Kiedy dorośli mogą przestać suplementować witaminę D?
Zdrowe osoby od 19. do 65. roku życia nie muszą suplementować witaminy, jeśli od kwietnia do września przebywają na zewnątrz codziennie, między 10 a 15, przez co najmniej 15 minut z odkrytymi przedramionami i podudziami bez wcześniejszego zastosowania kremu z filtrem. Należy jednak podkreślić, że osobom dorosłym pracującym np. w biurach, często trudno spełnić te warunki i w takich przypadkach mogą wystąpić niedobory. Dlatego, jeśli w badaniu krwi stężenie witaminy D okaże się niewystarczające, specjalista zaleci dopasowaną do wieku, masy ciała i prowadzonego stylu życia indywidualną dawkę witaminy. Tym samym, jeśli osoby dorosłe nie pozyskują odpowiedniej ilości witaminy D podczas ekspozycji na promienie słoneczne (bo np. przebywają w izolacji), zaleca się skonsultować jej suplementację z lekarzem prowadzącym. Niedobory witaminy D powodują między innymi osteoporozę i krzywicę, a także zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy itp.
Szczególne przypadki dorosłych, którym zaleca się suplementację witaminy D przez cały rok to także osoby o ciemnej karnacji, osoby z otyłością, a także będące w grupie ryzyka niedoboru witaminy D, do których zalicza się pacjentów mających m.in. zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, choroby wątroby, nerek, układu krążenia, alergiczne oraz stosujących przewlekle niektóre leki (np. kortykosteroidy, leki przeciwdrgawkowe i antyretrowirusowe).
Kobiety w ciąży, karmiące i planujące ciążę a suplementacja witaminy D
Kolejną grupę osób, u której występuje duże prawdopodobieństwo suplementacji witaminy D także wiosną i latem to kobiety w ciąży, w czasie laktacji oraz starające się o dziecko. Na początku jednak specjalista sprawdza stężenie witaminy w organizmie i dopiero, gdy jest nieodpowiednie, ustala dzienną dawkę, którą należy przyjmować, stosują zalecony preparat leczniczy. Należy podkreślić, że odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie kobiet starających się o dziecko umożliwia między innymi właściwe dojrzewanie komórki jajowej, a także odpowiada za regulację gospodarki hormonalnej. W ciąży z kolei jest ona istotna do prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, a także wystąpienia u dziecka po urodzeniu cukrzycy, astmy i krzywicy. Z kolei właściwe stężenie witaminy D u kobiet karmiących jest istotne między innymi dlatego, że umożliwia ona syntezę wapnia, które mama przekazuje dziecku w mleku, co jest bardzo ważne dla jego wzrostu i mineralizacji szkieletu.
Seniorzy powinni nieprzerwanie suplementować witaminę D
Bez względu na porę roku oraz stosowaną dietę, grupą, która nie powinna przerywać suplementacji wiosną i latem są seniorzy powyżej 65. roku życia. W ich przypadku o każdej porze roku istnieje bardzo duże ryzyko niedoborów witaminy D, gdyż synteza skórna jest mniej skuteczna, a gorsze funkcjonowanie układu pokarmowego oraz spowolniony metabolizm zmniejszają szansę na absorpcję jej z pożywienia.
Kiedy można przestać suplementować witaminę D u dzieci?
U dzieci, podobnie jak u dorosłych, nie zawsze należy przerywać suplementację witaminy D wiosną i latem. I tak np. u noworodków i niemowląt stosuje się ją niezależnie od sposobu karmienia do 6. miesiąca życia, a dopiero od 6. do 12. miesiąca życia, zależnie od ilości witaminy przyjętej z pokarmem. U starszych dzieci i u młodzieży wdrożenie suplementacji powinno zostać podjęte po sprawdzeniu jej stężenia we krwi – jeśli poziom witaminy D jest w normie, nie trzeba jej suplementować wiosną i latem.
Suplementacja witaminy D w chorobach nowotworowych
Suplementacja farmakologiczna niezależna od ekspozycji słonecznej oraz spożywania witaminy D pochodzącej z produktów spożywczych jest konieczna także w niektórych chorobach nowotworowych. Chociaż nadal trwają badania, które pozwolą uniknąć skutków ubocznych (przede wszystkim hiperkalcemii), to suplementację witaminy D stosuje się między innymi u pacjentów z nowotworem prostaty. Już w 1998 roku badacz Gross z zespołem wykazali, że dzięki niej możliwe jest spowolnienie swoistego antygenu gruczołu sterczowego (PSA). Suplementacja witaminy D powinna być też kontynuowana u pacjentów chorujących na nowotwór jelita grubego, gdyż badania wykazały, że jej duże stężenie zwiększa wskaźnik 5-letniego przeżycia.
WAŻNE! Chociaż niedobór witaminy D dotyczy wielu osób, a preparaty z witaminą D są dostępne bez recepty, jej suplementację należy każdorazowo skonsultować z lekarzem. Jest to istotne, gdyż niektóre osoby mogą mieć nadwrażliwość, a u innych jej stosowanie może nie być to zasadne, bo stężenie w organizmie będzie prawidłowe.