Jak najeść się i napić jednocześnie? Sięgaj po te produkty

Jak najeść się i napić jednocześnie? Sięgaj po te produkty

Dodano: 
Soki i wody smakowe
Soki i wody smakowe Źródło: Unsplash / Kaizen Nguyễn
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne dla zachowania dobrego zdrowia. Dlatego też, gdy temperatury za oknem rosną, warto sięgać po produkty, które zawierają w swoim składzie dużo wody. Dzięki temu zapobiegniemy odwodnieniu i uzupełnimy ewentualne niedobory witamin i substancji odżywczych. Dodatkowy plus? Większość produktów, które mają w swoim składzie dużą ilość wody, jest niskokalorycznych, a więc służą utrzymaniu zgrabnej figury. Sprawdź, które produkty są najlepsze na upalne dni.
Arbuz
Arbuz w 92 procentach składa się z wody i jest idealnym, orzeźwiającym, letnim przysmakiem. Zawiera także sporo błonnika, witaminy C, witaminy A i magnezu. Jedną z największych zalet arbuza jest także to, że jest wyjątkowo niskokaloryczny i co ciekawe, nadaje się na grilla. Nie wierzysz? Połóż plasterki na kilka minut na ruszcie i sprawdź, jak smakuje. Lekko pikantny, prawda? Niestety, po takiej obróbce termicznej straci dużo wody. Arbuz stanowi idealną przekąskę sam w sobie, ale można go także dodawać do sałatek, deserów i koktajli.

Truskawki
Truskawki składają się z wody w 91 procentach. Są jędrne i soczyste. Stanowią doskonałą przekąskę w upalny dzień. Poza tym zawierają mnóstwo witaminy C, a substancje w nich zawarte korzystnie wpływają na kolor zębów. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza stan zapalny, dlatego warto je wprowadzić do codziennej diety.

Brzoskiwinie
Brzoskwinie składają się z wody w 89 procentach. Dostarczają również kilku ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina C, witaminy z grupy B i potas. Są też niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Mogą po nie sięgać osoby będące na diecie redukcyjnej.

Pomarańcze
Pomarańcze w 88 procentach składają się z wody. Wystarczy przekroić jedną z nich, by zobaczyć, ile soku zawierają. Są doskonałą przekąską w upalne dni, ponieważ zapobiegają odwodnieniu. Znajdziemy w nich mnóstwo witaminy C oraz potas, który chroni serce i reguluje ciśnienie krwi.

Ogórki
Ogórki zawierają wyjątkowo mało kalorii i aż w 95 procentach składają się z wody. Zdaniem niektórych osób nie zawierają żadnych wartości odżywczych, ale to nie prawda. Dostarczają niewielką ilość witaminy K, potasu i magnezu. Można chrupać je w dowolnej chwili, gdy dopadnie nas głód. Są też doskonałym dodatkiem do przeróżnych sałatek i kanapek.

Grejpfruty
Grejpfruty, podobnie jak pomarańcze, zawierają mnóstwo wody i dobroczynnej witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto sprzyjają odchudzaniu. Grejpfrut jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze oraz kilka witamin i minerałów, w tym witaminę A, potas i kwas foliowy.

Kalafior
Kalafior, choć nie wygląda, w niespełna 90 procentach składa się z wody. Niektórzy spożywają to warzywo na surowo, ale po ugotowaniu jest najsmaczniejsze. Kalafior składa się z kilkunastu różnych witamin i minerałów, w tym choliny, która rzadko występuje w produktach spożywczych. Cholina wspomaga zdrowie i pracę mózgu.

Pomidory
Pomidor z dodatkiem soli może być bardzo pomocy, gdy spadnie nam ciśnienie. Pomidor zapewni nawodnienie (w 94 procentach składa się z wody), a sól lekko podniesie ciśnienie. To czerwone warzywo zawiera także sporą ilość witamin i minerałów, w tym witaminy A i C wzmacniające odporność. Znajdziemy w nim również likopen, przeciwutleniacz, który zapobiega wielu poważnym chorobom.

Bulion
Gdy za oknem jest bardzo gorąco, powinniśmy jak najczęściej sięgać po zupy i buliony. Możemy jeść je na ciepło lub na zimno (zupy owocowe, chłodniki). Przygotowywane są na bazie wody, więc zmniejszą ryzyko odwodnienia organizmu. Ponadto, jeśli w składzie zupy znajdą się głównie warzywa, posiłek będzie niskokaloryczny i jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Kotlety i tłuste makarony lepiej jeść, gdy temperatura nieco spadnie. Będziemy czuli się o niebo lepiej.