Schudłeś po COVID-19? Prof. Ewa Stachowska: To nie jest powód do radości

Schudłeś po COVID-19? Prof. Ewa Stachowska: To nie jest powód do radości

Dodano: 
Mierzenie obwodu talii.
Mierzenie obwodu talii.Źródło:Shutterstock / New Africa
Wiele osób chudnie po chorobie, cieszy się i myśli, o to teraz utrzymam tę wagę i wezmę się za siebie. Nie, to nie jest czas na branie się za siebie – mówi prof. Ewa Stachowska i radzi, jak odżywiać się po COVID-19 i innych infekcjach.

Prof. Ewa Stachowska jest specjalistką do spraw żywienia z Wydziału Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Naukowcy z PUM prowadzą obecnie badania osób, które ciężko przeszły COVID-19. W projekcie biorą udział także dietetycy.

Katarzyna Świerczyńska: Jak bardzo COVID-19 wpływa na układ pokarmowy?

Prof. Ewa Stachowska: Od samego początku wiemy, że w układzie pokarmowym jest wyjątkowo dużo receptorów, przez które wirus SARS-CoV-2 wnika do naszego organizmu. Stąd początkowe obawy, które na szczęście się nie potwierdziły, że droga pokarmowa może być jedną z dróg infekcji.

Ale jedno jest pewne: COVID-19 uderza także w układ pokarmowy, a wirus powoduje zjawisko dysbiozy – zmianę ilości i jakości bakterii w jelitach. Ten cały skład bakterii, który jest w jelitach, przestaje być poprawny i jelita przestają dobrze funkcjonować.

W fali zakażenia wariantem Delta szacowało się, że nawet 8-9 procent pacjentów miało problemy jelitowe, m.in. biegunkę, nudności, a niemal wszyscy zaburzenia węchu i smaku, co też jest przecież zaburzeniem z przewodu pokarmowego prowadzącym do pogorszenia żywienia.