Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 197 tekstów

  • Szorstka siatkówka oka oznaką choroby Alzheimera? Obiecujące badania naukowców 3 cze 2020, 6:21 Pracując ze zwierzęcym modelem choroby Alzheimera, naukowcy opracowali technikę obrazowania pomocną do wykrywania zmian w teksturze oka. Zmiany w siatkówce u myszy wskazywały na początek choroby Alzheimera. Wczesna diagnoza tego stanu może pomóc spowolnić jego postęp.
  • Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować? 2 cze 2020, 22:32 Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?
  • Bakterie wywołujące paradontozę – co o nich wiemy? 31 maj 2020, 10:50 Międzynarodowy zespół z udziałem badaczy z UJ przyjrzał się bakteriom wywołującym paradontozę. I rozgryzł, jak działa u nich system transportu peptydów. Odkrycie to może przyczynić się do opracowania leków, zatrzymujących rozwój takich patogenów.
  • Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera 14 maj 2020, 21:25 Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent mniejsze szanse na rozwój choroby...
  • Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać? 11 maj 2020, 20:30 Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
  • Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz 12 maj 2020, 14:29 Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
  • 5 oznak, że pijesz za dużo wina. Nie lekceważ ich 14 maj 2020, 17:36 Nie jesteś pewien, czy pijesz za dużo wina? Oto kilka sygnałów, na które powinieneś uważać.
  • Nowe badania nad ludzkim tłuszczem – co odkryli naukowcy? 19 maj 2020, 5:53 Naukowcy odkryli, że u ludzi – podobnie jak u myszy – istnieją różne rodzaje białych komórek tłuszczowych. Może to pomóc lepiej zrozumieć rolę komórek tłuszczowych w chorobach takich jak stłuszczenie wątroby i miażdżyca, a nawet rak lub Alzhaimer.
  • PACJENCI.PRO – nowy program wsparcia dla organizacji pacjentów 20 maj 2020, 21:29 Silne i prężnie działające organizacje pacjentów są gwarancją wyższej świadomości społecznej w obszarze zdrowia. Niosą one realną pomoc pacjentom w codziennych zmaganiach z chorobą i coraz częściej angażują się w dialog na temat opieki zdrowotnej w Polsce. Jednak, jak wskazują...