Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 90 tekstów

  • Czosnek chroni przed rakiem i wspiera układ odpornościowy. Co jeszcze potrafi? 16 lis 2018, 8:14 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Powszechnie wiadomo, że to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, chętnie sięgają po niego ludzie na całym świecie. Co potrafi czosnek i dlaczego (mimo zapachu!) warto...
  • Rzucenie palenia to jedno. Co jeszcze możesz zrobić, by uchronić się przed rakiem płuc? 14 lis 2018, 12:06 Palenie papierosów jest jednym z głównych czynników rozwoju raka płuc. Zrywając z nałogiem zmniejszamy nasze szanse na zachorowanie na ten i wiele innych rodzajów nowotworów. Powszechnie jednak wiadomo, że rak płuc dotyka nie tylko palaczy. Co jeszcze można zrobić, by uchronić...
  • Dlaczego warto sięgać po tran? 13 lis 2018, 8:37 Tran większości z nas nie kojarzy się dobrze. Musieliśmy pić go w dzieciństwie, dziś sami dajemy go swoim dzieciom. Charakterystyczny, rybi zapach i gęsta, oleista konsystencja niektórym śnią się po nocach. Co zawiera tran i jakie ma właściwości prozdrowotne?
  • Problemy z libido? Ta roślina potrafi zdziałać cuda 5 lis 2018, 6:27 Problemy z libido i osiągnięciem erekcji bardzo często wynikają z ogólnego zmęczenia i spadku energii. Przyczynom tym można zapobiec, zmieniając nieco swoje nawyki żywieniowe i styl życia. Warto też rozważyć suplementację. Niedobory niektórych składników mogą powodować...
  • Stres piękności szkodzi 22 paź 2018, 14:22 Mogłoby się wydawać, że o  stresie oksydacyjnym, że wiemy dziś już prawie wszystko, ale umiejętność walki z nim dla wielu kobiet nadal stanowi tajemnicę. Jak więc niwelować jego negatywny wpływ na skórę? Podpowiada dr Ewa Rybicka z warszawskiej kliniki Estetica Nova.
  • Antyoksydantem w Hashimoto, czyli cudowne właściwości witaminy C 28 sie 2018, 8:39 Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, wie, że żywność bogata w antyoksydanty powinna być nieodłącznym elementem naszej diety. Powinny o tym wiedzieć w szczególności...
  • 9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie 12 wrz 2018, 8:59 Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią zdziałać cuda. Nie wierzysz?
  • Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać? 1 paź 2018, 10:44 Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.
  • Dieta 40-latka. Czego nie może w niej zabraknąć? 18 wrz 2018, 7:30 Powszechnie wiadomo, że nasz metabolizm wraz z wiekiem zaczyna zwalniać. W przypadku kobiet zdecydowanie łatwiej to zauważyć, ponieważ okres menopauzy też robi swoje. Po 40. jesteśmy bardziej narażeni na rozwój wielu chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca. Co...
  • Jak spowolnić starzenie organizmu? 10 wrz 2018, 13:09 Wszyscy się starzejemy i to – o zgrozo – procesy te zaczynają się już około 25. roku życia. Chociaż jest to wiek, w którym czujemy się silni, piękni i młodzi, już wtedy warto zastanowić się, co można zrobić, żeby młodym wyglądem i dobrym zdrowiem cieszyć się jak najdłużej....
  • Cudowne właściwości migdałów 13 wrz 2018, 12:16 MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z prozdrowotnych właściwości migdałów.
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Spirulina – „superfood”, o którym musi wiedzieć każdy, kto zmaga się z Hashimoto 26 sie 2018, 17:32 Spirulina staje się coraz popularniejsza. I nie ma się co dziwić, ponieważ ten niepozorny, zielono-niebieski proszek ma niezwykłe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Właśnie dlatego spirulina w pełni zasługuje na miano „superfood”, czyli superżywności.
  • Jak zregenerować wątrobę? 21 sie 2018, 7:46 Twoja wątroba obrywa każdego dnia. Nawet jeśli nie pijesz alkoholu, jest ona narażona na działanie różnych toksyn, musi radzić sobie z nadmiarem tłuszczu w diecie, lekami i suplementami, które przyjmujemy. Dlatego tak ważne jest, by każdego dnia dbać o ten narząd. Jak...
  • 4 proste zmiany mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 80 proc. 21 sie 2018, 9:35 Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. Chociaż eliksir nieśmiertelności jeszcze nie został opracowany, naukowcy mają innego asa w rękawie. Wiedzą, co możemy zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 80 proc. Co więcej, wystarczą 4 proste zmiany.
