Jak przestać marnować żywność? Oto praktyczne porady

Jak przestać marnować żywność? Oto praktyczne porady

Dodano: 1
Produkty w lodówce
Produkty w lodówce / Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch
Zaprzestanie marnowania żywności pozwoli zaoszczędzić na zakupach spożywczych i utrwali dobre dla środowiska nawyki.

Po raz kolejny wyjmujesz z lodówki napoczęty produkt i od razu wyrzucasz go do śmietnika. Żywność pleśnieje, zanim zdążysz ją zjeść, a ty... znów robisz wielkie zakupy. Brzmi znajomo? Prawdopodobnie masz problem z marnowaniem żywności. Grunt to uświadomić sobie, że złe nawyki muszą się zmienić. Wykorzystać podane niżej proste wskazówki, aby przestać marnować jedzenie.

Jak przestać marnować jedzenie?

Główną zasadą w efektywnym wykorzystywaniu żywności jest niedopuszczenie do tego, by zepsuła się przed spożyciem. Aby to zrobić, nie możesz kupować więcej, niż faktycznie potrzebujesz. Choć w teorii wydaje się to proste, wiele osób ma z tym problem.

  • Zacznij więcej korzystać z zamrażarki. Przechowuj w niej chleb, nadwyżki przygotowanej żywności, a nawet pokrojone zioła i przyprawy. Jest niewiele produktów, które nie nadają się do zamrażalnika – najczęściej dotyczy to mocno wodnistych warzyw.
  • Nie wyrzucaj pomarszczonych warzyw, np. pomidorów Jeśli ich skórka zaczyna się marszczyć, ale nie są jeszcze zepsute, wrzuć je na blachę piekarnika. Polej odrobiną oleju i posyp mielonym czosnkiem, a następnie piecz w niskiej temperaturze przez 20 minut. Dodawaj do zup, sosów lub dań z makaronu, albo jedz jako osobny przysmak.
  • Nie wyrzucaj brązowych bananów. Jeśli masz zbyt dojrzałe banany, pokrój je na kawałki i zamroź. Następnie wykorzystaj do smoothie, któremu nadadzą kremową, gęstą konsystencję. Możesz zrobić z nich też prosty chlebek bananowy.
  • Umyte owoce wycieraj papierowym ręcznikiem. Jeśli na dnie opakowania zostanie woda, przechowywane w ten sposób produkty mogą szybciej spleśnieć. Dotyczy to także warzyw, m.in. sałaty.
  • Przechowuj czosnek w ciemności. Pomoże to zapobiec kiełkowaniu i dłużej zachować świeżość.
  • Wyposaż domową spiżarnię w produkty, które mają wyjątkowo długie terminy do spożycia. Znajdziesz je na naszej liście.
  • Zainwestuj w odpowiednie miejsca do przechowywania. Zboża przechowuj w hermetycznych pojemnikach, aby dłużej zachowywały świeżość. A jeśli używasz tylko połowę puszki warzyw, resztę przełóż do miski zamiast pozostawiać w puszce.
  • Raz w tygodniu przygotuj posiłek „z resztek”. To idealna okazja do zużycia wielu napoczętych produktów i przygotowania lodówki na nowe zakupy. Do tego okazja do odrobiny kreatywności w kuchni!

Czytaj też:
4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać

Opracowała:
Źródło: Metro
+
 1

Czytaj także