Jelita, odporność i zły nastrój

Jelita, odporność i zły nastrój

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek / Źródło: Pexels / Lisa Fotios
Chociaż ich głównym zadaniem jest trawienie pokarmów, badania wciąż pokazują, że jelita pełnią znacznie więcej funkcji. Mikroflora jelitowa wpływa na metabolizm, odporność i... nastrój.

Roli jelit, tej kilkumetrowej krętej rurki ciągnącej się od żołądka aż do odbytu, wciąż nie doceniamy. Zachodzą w nich nie tylko procesy trawienia i wchłaniania pokarmu czy też formowania stolca. Liczne badania dowiodły, że jelita są zasiedlone przez mnóstwo różnorodnych szczepów bakterii, które nie tylko wzmacniają odporność organizmu, ale również chronią przed dolegliwościami gastrycznymi i poprawiają nasze samopoczucie psychiczne. Dbając o jelita, dbamy więc o cały organizm. W ten sposób zapewniamy sobie szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie psychiczne. Zwiększamy też wchłanialność składników odżywczych.

Jelita i uczucia

U wielu osób praca jelit odzwierciedla samopoczucie – w sytuacjach napięcia nerwowego mają biegunki, bóle brzucha lub cierpią na zaparcia. To jednak nie wszystko. Niewielu z nas ma świadomość, że serotonina, jeden z ważniejszych hormonów szczęścia, produkowana jest właśnie w jelitach. Kiedy ich praca jest zaburzona, możemy odczuwać spadek nastroju, a nawet zmagać się z objawami depresji. Ten neuroprzekaźnik wpływa nie tylko na nasze emocje. Reguluje sen, libido, apetyt czy temperaturę ciała. Serotonina jest wytwarzana z aminokwasu o nazwie tryptofan, dostarczanego do organizmu z pożywieniem. Tryptofan występuje w takich produktach jak orzechy, sery i czerwone mięso. Niedobór tryptofanu może prowadzić do obniżenia poziomu serotoniny.

Okładka tygodnika WPROST: 11/2019
Artykuł jest zamknięty
Więcej możesz przeczytać w 11/2019 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także