Jak być zdrowszym w te wakacje? Wystarczy kilka tych prostych nawyków

Jak być zdrowszym w te wakacje? Wystarczy kilka tych prostych nawyków

Dodano: 
Rolki
Rolki Źródło: Unsplash / A. Zuhri
Jaśniejsze, dłuższe i gorętsze dni lata to naprawdę idealny czas, aby zachować zdrowie i sprawność. Sezon zachęca nas do nieco lżejszego jedzenia i większej aktywności na świeżym powietrzu. Rozważ każdy dzień jako nową okazję, aby zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, wprowadzając bardzo proste zmiany w codziennej rutynie.

Jeśli chęć podjęcia zdrowych letnich nawyków jest reakcją na więcej kilogramów zdobytych w ciągu ostatnich trudnych miesięcy, zadbaj o zdrową równowagę. Chociaż mogliśmy pozwolić sobie na większe porcje lub więcej przekąsek niż zwykle z powodu stresu związanego z kwarantanną, nie warto teraz katować się dietą. Zamiast tego postaw na zdrowe rytuały, które pozwolą ci wrócić do formy łagodnie.

1. Nawadniaj się

Picie wody pomaga nam zachować zdrowie, ale utrzymanie nawodnienia jest ważne, szczególnie w okresie letnim, kiedy możemy stracić więcej płynów. Chociaż indywidualne potrzeby są różne, Instytut Medycyny zaleca, aby kobiety starały się spożywać 2,7 litra płynów dziennie, a mężczyźni 3,7 litra dziennie. Jeśli zwykła woda jest nudna, podkręć ją, robiąc dzbanek wody z owocami z plasterkami pomarańczy lub cytryny, a nawet ziołami, takimi jak mięta i rozmaryn.

2. Poruszaj się

Regularna aktywność fizyczna może wzmocnić kości i mięśnie, zmniejszyć ryzyko chorób i pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Wykorzystaj lato i dłuższe dni, aby być jak najbardziej aktywnym fizycznie. Spacery, piesze wycieczki, taniec, gra we frisbee, jogging, joga na świeżym powietrzu, jazda na rowerze, pływanie, tenis, golf, pływanie na desce z wiosłem, kajaki i narty wodne to przyjemne letnie zajęcia, które utrzymają cię w formie i zwiększą dzienny wydatek energetyczny. A koszenie trawnika, prace ogrodnicze i mycie samochodu pozwolą ci się poruszać podczas wykonywania niezbędnych prac.

3. Nie przejadaj się węglowodanami

Zastąpienie węglowodanów skrobiowych, takich jak biały ryż, zwykły makaron lub ziemniaki, kompromisem o niższej zawartości węglowodanów, może poprawić wartości odżywcze posiłków, zwiększając ilość błonnika i składników odżywczych przy jednoczesnej redukcji kalorii. Spróbuj użyć kalafiora b zamiast tłuczonych ziemniaków, makaronu z ciecierzycy i soczewicy zamiast zwykłego makaronu, ryżu z ciecierzycy zamiast białego ryżu lub spaghetti z dyni zamiast zwykłego spaghetti. To zdrowe i pyszne zamienniki.

4. Dodaj białko do posiłków

Dodanie białka do posiłku sprawia, że ​​czujemy się pełniejsi i może pomóc nam spożywać mniej kalorii, niż posiłek składający się tylko z węglowodanów i tłuszczu. Białko pomaga również w utrzymaniu masy mięśniowej, co utrzymuje metabolizm na pełnych obrotach i jest szczególnie ważne, ponieważ z wiekiem tracimy mięśnie. Pokarmy bogate w białko obejmują skorupiaki, chudy drób, fasolę, soczewicę, jogurt grecki, jajka, twarożek i ryby bogate w kwasy omega-3 (w tym łosoś, tuńczyk i makrela). Dodaj trochę warzyw, aby zwiększyć uczucie sytości i uzupełnij posiłek.

Czytaj też:
Upał? Sięgnij po te owoce i warzywa – zawierają mnóstwo wody