8 ziół i przypraw najlepszych dla zdrowia mózgu. Koniecznie dodawaj je do potraw!

8 ziół i przypraw najlepszych dla zdrowia mózgu. Koniecznie dodawaj je do potraw!

Dodano: 
Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy Źródło: Pexels / Pixabay
Zioła i przyprawy to bogactwo smaku, ale nie tylko. To także cenny i zdrowy dodatek do potraw, który ma wiele korzystnych właściwości.

Ze wszystkich rzeczy, o które musisz się teraz martwić, wybaczono by ci, gdyby demencja – czyli utrata funkcji poznawczych – nie znalazła się na szczycie twojej listy. Jednak częstość zachorowań na demencję rośnie. Jej najbardziej rozpowszechniona postać, choroba Alzheimera, jest częstą przyczyną zgonów. Dlatego zdecydowanie nie zaszkodzi pewne nieznaczne zmodyfikowanie diety, aby była bardziej skoncentrowana na zdrowiu mózgu.

Czytaj też:
Chcesz zdrowo się zestarzeć? Zmień dietę na ten wariant

Co to znaczy: dieta zdrowa dla mózgu?

Mówiąc najprościej, oznacza to spożywanie większej ilości roślin, w tym przypraw i ziół mających wpływ na kondycję mózgu. Chociaż badania są wciąż na dość wczesnym etapie, dr Gary W. Small, dyrektor Centrum Długowieczności UCLA mówi, że dotychczasowe badania sugerują, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne niektórych roślin mogą pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu.

– Związki roślinne zwane polifenolami są skutecznymi przeciwutleniaczami, a utlenianie nie jest dobre w mózgu, gdy wytwarzane są wolne rodniki, które mogą zaburzać funkcjonowanie komórek – mówi neuronaukowiec dr Nan Wise. W międzyczasie, po wykazaniu, że niektóre leki przeciwzapalne zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera u osób starszych, dr Small i inni badacze zainteresowali się bezpieczniejszymi sposobami wywoływania tych skutków za pośrednictwem roślin (ponieważ leki mają tendencję do wywoływania działań niepożądanych).

A oto kilka ziół i przypraw, które są korzystne dla zdrowej pracy mózgu.

1. Kurkuma
Według dr Small'a z Centrum Długowieczności UCLA istnieją dowody epidemiologiczne wskazujące, że wskaźniki choroby Alzheimera są niższe w niektórych częściach świata niż w innych, a jedna z hipotez jest taka, że ​​pikantne jedzenie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka. – Szczególnie curry – mówi. – A curry składa się także z kurkuminy. Poddał tę hipotezę testowi w małym podwójnie ślepym badaniu, opublikowanym w American Journal of Geriatric Psychology, które wykazało, że kurkumina miała znaczący wpływ na pamięć i uwagę u dorosłych w wieku od 50 do 90 lat, którzy mieli łagodne dolegliwości związane z pamięcią. W ciągu 18 miesięcy kurkumina poprawiła pamięć w tej populacji o 28 procent. Doświadczyli również łagodnej poprawy nastroju. Chociaż dokładny mechanizm, za pomocą którego dochodzi do tego efektu, nie jest znany, dr Small twierdzi, że prawdopodobnie ma to coś wspólnego z właściwościami przeciwzapalnymi kurkuminy. Dr Small pracuje obecnie nad organizacją badania, które wykaże te korzyści na większej kohorcie. Kurkumina w kurkumie, jak wykazano, zawiera kwas dokozaheksaenowy (DHA), bardziej dostępny dla mózgu. DHA jest formą kwasów tłuszczowych omega-3, która ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia mózgu – spadek poziomu DHA w mózgu jest związany ze spadkiem funkcji poznawczych i początkiem choroby Alzheimera. Jako dodatkowy bonus, ma to również korzyści dla zdrowia psychicznego , ponieważ wyższy poziom DHA wiąże się z obniżonym lękiem.

2. Szafran
Szafran bogaty w przeciwutleniacze jest stosowany w medycynie co najmniej od VII wieku pne, a obecnie badania pokazują, że może on mieć właściwości neuroprotekcyjne. Według Megan Obreiter, dietetyka klinicznego z USC Verdugo Hills Hospital, małe badanie z 2010 roku wykazało, że dzienna dawka 15 miligramów szafranu wywierała znacznie lepszy wpływ na funkcje poznawcze niż placebo; jednak po 22 tygodniach efekt ten zniknął. Jednak inne badanie przeprowadzone w Iranie wykazało, że szafran był porównywalny pod względem skuteczności do leku na chorobę Alzheimera, memantyny, po roku stosowania, a inne badanie wykazało, że chroni myszy przed neurotoksynami. Chociaż należy przeprowadzić więcej badań, dodanie tej przyprawy do diety nie jest najgorszym pomysłem jeśli cię na to stać, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest niesamowicie pyszny. (Ale jeśli nie, nie martw się – na tej liście jest wiele innych zdrowych dla mózgu ziół i przypraw, które też są świetne).

3. Rozmaryn
Rozmaryn to jedno z najlepszych ziół dla zdrowia mózgu. Wykazano, że poprawia pamięć u osób starszych. Wykazano również, że hamuje śmierć komórek mózgowych i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, między innymi prawdopodobnie dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.

4. Szałwia
Szałwia była tradycyjnie wykorzystywana ze względu na korzyści dla mózgu, a badania potwierdzają mądrość tego podejścia. Zioło to poprawia uczenie się i funkcje poznawcze u osób starszych z łagodną do umiarkowanej chorobą Alzheimera. Stwierdzono również poprawę pamięci u osób zdrowych.

5. Cynamon
Badanie na zwierzętach z 2015 roku wykazało, że wyciąg z cynamonu pomógł chronić szczury laboratoryjne przed zaburzeniami funkcji poznawczych. Może również przynosić korzyści neuroprotekcyjne u pacjentów z chorobą Parkinsona. Od dawna jest również używany do poprawy krążenia, a nawet może potencjalnie pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

6. Gałka muszkatołowa
Niektóre badania sugerują, że składnik odżywczy znajdujący się w gałce muszkatołowej może pomóc poprawić funkcje poznawcze i pamięć.

7. Imbir
Imbir ma niezliczone korzyści zdrowotne i wykazano, że jest przydatny w leczeniu demencji i choroby Alzheimera. Jest również świetny do poprawy trawienia i zwalczania stanów zapalnych.

8. Pieprz
Nie można też przeoczyć starego dobrego pieprzu. Wykazano, że  poprawia deficyt pamięci.
Czytaj też:
7 ziół i suplementów, które działają jak Viagra
Czytaj też:
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?