Narodowa kwarantanna pozwoli szybciej wrócić dzieciom do szkół i zacząć szczepienia21gru2020, 6:23 —
Narodowa kwarantanna pozwoli na szybszy powrót dzieci do szkół i ułatwi rozpoczęcie bezpiecznego procesu szczepień – powiedziała PAP prof. Magdalena Marczyńska, specjalistka chorób zakaźnych wieku dziecięcego. Dodała, że rozumie zmęczenie ludzi epidemią, ale warto widzieć...
Zdrowe produkty też mogą szkodzić, powodując stan zapalny. Wyjaśniamy, dlaczego20gru2020, 20:30 —
Jak pokazuje analiza Googe Trends na przestrzeni ostatniej dekady co roku zainteresowanie tematem diety wśród Polaków wzrasta wraz z chęcią wdrożenia w życie postanowień noworocznych, by w kolejnych miesiącach sukcesywnie maleć. W okresie Świąt Bożego Narodzenia to nie dieta...
Prof. Krzysztof Simon dla Wprost o HIV: Koniecznie trzeba się testować20gru2020, 12:29 —
HIV stanowi problematyczny obszar w kategoriach zdrowia publicznego. Nawet 50 proc. zakażonych może nie wiedzieć o tym, że są zakażeni. W rozmowie z Wprost profesor Krzysztof Simon – autorytet medyczny, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego...
Czarnek zapowiada szczepienia nauczycieli. Kiedy mogą się rozpocząć?20gru2020, 6:58 —
Minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek był gościem programu „Rozmowy niedokończone” na antenie Telewizji Trwam. Szef resortu w trakcie wywiadu wyraził nadzieję, że w lutym lub w marcu nauczyciele, którzy wyrażą taką chęć, będą mogli się zaszczepić na COVID-19.
Emmanuel Macron ma koronawirusa. Nagrał wideo i przekazał, jak się czuje19gru2020, 18:41 —
Emmanuel Macron, u którego potwierdzono zakażenie koronawirusem nagrał film, który umieścił w mediach społecznościowych. „Mimo osłabienia nadal pracuję i otwarcie mówię o przebiegu swojej choroby” – podkreślił na nagraniu.
Psy i ich właściciele są podatni na tę samą chorobę19gru2020, 16:30 —
Okazuje się, że właściciele psów chorych na cukrzycę są podani na tę samą chorobę. Takiej korelacji nie stwierdzono za to u właścicieli kotów.
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego18gru2020, 17:52 —
Jeśli jesteś fanem kuchni śródziemnomorskiej lub bliskowschodniej, zapewne znasz i lubisz także ser feta. Jest słony, wilgotny, kruchy, a jednocześnie kremowy. W pewnych środowiskach jest uważany za najzdrowszy ser świata! Dlaczego?
7 negatywnych myśli, które utrudniają ci odchudzanie18gru2020, 16:25 —
Wyznaczenie sobie celu, jakim jest poprawa nawyków żywieniowych to pierwszy krok do sukcesu. Niestety jego osiągnięcie może być utrudnione przez negatywne nastawienie.
Bezpieczne święta? Kardiolog: Nie tylko COVID jest problemem18gru2020, 7:47 —
W okresie świąteczno-noworocznym najwięcej osób przechodzi zawał. To o tym okresie mówi się „holiday heart syndrome”, czyli „zespół świątecznego serca”. W tym roku dochodzi też obawa przed zachorowaniem na COVID-19. Jednak starszych osób nie można pozostawić samych w święta....
Jak traktujemy osoby z demencją? Smutne wyniki badań18gru2020, 7:29 —
Międzynarodowe badania wykazały, że nietolerancja, stygmatyzacja, lekceważenie to powszechne postawy i zachowania wobec chorych na demencję. Mało tego, jest spory odsetek opiekunów takich osób, którzy wstydzą się lub obawiają wyjawić otoczeniu, że ich podopieczny doświadcza...
Obawy dotyczące szczepionki przeciw COVID-19 są nieuzasadnione18gru2020, 6:22 —
Obawy dotyczące szczepionki przeciw COVID-19 są nieuzasadnione. Ona jest generalnie bezpieczna. Przypadki powikłań mogą się zdarzyć, ale będą one pojedyncze i być może w ogóle niezwiązane ze szczepieniem – ocenił w środę główny doradca premiera ds. COVID-19 prof. Andrzej Horban.
Sernik krakowski według Magdy Gessler: przepis17gru2020, 19:30 —
Sernik krakowski świetnie sprawdzi się jako jedno z ciast przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Wypróbuj przepis Magdy Gessler na tę słodkość.
Każdego dnia jedz awokado. Oto powód17gru2020, 15:24 —
Każdy dietetyk przyzna, że awokado jest skarbnicą składników odżywczych. Ostatnie badania wykazały nawet, że warto jeść je każdego dnia.
Oto najlepsze źródła błonnika pokarmowego17gru2020, 12:30 —
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. I choć współwystępują one ze sobą w różnych proporcjach w żywności pochodzenia roślinnego, to jednak...