Olej z nasion marchwi doceniali już starożytni Grecy. Dlaczego warto go stosować?

Olej z nasion marchwi doceniali już starożytni Grecy. Dlaczego warto go stosować?

Dodano: 
Olej z nasion marchwi
Olej z nasion marchwi / Źródło: Shutterstock
Olej z nasion marchwi to potężny, a stosunkowo rzadko używany składnik pielęgnacji. Zostań z nami, by dowiedzieć się, dlaczego warto go stosować.

Powszechnie znamy kilka olejków eterycznych, w tym olejek z drzewa herbacianego, eukaliptusa, a nawet olejek kadzidlany. Ale przeglądając półki w sklepie z ekologiczną żywnością możesz znaleźć inną opcję potencjalnie wartą poznania: olej z nasion marchwi.

Czym jest olej z nasion marchwi?

– Stosowanie oleju z nasion marchwi sięga czasów starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan, którzy używali go w celu łagodzenia stanów zapalnych i niestrawności – mówi dietetyk Kelly Jones. – Choć nazwa „olej z nasion marchwi” może brzmieć jak olej do zastosowań kulinarnych, taki jak z nasion sezamu, olej z nasion marchwi jest używany jako olejek eteryczny.

Olej nie pochodzi z marchwi, którą kupujesz na targu, a jest pozyskiwany z nasion pokrewnej rośliny zwanej „dziką marchwią”, „koronką królowej Anny” lub Dacus carota.

W czym tkwi moc tego niedocenianego oleju? Oto, co musisz wiedzieć.

Jakie są zalety oleju z nasion marchwi?

Chociaż olej z nasion marchwi był od dawna używany do różnych zastosowań leczniczych w różnych kulturach, aktualne dowody naukowe potwierdzające jego korzyści nie są oszałamiające. Większość nowszych badań nad olejem przeprowadzono in vitro lub na zwierzętach (raczej na komórkach niż na żywych organizmach), co oznacza, że wyniki nie mają automatycznego przełożenia na ludzi. Potrzeba więcej badań klinicznych na ludziach, aby potwierdzić niektóre z korzyści.

Oto kilka potencjalnych korzyści, jakie olej z nasion marchwi może dać naszemu organizmowi:

1. Właściwości przeciwgrzybicze

Niektóre badania wykazały potencjalne właściwości przeciwgrzybicze oleju z nasion marchwi. Na przykład w starszych badaniach stwierdzono, że związek karotol (który stanowi 40 procent oleju) hamuje wzrost grzybów w naturze nawet o 65 procent. Chociaż potrzebne są nowsze (i dokładniejsze) badania, aby zweryfikować tę zdolność, badania wskazują, że olej ten potencjalnie może mieć podobny wpływ na skórę.

2. Działanie antybakteryjne

Wykazano również, że olej z nasion marchwi ma właściwości przeciwbakteryjne, zwłaszcza przeciwko bakteriom Gram-dodatnim – mówi Jones, odnosząc się do klasy bakterii, które mogą powodować infekcje gronkowcem i zespół wstrząsu toksycznego. Oznacza to, że może być pomocny w gojeniu się ran i zapobieganiu infekcjom, chociaż potrzebne są znacznie bardziej szczegółowe badania.

3. Właściwości nawilżające

W połączeniu z olejami nośnikowymi, takimi jak jojoba, może zapewnić dodatkową pomoc w nawilżaniu skóry, a niektóre niepotwierdzone doniesienia wskazują, że pomaga w redukcji stanu zapalnego spowodowanego wysypką lub innymi chorobami skóry. – Stosowany jako olej kosmetyczny, olej z nasion marchwi może być używany do rozjaśniania i nawilżania skóry – mówi Jones.

Czy są jakieś skutki uboczne stosowania tego oleju?

Wciąż nie znamy wszystkich zalet tego oleju. Jednak jest stosunkowo bezpieczny w użyciu dla większości zdrowych ludzi, pod warunkiem, że używają go miejscowo i nie spożywają. Wyjątek: jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, trzymaj się od niego z daleka, ponieważ nasiona marchwi ogólnie mogą działać poronnie.

Poza tym głównym efektem ubocznym jest podrażnienie skóry.

– Podobnie jak w przypadku większości olejków eterycznych, ze względu na siłę działania, olej z nasion marchwi należy rozcieńczyć olejem nośnikowym przed nałożeniem na skórę ze względu na ryzyko podrażnienia skóry – mówi Jones. – Może to pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakichkolwiek niepożądanych reakcji.

Dobrym pomysłem jest również nałożenie niewielkiej ilości rozcieńczonego olejku na kawałek skóry, aby zobaczyć, jak reaguje na to organizm. Jeśli wywoła reakcję, będzie to łatwiejsze do opanowania, niż gdyby wystąpiła ona na całej twarzy.

Jak stosować olej z nasion marchwi?

Jeśli poszukujesz naturalnych składników o właściwościach nawilżających, przeciwgrzybiczych lub przeciwbakteryjnych, istnieje kilka opcji, które są w lepszym stopniu poparte badaniami niż olej z nasion marchwi, takie jak miód manuka i rumianek. Ale jeśli masz zamiar wypróbować ten konkretny olej, możesz zacząć od rozcieńczenia 12 kropli oleju w około 30 ml płynu nośnikowego lub balsamu. To powinno zapewnić odpowiednią ilość dla uzyskania pożądanych korzyści bez podrażniania skóry.

Czytaj też:
Olejek ylang ylang pomaga pozbyć się stresu i nie tylko. Co jeszcze potrafi?
Czytaj też:
Olej na zmarszczki – jaki pozwoli osiągnąć najlepsze rezultaty?
Czytaj też:
OCM, czyli oczyszczanie twarzy olejem. Co warto wiedzieć o tej metodzie? Dermatolog ostrzega

Źródło: wellandgood.com
+
 0

Czytaj także