Najgorsze wakacyjne przekąski. Sprawdź, czym możesz się zatruć

Najgorsze wakacyjne przekąski. Sprawdź, czym możesz się zatruć

Dodano: 
Ból brzucha
Ból brzucha / Źródło: Fotolia / Piotr Marcinski
Zatrucie pokarmowe jest ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy podczas wakacyjnego wypoczynku. Chcemy odpocząć, zwiedzić nowe miejsca i dobrze zjeść. Chętnie sięgamy po śmieciowe jedzenie z przydrożnych budek i jemy niemyte owoce. Tymczasem takie lekkomyślne zachowanie może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym. Sprawdź, które przekąski lepiej omijać szerokim łukiem.
Cheeseburgery i hamburgery
Niezależnie od pory roku lepiej unikać cheeseburgerów, ponieważ mogą zawierać ser wątpliwej jakości, pełen konserwantów i ulepszaczy smaków. Ryzykowne jest także jedzenie hamburgerów, ponieważ nigdy nie ma pewności, czy mięso zostało dobrze usmażone. Spożycie surowego mięsa grozi bowiem zakażeniem pasożytniczym. Tłuste i ciężkie fast-foody długo zalegają w żołądku, powodując nudności i bóle brzucha. Jeśli już koniecznie musimy zjeść hamburgera, wybierzmy opcję bez sera, za to z dużą ilością świeżych warzyw. Upewnijmy się też, czy mięso jest dobrze wysmażone.

Napój z lodem
Zamawiając jakikolwiek napój lepiej zrezygnować z kostek lodu. Pamiętajmy, że najczęściej przygotowuje się je z wody kranowej. Trudno określić, czy woda znajdująca się w danym lokalu na pewno jest czysta. Gdy kostki lodu się rozpuszczą, zanieczyszczenia znajdą się w szklance.

Tatar
Spożywanie surowego mięsa i surowych jaj jest niezwykle niebezpieczne i to nie tylko latem. Tatar najlepiej przygotować samodzielnie w domu lub zamawiać go wyłącznie w sprawdzonych restauracjach.

Ciastka
Tak jak na lody, należy uważać też na wszelkie ciasta. Szczególnie te z kremami. Salmonella może znajdować się zarówno w nabiale, jak i w jajkach, które zostały wykorzystane do produkcji ciasta.

Lody
Latem chętnie sięgamy po lody. Lepiej jednak uważać, ponieważ źle przechowywane lody mogą spowodować zatrucie salmonellą. Salmonella jest bakterią, która występuje w surowym mięsie, surowych jajach, i mleku. Jeśli pakowany lód ma dziwny kształt, najprawdopodobniej uległ już rozmrożeniu i został ponownie zamrożony. Taki proces zwiększa ryzyko zatrucia. Ponadto lepiej zrezygnować z jedzenia lodów w miejscach, gdzie warunki sanitarne pozostawiają wiele do życzenia.

Słodycze na wagę
Słodycze (ale także bakalie) na wagę przechowywane są w otwartych pojemnikach, do których dostają się różne zanieczyszczenia. Co można znaleźć wśród takich słodyczy? Kurz, włosy, kawałki plastiku, złuszczony naskórek, bakterie, grzyby... i wiele innych. Poza tym niepokojący jest fakt, że konsument nie zna terminu ważności do spożycia danego produktu. Może się okazać, że jedzenie już dawno się nie nadaje.

Owoce i warzywa
Bardzo niebezpieczne jest też jedzenie niemytych warzyw i owoców prosto ze straganu. Nigdy nie możemy mieć pewności, czy na ich powierzchni nie znajdują się różne chorobotwórcze drobnoustroje, nie mówiąc już o środkach chemicznych. Przede wszystkim należy uważać na wszystkie owoce i warzywa, które mają styczność z ziemią (marchewki, truskawki).

Czytaj także

Czytaj także