Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 188 tekstów

  • To tłuszcz czy złogi w jelitach? Co robić, gdy waga nagle wzrosła? 2 cze 2019, 7:18 Niewiele osób myśli na co dzień o swoich jelitach. Skutkuje to nie tylko licznymi dolegliwościami zdrowotnymi, ale także sprzyja powstawaniu złogów, które utrudniają normalne funkcjonowanie jelit, są magazynem szkodliwych i zatruwających organizm toksyn, a także mogą powodować...
  • Dieta pomoże na chrapanie? Sprawdź, czego unikać 16 cze 2019, 7:12 Chrapanie nie jest jedynie problemem dla naszych najbliższych, którym utrudnia spokojny sen. Dolegliwość ta może świadczyć o wielu schorzeniach i powodować szereg problemów zdrowotnych, które związane są nie tylko z zaburzeniami snu, ale także pracy całego organizmu. Dlaczego...
  • Jesteśmy grubi, a mimo to niedożywieni. Wielu Polaków choruje z powodu niedoborów 13 cze 2019, 17:47 Śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie nie tylko dlatego, że sprzyja tyciu z powodu swojej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Jest też niestety ubogie w składniki odżywcze. W efekcie jesteśmy grubi, ale jednak niedożywieni, co sprzyja rozwojowi wielu poważnych...
  • Ten dodatek do żywności może zmieniać metabolizm i sprzyjać insulinooporności 26 kwi 2019, 9:36 Żywność, po którą każdego dnia sięgamy, jest pełna różnych dodatków. Jedne konserwują, inne nadają odpowiednią strukturę lub smak. Jedne są naturalne, inne niekoniecznie. Mogą mieć wpływ na nasz organizm lub nie. Nowe badania pokazują, jak powszechnie stosowany środek przeciw...
  • 3 sezonowe superfoods, które kupisz teraz w warzywniaku 26 maj 2019, 11:55 Superfoods od kilku lat podbijają nasze serca. Kuszą one swoją egzotyką i wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, jednak wcale nie ustępują pod względem prozdrowotnego działania naszej rodzimej, sezonowej żywności. Jakie polskie superfoods znajdziemy teraz na targu, w...
  • Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów? 8 kwi 2019, 11:31 Nowe, duże badania sugerują, że zła dieta to największy czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie.
  • Uważasz, że regionalne i sezonowe wyroby są kiepskiej jakości? Jesteś w błędzie 15 maj 2019, 16:36 Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po krajowe wyroby regionalne i produkty sezonowe. Jak wynika z badań Ipsos, są gotowi zapłacić więcej niż za produkt zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i...
  • Powrót do natury receptą na zdrowie 23 kwi 2019, 14:40 Zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, stosowanie naturalnych, nieprzetworzonych produktów z lokalnych źródeł, to klucz do dobrego samopoczucia i długowieczności. A czy Polacy też tak troszczą się o zdrowie i urodę? Okazuje się, że 38% z nas wskazuje przede wszystkim na...
  • Z ginekologiem o odżywianiu? Tak. Dr Oleszczuk: Niedobór tego pierwiastka drastycznie zwiększa ryzyko raka 17 kwi 2019, 7:21 – Kiedyś powiedziałbym pacjentce, że wystarczy raz w roku robić cytologię, do tego regularnie mammografia, USG i badania krwi. Teraz oprócz tego zlecam jeszcze badania poziomu selenu i cynku – opowiada dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog. Bywa, że pacjentki pukają się w głowę, a...
  • Poranne nawyki, które ułatwiają kontrolowanie masy ciała 14 maj 2019, 11:00 Poranne nawyki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, ogólne samopoczucie, a także figurę. Często zdarza się, że od tego, jak zacznie się nasz dzień, zależy wszystko, co wydarzy się później. Dlatego tak ważne są poranne nawyki, które ułatwiają kontrolowanie wagi podejmowanie...
  • Mózg lubi się najeść 31 mar 2019, 20:00 Restrykcyjne diety, fast foody, nadużywanie alkoholu, zamiłowanie do słodkości – wszystko to niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. Co jeść, by jak najdłużej był sprawny?
  • W tych produktach znajdziesz kwas fosforowy. Szkodzi zdrowiu 21 kwi 2019, 8:48 Kwas fosforowy to naturalny składnik ludzkiego organizmu; jest niezbędny m.in. w przebiegu podstawowych procesów metabolicznych oraz stanowi składnik kości i zębów, ale w syntetycznej postaci może być bardzo szkodliwy. W jakich produktach znajdziemy kwas fosforowy? Dlaczego...
  • Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie. Jak bardzo nam szkodzi? 7 kwi 2019, 19:59 Biały cukier oraz inne substancje słodzące (z kilkoma wyjątkami) nie służą naszemu zdrowiu i najlepiej byłoby z nich zrezygnować. Nie jest to jednak takie łatwe, bo kryją się one pod wieloma nazwami i nie zawsze wiemy, z jakim składnikiem mamy do czynienia. Jedną z takich...
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Jak zadbać o zdrowie wątroby? 4 proste zasady 17 maj 2019, 16:53 Wątroba jest niezwykle ważnym organem. Niestety nasz sposób życia często odbija się na jej funkcjonowaniu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić, by pomóc wątrobie się zregenerować.
  • Fleksitarianizm – dietetyczny hit tego roku? 19 maj 2019, 16:05 Nie wszystkie nowe trendy żywieniowe są bezpieczne dla naszego zdrowia, ale fleksitarianizm do nich nie należy. Ten model żywieniowy może w znacznym stopniu wpłynąć na poprawę funkcjonowania organizmu oraz przyśpieszyć redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej bez skutków ubocznych...
  • „Słodka równowaga”, czyli wiosenna dieta bez wyrzeczeń 3 kwi 2019, 16:59 Czy Polacy wraz ze zmianą pory roku, zmieniają nawyki żywieniowe? Okazuje się, że aż 60 % z nas deklaruje, że przyjście wiosny to moment, kiedy odżywiamy się bardziej zdrowo niż przez pozostałą część roku*. W tym czasie decydujemy się na jedzenie większej ilości świeżych...
  • Święta, święta i po świętach, a spodnie się nie dopinają. Odkryj zalety jednodniowego postu 22 kwi 2019, 18:59 Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. A zaraz majówka i kolejna...
  • Ta dieta zmniejsza ryzyko niewydolności serca o ponad 40 procent 24 kwi 2019, 11:50 Naukowcy mają dla nas dobrą i złą wiadomość. Pierwsza jest taka, że istnieje prosta i smaczna dieta, która zmniejsza ryzyko wystąpienia niewydolności serca. Zła wiadomość jest natomiast taka, że aby ją wprowadzić, niektórzy ludzie muszą przeprowadzić w swoim życiu prawdziwą...
  • Naturalne metody walki z migreną 5 maj 2019, 20:00 Chociaż na migreny cierpi niewielu z nas, stanowią poważny problem, ponieważ leczenie tego konkretnego bólu głowy jest trudne.
  • Kuchenna, himalajska, morska? Którą sól wybrać? 11 maj 2019, 12:13 Spożycie soli w Polsce znacząco przekracza ustalone przez WHO normy. Jemy jej zdecydowanie za dużo i często nieświadomie, bo dodawana jest do wielu produktów, których nie podejrzewamy o jej zawartość. Czy sól jest szkodliwa? Jaką sól wybrać, żeby zdrowo przyprawiać?