3 popularne diety, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy D

3 popularne diety, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy D

Dodano: 
Witamina D
Witamina D / Źródło: Fotolia / pinkomelet
Niedobór witaminy D jest powszechny, co nieustannie podkreślają naukowcy i lekarze. Wiadomo, że najlepiej przyjmować ją ze słońca, ale nie zawsze jest to możliwe. Produkty mleczne, ryby, jaja czy mleka roślinne wzbogacone witaminą D należą do najbogatszych źródeł żywności, dlatego warto włączyć je do diety. Niestety, niektórzy ludzie będą mieć z tym problem, np. weganie. Kto jeszcze?

Dieta alkaiczna
Detoks alkaliczny to 7-dniowa kuracja, która ma na celu przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Zakłada ona rezygnację ze spożywania produktów zakwaszających organizm i zastąpienie ich produktami o działaniu odkwaszającym, przede wszystkim warzywami, niskokalorycznymi owocami, a także ziołami i przyprawami. Obowiązkowym elementem detoksu jest picie dużej ilości wody oraz naparów ziołowych, a także sięganie po kiszonki np. kiszony barszcz czerwony. Pomysł, że obniżenie kwasowości organizmu poprawi twoje zdrowie, jest wątpliwy, a dieta z pewnością może spowodować niedobór ważnych składników odżywczych - takich jak witamina D. Ryby, jaja i produkty mleczne znajdują się na liście kwaśnych produktów spożywczych, ale są to najlepsze źródła witaminy D. raka, zbyt ścisłe ograniczenie tych pokarmów jest zdecydowanie warte ponownego rozważenia.

Dieta paleo
Dieta paleo jest pewnym sposobem odżywiania, a wręcz – stylem życia. To nie dieta cud, którą stosuje się przez kilka tygodni, a potem wraca do swoich starych nawyków. Dieta paleo opiera się na produktach, które spożywali nasi przodkowie, żyjący w okresie paleolitu, a więc łatwo się domyślić, że nie znajdziemy w niej żadnych produktów przetworzonych, typu ciasta czy też sery. Produktów, które można jeść jest całkiem sporo i choć królują w niej mięsa i białko, tylko od nas zależy na ile nasze codzienne menu będzie różnorodne. Jeśli zachowamy zdrowe proporcje i będziemy sięgać po wszystkie, dozwolone produkty, dieta paleo nie powinna doprowadzić do niedoborów i problemów zdrowotnych. W środowisku lekarskich dieta ta wzbudza jednak sporo kontrowersji. Głównie ze względu na to, że jej głównym składnikiem jest mięso. Dieta paleo w nieco ponad 50 proc. składa się z mięsa i produktów odzwierzęcych. Pozostałe, niecałe 50 proc. menu dzielimy po równo na warzywa, owoce i orzechy – tak wygląda to w największych uproszczeniu. Dlaczego może doprowadzić do niedoboru witaminy D? Ponieważ nie zawiera nabiału. Uważaj na objawy, które mogą obejmować zmęczenie, depresję, przewlekły ból i częste infekcje dróg oddechowych. Jeśli naprawdę chcesz przejść na paleo, zwiększ spożycie wzbogaconych alternatywnych produktów mlecznych, takich jak mleko migdałowe, i regularnie jedz tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, pstrąg, sardynki. Podczas gdy jajka mają mniej witaminy D niż mleko wzbogacone i tłuste ryby, mogą pomóc ci dołożyć nieco więcej witaminy D w ciągu dnia.

Dieta raw
Dieta Raw to tzw. surowa dieta, której zasady dopuszczają przede wszystkim spożywanie niepoddawanych obróbce termicznej warzyw i owoców; w niektórych wariantach tej diety, dozwolone jest także spożywanie surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jaj, nabiału, mięsa oraz ryb. Dlaczego mamy jeść tylko surowe produkty? Zdaniem twórców diety, podgrzewana do temperatury powyżej 42 stopni Celsjusza żywność traci wiele cennych składników odżywczych, a także wydzielają się w niej niebezpieczne toksyny. Jest to poniekąd prawda, bo w czasie gotowania, duszenia i pieczenia białko ulega denaturacji, więc zmienia się jego struktura, dochodzi do strat witamin, a także mogą wydzielać się szkodliwe substancje np. podczas smażenia na nieodpowiednim tłuszczu. Jej zwolennicy trzymają się owoców, warzyw, surowych orzechów i nasion, surowych/kiełkujących ziaren i roślin strączkowych, tłoczonych na zimno olejów i sfermentowanej żywności. Jeśli nie jesteś surowym weganinem, możesz uzyskać witaminę D z surowej oleistej ryby, ikry i wątroby wątroby dorsza (łyżka stołowa ma 1360 IU!). W przeciwnym razie rozważ suplement witaminy D.
Czytaj też:
Najgorsze skutki uboczne trzech popularnych diet

Źródło: The Healthly
 0

Czytaj także