Sucha skóra może oznaczać... alergię pokarmową. Jak to sprawdzić?

Sucha skóra może oznaczać... alergię pokarmową. Jak to sprawdzić?

Dodano: 
Skóra sucha
Skóra sucha Źródło: Shutterstock
Sucha skóra może być sygnałem świadczącym o alergii lub nietolerancji pokarmowej. Jak rozpoznać podłoże problemu?

Alergia pokarmowa daje objawy nie tylko dotyczące układu pokarmowego, ale również i skóry. Oprócz bólów brzucha, wzdęć, zaparć czy biegunek, może pojawić się problem z szorstkością skóry, pojawianiem się na niej suchych plam lub czerwonych i swędzących obszarów.

Dlaczego skóra przesusza się przy alergii pokarmowej?

Alergia pokarmowa wywołuje reakcję w całym organizmie. Błędem jest myślenie, że dotyczy tylko układu pokarmowego. Po zjedzeniu (lub ciągłym przyjmowaniu) czynników drażniących, w organizmie następuje wyrzut histaminy. Wywołuje go wzrost limfocytów T czy przeciwciał IgE. W takiej sytuacji wzrasta odpowiedź immunologiczna organizmu i pojawia się reakcja zapalna. Jej efektem może być podrażnienie czy przesuszenie skóry.

Objawy skórne przy alergii pokarmowej

U osób cierpiących na alergię pokarmową mogą wystąpić charakterystyczne objawy skórne. Najczęściej dotyczą one:

Czy suchość skóry to AZS?

Sucha i szorstka skóry nie oznacza jednak atopowego zapalenia skóry. Może być jego początkiem, ale nie musi. Atopowe zapalenie skóry nie zawsze jest konsekwencją alergii skórnej, problem jest bardziej złożony. Mogą je wywoływać alergeny lub substancje drażniące znajdujące się w bezpośrednim otoczeniu, zanieczyszczenie środowiska lub spożywanie wysoko przetworzonej żywności.

Co zrobić, gdy pojawia się suchość skóry?

Jeśli zauważyliśmy, że nasza skóra nadmiernie się przesusza, jest cienka i szorstka, warto wybrać się do dermatologa. Oceni on stan skóry i pomoże dobrać odpowiednie dermokosmetyki, które przywrócą równowagę w płaszczu hydrolipidowym naskórka.

Warto także sprawdzić, czy suchość skóry nie jest objawem nietolerancji pokarmowej (częstej u osób dorosłych) lub alergii pokarmowej. W takiej sytuacji konieczna będzie wizyta u alergologa i wykonanie testów alergicznych, pozwalających określić, czy dana grupa produktów spożywczych nie wywołuje uczulenia. Często należy do niej gluten lub laktoza/białka mleka krowiego.

Przy alergii pokarmowej najczęstsze postępowanie polega na wykluczeniu danej grupy pokarmów z diety. Powinno ono być stałe, a pierwsze efekty skórne mogą być widoczne po około miesiącu. Zdarza się, że nietolerancja pokarmowa jest czynnikiem przejściowym i może przeminąć, dlatego konieczne jest pozostawanie pod kontrolą alergologa, który będzie monitorował nasz stan zdrowia i zlecał wykonywanie odpowiednich badań. Bez wykluczenia z diety najczęstszych czynników wywołujących reakcje zapalne nie będziemy w stanie przekonać się, na co dokładnie reaguje nasz organizm.

Czytaj też:
Jakie produkty wybierać na AZS?
Czytaj też:
6 najczęstszych problemów skórnych. Jakie są ich przyczyny?