Czy jedzenie surowej cebuli z solą kamienną może wyleczyć COVID-19?

Czy jedzenie surowej cebuli z solą kamienną może wyleczyć COVID-19?

Dodano: 
Ciekawe, jak smakuje „zła” cebula
Ciekawe, jak smakuje „zła” cebula Źródło: reddit/OhNoSpookyGhost
Podczas gdy kolejne kraje odnotowują nowe rekordy przypadków COVID-19, napotykamy również na kolejne domowe środki zaradcze.

Ostatnio w mediach społecznościowych pojawił się nowy sposób na infekcję koronawirusem. Ma nie tylko wzmocnić odporność, ale nawet wyleczyć chorobę. Brzmi obiecująco, jednak chodzi o... spożywanie czerwonej cebuli z solą. Brzmi dziwnie? Prawdopodobnie tak.

Podkreślić należy, że sposób ten pochodzi z Indii, które bardzo cenią sobie lecznicze produkty i przyprawy. Faktycznie w ich kulturze kulinarnej znajdziemy wiele prozdrowotnych specyfików. Czy jednak załagodzą objawy COVID-19?

Brak dowodów na skuteczność metody

Mimo szeroko znanych właściwości leczniczych cebuli, nie ma dowodów na to, że w połączeniu z solą kamienną wyleczy COVID-19. Nadal zaleca się stosowanie potwierdzonych środków ochronnych: dystans społeczny, noszenie maseczek, dezynfekcję. W przypadku infekcji koronawirusem wymagane jest pozostanie w domu, odpoczynek i stałe monitorowanie swojego stanu zdrowia, np. poprzez pulsoksymetr. I tak, oczywiście możesz jeść cebulę – jeśli naprawdę lubisz to warzywo.

Zalecenia te podkreśla Biuro Informacji Prasowej z Indii, które zdementowało już informacje dotyczące skuteczności cebuli z solą kamienną. Eksperci zalecają spożywanie pełnowartościowego i zbilansowanego pożywienia, które może pomóc w budowaniu odporności. Upewnij się, że dostarczasz w diecie wystarczającą ilość białka, cynku, witamin i minerałów, aby wzmocnić układ odpornościowy.

Czytaj też:
Mówią o „cudzie”, bo tę wioskę koronawirus omija. „Może gdzieś tam u góry mamy anioła stróża”
Czytaj też:
Płuca po COVID-19: w jakim są stanie i jak o nie dbać?