Zielone warzywa liściaste powinny być obowiązkowym elementem posiłku. Oto, dlaczego

Zielone warzywa liściaste powinny być obowiązkowym elementem posiłku. Oto, dlaczego

Dodano: 
Szpinak
Szpinak / Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Według nowych badań Edith Cowan University spożywanie zaledwie równowartości jednej filiżanki zielonych warzyw liściastych każdego dnia może poprawić siłę i wydajność mięśni.

Badanie opublikowane niedawno w Journal of Nutrition wykazało, że osoby, których dieta była bogata w azotany pochodzące głównie z warzyw, mogły cieszyć się ze znacznie lepszej pracy mięśni kończyn dolnych.

Słabe funkcjonowanie mięśni wiąże się z większym ryzykiem upadków i złamań i jest uważane za kluczowy wskaźnik ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Jak przebiegało badanie?

Naukowcy przeanalizowali dane 3759 Australijczyków biorących udział w badaniu przez okres 12 lat. Okazało się, że osoby z najwyższym regularnym spożyciem azotanów miały o 11 procent większą siłę kończyn dolnych niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Zanotowano także do 4 procent szybsze tempo chodzenia.

Główny badacz, dr Marc Sim z Instytutu Badań nad Odżywianiem ECU, powiedział, że odkrycia ujawniają ważne dowody świadczące o roli, jaką dieta odgrywa w zachowaniu ogólnego zdrowia.

– Nasze badanie wykazało, że diety obejmujące w dużym stopniu warzywa bogate w azotany mogą wzmocnić siłę mięśni niezależnie od jakiejkolwiek aktywności fizycznej – powiedział. – Niemniej jednak, aby zoptymalizować pracę mięśni, proponujemy, aby zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.

Funkcjonowanie mięśni jest niezbędne do utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, zwłaszcza wytrzymałości kości w późniejszym życiu.

Graj w zielone

Chociaż warzywa liściaste mogą być jednymi z naszych najmniej ulubionych warzyw, według dr Sima mogą być najważniejszym elementem diety.

Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż, a nawet buraki.

– Powinniśmy codziennie jeść różnorodne warzywa, a przynajmniej jednym z nich są warzywa liściaste. Pozwolą uzyskać szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych dla układu mięśniowo-szkieletowego i sercowo-naczyniowego – powiedział dr Sim. – Lepiej jest też spożywać warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste dostarczają całą gamę niezbędnych witamin i minerałów, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia.

Czytaj też:
Witamina K2 – czy dostarczasz jej sobie wystarczająco dużo?
Czytaj też:
10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca
Czytaj też:
Oto najzdrowsza zalecana liczba porcji owoców i warzyw w ciągu dnia. Czy naukowcy się mylili?

Źródło: medicalxpress.com
+
 0

Czytaj także