie przetworzonej żywności, picie zbyt dużej ilości alkoholu lub kawy, stres, niektóre leki – wszystko to może prowadzić do niedoborów magnezu. Magnez jest bardzo ważny dla biochemii mózgu, funkcji serca i mięśni, wchłaniania wapnia i innych mechanizmów metabolicznych związanych z ciałem. Zaniepokoić powinny takie objawy jak utrata apetytu, nudności i wymioty, zmęczenie i słabość. Osoby z niedoborem magnezu są nerwowe, cierpią na bóle głowy, występują u nich omdlenia, a także problemy z koncentracją i układem odpornościowym.

Banany, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i liściaste warzywa są uważane za dobre źródła magnezu.

Czytaj też:
Produkty, które mają więcej cukru niż myślisz