Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe?

Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe?

Dodano: 
Masło orzechowe
Masło orzechowe / Źródło: Fotolia / Karen Roach
Masło orzechowe kojarzy nam się z czymś wyjątkowo niezdrowym i kalorycznym, czymś, co powinniśmy omijać szerokim łukiem. Tymczasem masło orzechowe (nie mylić z kremem czekoladowym lub kremem orzechowo-czekoladowym) ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Masło orzechowe jest kaloryczne i nie ma co się oszukiwać. Wiadomo jednak, że jedne kalorie są „lepsze” od innych i masło orzechowe z całą pewnością można zaliczyć do tej pierwszej grupy. Szukając w sklepie produktu dobrej jakości, powinniśmy czytać etykiety – im mniej składników, tym lepiej. Warto upewnić się, czy nie ma w jego składzie niepotrzebnego cukru – jest całkowicie zbędny. Masło orzechowe powinno tak naprawdę składać się wyłącznie z orzechów (przepis na domowe masło orzechowe poniżej).

Masło orzechowe – właściwości

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, masło orzechowe może wydawać się produktem, którego należy unikać. Jednak specjaliści od żywienia są zgodni, że masło orzechowe jest dobrym elementem zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Dwie łyżki mają około 7 gramów białka, 16 gramów tłuszczu i 2 gramów błonnika. Dzięki tym trzem komponentom masło orzechowe jest bardzo dobrym produktym spożywczym. Ponadto jest w większości źródłem zdrowego, nienasyconego tłuszczu, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca.

Czytaj także:
Musisz zjeść po obiedzie coś słodkiego? To dlatego

Masło orzechowe – kalorie

Ile masła orzechowego można zjeść? Niestety niezbyt dużo. Lisa Sasson, profesor kliniczny z działu odżywiania i badań żywności z New York University mówi w rozmowie z magazynem „TIME”, że standardowa porcja masła orzechowego to tylko dwie łyżki. Należy więc skrupulatnie kontrolować porcje. Dwie łyżki masła orzechowego mają około 200 kalorii, więc najlepiej trzymać się porcji wielkości dwóch łyżek. Czasem łatwo stracić rachubę, gdy jemy masło orzechowe łyżkami lub smarujemy nim pieczywo.

Masło orzechowe domowej roboty – przepis

Aby zrobić domowe masło orzechowe potrzebujemy tylko orzechów (najlepiej łuskanych fistaszków) i bardzo wytrzymałego blendera lub robota kuchennego, ponieważ orzechy są bardzo twarde. Miksujemy je i przekładamy do szklanego, zamykanego naczynia. Chcąc uzyskać smak masła podobny do kupnego, można dodać szczyptę soli.

Jeśli nie przepadamy za orzechami ziemnymi, możemy sięgnąć po migdały lub orzechy nerkowca. Masło orzechowe będzie równie zdrowe i pożywne, ale jego smak będzie zdecydowanie inny.

Masło orzechowe należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu (najlepiej w lodówce, ale będzie trudno je rozsmarować). Po odstawieiu na kilka dni masło może się rozwarstwić (tłuszcz widoczny gołym okiem). Mimo to masło nadaje się do spożycia, jedynie należy je wymieszać.

Masło orzechowe można jeść łyżką ze słoika. Warto jednak z czymś je połączyć, np. posmarować nim pełnoziarniste pieczywo lub krakersy. Idealnie komponuje się także z bananami.

Czytaj także

Czytaj także