Majowe opalanie? Zadbaj o skórę!

Majowe opalanie? Zadbaj o skórę!

Dodano:   /  Zmieniono: 
Marchew, ze względu na dużą ilość beta-karotenu, świetnie chroni skórę przed negatywnymi skutkami słońca, fot. sxc.huŹródło:FreeImages.com
Pierwsze majowe dni przyniosły do Polski 30-stopniowe upały. Słońce, oprócz pięknej opalenizny, niesie za sobą jednak wiele zagrożeń. Jak uniknąć skutków zbyt długiego oddziaływania promieni słonecznych na nasza skórę?
Promienie ultrafioletowe m.in przyspieszają proces starzenia się skóry i powstawanie zmarszczek. By chronić skórę przed ich nadmiernym oddziaływaniem należy stosować kosmetyki z filtrami UV. Dodatkowo, warto mieć zawsze na sobie okulary przeciwsłoneczne i czapkę lub kapelusz, które ochronią nasze oczy i głowę przed przegrzaniem.

Istotne dla prawidłowego przygotowania skóry na kąpiele słoneczne jest także stosowanie tzw. nutrikosmetyków. Ich główną zaletą jest odżywianie skóry od środka, dzięki czemu zapobiegają jej wysuszeniu przez słońce. 

Truizmem, ale wartym podkreślenia jest konieczność dostarczania dużej ilości płynów do organizmu. Warto też, stosować odpowiednią, bogatą w witaminy i mikroelementy dietę. Szczególnie wartościowe będą produkty takie jak marchew, pomidor, morela czy mango, które ze względy na duże ilości beta-karotenu znakomicie chronią skórę przed negatywnymi skutkami opalania.

mp