Samotność zwiększa ryzyko tej choroby. Są badania naukowe

Samotność zwiększa ryzyko tej choroby. Są badania naukowe

Dodano: 
Samotność. Zdjęcie ilustracyjne.
Samotność. Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: Shutterstock
Samotność wiąże się z podwójnym ryzykiem zachorowania na cukrzycę – do takich wniosków doszli norwescy naukowcy.

Nowe badanie opublikowane w piśmie Diabetologia wykazało, że uczucie osamotnienia wiąże się ze znacznie wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania przeprowadził prof. Roger E. Henriksenz zespołem z Zachodnionorweskiego Uniwersytetu Nauk Stosowanych.

Jak samotność powoduje choroby?

Coraz więcej badań wskazuje na związek między stresem, a indywidualnym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Samotność powoduje chroniczny, a czasem długotrwały stan niepokoju, który może aktywować fizjologiczną reakcję organizmu na stres. Chociaż dokładne mechanizmy nie są w pełni zrozumiałe, uważa się, że ta odpowiedź odgrywa kluczową rolę w rozwoju cukrzycy poprzez takie mechanizmy, jak tymczasowa insulinooporność wywołana podwyższonym poziomem kortyzolu, hormonu stresu.

Proces ten obejmuje również zmiany w regulacji zachowań żywieniowych przez mózg, powodując zwiększony apetyt na węglowodany, a następnie podwyższony poziom cukru we krwi. Wcześniejsze badania wykazały związek między samotnością a niezdrowym odżywianiem, w tym większym spożyciem słodkich napojów i pokarmów bogatych w cukry i tłuszcze.

Samotni częściej chorowali na cukrzycę

Naukowcy z Norwegii wzięli pod uwagę dane dotyczące ponad 24 tys. pacjentów. Badanie wykazało, że wyższy poziom samotności na początku badania był silnie związany z wyższym ryzykiem cukrzycy mierzonym 20 lat później. Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy odpowiedzieli „bardzo często” na pytanie, czy czuli się samotni, byli dwa razy bardziej narażeni na rozwój cukrzycy niż ci, którzy nie czuli się samotni.

Dlaczego inni ludzie są tak ważni? Naukowcy zauważają, że wsparcie społeczne może mieć pozytywny wpływ na zachowania prozdrowotne. Na przykład porady i wsparcie przyjaciela mogą wpłynąć na indywidualne wybory zdrowotne i mieć pozytywny wpływ na dietę, poziom aktywności fizycznej i ogólne odczuwanie stresu. Mniej więzi społecznych i brak pozytywnych wpływów może sprawić, że osoby samotne będą bardziej podatne na zachowania, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy.

Czytaj też:
COVID-19 to nie tylko choroba płuc. Grozi nam nowa epidemia?

Opracowała:
Źródło: MedicalXpress.com