  • 4 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o spirulinie 24 sie 2018, 8:17 Coraz więcej mówi się o spirulinie, czyli mikroskopijnych, sproszkowanych algach, które w medycynie naturalnej znane są od lat. Oszaleliśmy na ich punkcie, gdy o spirulinie zaczęły opowiadać znane blogerki, celebrytki i dietoterapeuci. Dziś spirulinę nazywa się „superfood”, ze...
  • Gorzka czekolada – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety 6 wrz 2018, 7:25 Gorzka czekolada jest bardzo interesującym produktem – jedni sięgają po nią regularnie i cenią jej specyficzny smak, inni natomiast za nic w świecie jej nie przełkną. Gorzka czekolada ma jedną, podstawową zaletę – nie da się zjeść jej w nadmiernych ilościach, ale warto chociaż...
  • Kolagen – dlaczego jest tak istotny dla zachowania zdrowia i urody? 8 wrz 2018, 15:33 O kolagenie mówi się w ostatnim czasie bardzo dużo. Możemy znaleźć go w kremach, kosmetykach, a nawet suplementach diety. I nie ma się do dziwić – kolagen jest nam niezwykle potrzebny do zachowania dobrego zdrowia i młodego wyglądu.
  • Najczęstsze przyczyny rozwoju raka 10 wrz 2018, 10:14 Choroba nowotworowa większości z nas kojarzy się z wyrokiem śmierci. Tak poważna diagnoza wywraca życie do góry nogami i często zmusza do refleksji nad swoim wcześniejszym stylem życia – czy dało się jakoś zmniejszyć ryzyko rozwoju raka? Na niektóre czynniki mamy znaczny...
  • Codzienne nawyki, które wyjdą ci na zdrowie 12 wrz 2018, 17:50 Może się wydawać, że zmiana stylu życia na zdrowszy jest trudna i czasochłonna. To nieprawda. Liczą się drobne nawyki, które bardzo łatwo wprowadzić do codziennej rutyny. Nim się obejrzysz, twoje samopoczucie poprawi się, a ryzyko poważnych chorób zmaleje.
  • Dlaczego warto sięgać po kiwi jesienią? 17 wrz 2018, 7:24 Kiwi to mały włochaty owoc, który najczęściej jest sprzedawany w opakowaniach po kilka sztuk. Kiwi jest zielone w środku i zawiera mnóstwo drobniutkich, czarnych pestek. Chociaż obieranie lub wydrążanie kiwi może być zajęciem uciążliwym, warto sięgać po ten owoc szczególnie w...
  • Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana? 17 wrz 2018, 12:54 Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej właściwości naprawdę są aż tak korzystne...
  • Przyczyny raka jajnika, które powinna znać każda kobieta 20 wrz 2018, 13:22 Rak jajnika jest nowotworem, który każdego roku zabija mnóstwo kobiet na całym świecie. Jakie są przyczyny jego rozwoju i co może zrobić kobieta, by zmniejszyć ryzyko zachorowania? Okazuje się, że na niektóre czynniki można mieć wpływ.
  • Rak jelita grubego – jak się przed nim uchronić? 27 wrz 2018, 8:46 Profilaktyka raka jelita grubego nie jest tak popularna, jak profilaktyka raka płuc czy piersi. Najwyższy czas to zmienić, ponieważ rak jelita grubego każdego roku roku zabija mnóstwo ludzi na całym świecie. Objawy łatwo bagatelizować, a diagnoza pada zbyt późno. Są też dobre...
  • Dlaczego warto jeść pestki dyni? 27 wrz 2018, 13:08 Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki...
  • Oswoić depresję 30 wrz 2018, 20:00 Depresja wymaga leczenia – nie tylko duszy, ale też ciała. Zaniedbując organizm, wyrządzamy krzywdę naszej psychice.
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Dlaczego warto sięgać po gruszki? 3 paź 2018, 14:47 Gruszki to jedne z najpopularniejszych, jesiennych owoców. Pojawiają się w sklepach już pod koniec lata, ale najlepiej smakują właśnie na jesieni. Dlaczego warto po nie sięgać? Jaki mają wpływ na zdrowie?
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Borelioza – po pomoc do matki natury 14 paź 2018, 20:00 Kiedy konwencjonalne metody leczenia boreliozy nie przynoszą oczekiwanych efektów, chorzy szukają pomocy na własną rękę. Ukojenie przynoszą wówczas naturalne metody leczenia. Nawet łagodzenie objawów jest bezcenne.