Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 138 tekstów

  • Drastycznie ograniczasz węglowodany? Te objawy powinny cię zaniepokoić 5 wrz 2018, 11:52 Węglowodany nie cieszą się dobrą sławą. Utarło się, że mają niekorzystny wpływ na masę ciała, sprzyjają tyciu i utrudniają odchudzanie. Dlatego też wiele osób, będących na diecie, postanawia drastycznie ograniczyć węglowodany. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Organizm...
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Pół godziny ratuje życie 12 lis 2018, 20:00 Z dr. Jackiem Zwolińskim z Kliniki Gastroenterologii Onkologicznej Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie rozmawia Katarzyna Pinkosz
  • Regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko otyłości 12 lis 2018, 9:19 Wiemy, że orzechy są zdrowe, ale staramy się je ograniczać ze względu na ich kaloryczność. Nic dziwnego – powszechnie wiadomo, że nadmiar kalorii w codziennej diecie sprzyja otyłości. Tymczasem okazuje się, że regularne spożywanie orzechów w rozsądnych ilościach zapobiega...
  • Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury 14 lis 2018, 12:34 Z barów szybkiej obsługi korzystamy z lenistwa i wygody, łudząc się, że liść sałaty w hamburgerze można zaliczyć do zalecanej porcji warzyw. O tym, jaki wpływ na nasze zdrowie mają dania typu fast food oraz jak wybierać zdrowe zamienniki, wyjaśnia w rozmowie z WPROST trener...
  • Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać? 1 paź 2018, 10:44 Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.
  • Zaskakujące przyczyny wzdęć 2 paź 2018, 11:33 Uporczywe wzdęcia nie są niczym przyjemnym, a niestety doświadcza ich każdy z nas. Powszechnie wiadomo, że wzdęcia powodują rośliny strączkowe, ale nie tylko. Nasze codzienne nawyki i przyzwyczajenia również mają znaczenie. Dowiedz się, jak zminimalizować powstawanie...
  • Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze? 20 wrz 2018, 10:34 Mleka roślinne stają się coraz popularniejsze. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, zastanawiając się, jaki mogą mieć smak. Na ogół jednak kierujemy się modą lub wskazówkami specjalistów, którzy radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
  • Ten owoc chroni przed zaparciami. I wcale nie chodzi o jabłko 25 wrz 2018, 14:30 Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo zdrowe. Specjaliści z zakresu medycyny naturalnej od dawna cenią sobie właściwości kiwi. Ostatnie badania naukowe potwierdziły zdolność tego pysznego owocu do bezpiecznego łagodzenia chronicznych zaparć.
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Cukrzyca nie pyta o wiek. Ale o styl życia – już tak 18 lis 2018, 20:00 Może powoli rozwijać się latami, a my długo bagatelizujemy jej objawy. Cukrzyca typu 2. jest powszechnym problemem, ale to nie oznacza, że nie można się przed nią uchronić.
  • Odchudzasz się? Te produkty zawierają najwięcej błonnika 8 cze 2018, 15:11 Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach spożywczych i ma zbawienny wpływ na naszą figurę. Ponieważ nie jest trawiony, przechodzi przez cały układ pokarmowy, przyspieszając przemianę materii i usuwając z jelit nagromadzone złogi.
  • Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? 15 skutecznych sposobów 16 lip 2018, 12:18 Błonnik pokarmowy jest największym sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej. Powinien jednak w dużych ilościach znajdować się w diecie każdego z nas, ponieważ poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, zapobiega nowotworom jelit i sprzyja...
  • Przed czym obroni cię błonnik? 25 maj 2011, 16:05 Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas przed wieloma schorzeniami układu...
  • Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety 5 kwi 2018, 10:53 Okazuje się, że wystarczą tylko dwa tygodnie, by diametralnie poprawić stan swojego zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczy… zmienić dietę na „afrykańską”. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentów z udziałem grupy...
  • Jedzenie przed snem może zaszkodzić 30 kwi 2018, 12:59 Jedzenie przed snem nie zawsze jest złe. Szkodzi, gdy jemy za dużo lub sięgamy po niewłaściwe produkty. Wówczas jedzenie przed snem może skutkować dodatkowymi kilogramami, a także problemami z zaśnięciem. Sprawdź, które produkty spożywcze i potrawy lepiej omijać szerokim łukiem.
  • „Dobra zmiana” również na rynku napojów gazowanych. Do sprzedaży trafi Coca-Cola Plus 7 lut 2017, 8:43 Nowy prezes Coca-Coli zapowiedział, że w ciągu najbliższych miesięcy firma będzie się chciała skoncentrować na wprowadzeniu zmian w swoich flagowych produktach m.in. poprzez redukcję ilości cukru oraz kalorii. Jednym z pierwszych krajów, gdzie zostaną wprowadzone zmiany jest...
  • Jak we właściwy sposób myć owoce i warzywa? 24 maj 2018, 6:44 Owoce i warzywa są bardzo zdrowe – o tym wie każdy z nas. To prawda, pod warunkiem jednak, że we właściwy sposób umyjemy je przed spożyciem. W przeciwnym wypadku grożą nam przykre konsekwencje w postaci zatrucia pokarmowego, a nawet zakażenia pasożytem. Jak we właściwy sposób...
  • Kolor warzyw ma znaczenie. Ten podkręci metabolizm 3 kwi 2018, 17:00 Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna w dużej mierze składać się ze świeżych warzyw. Są one bogate w witaminy i mikroelementy. Chcąc schudnąć, powinniśmy wybierać te z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Okazuje się, że nie...
  • Wiosenny detoks. Dietetycy zalecają 2-tygodniową dietę 12 mar 2015, 7:22 Dietetycy zalecają, aby dieta oczyszczająca nie była zbyt restrykcyjna, bo nie chodzi o to, żeby wyniszczyć organizm, lecz o to, by pobudzić go do metabolizmu i usunąć toksyny. Detoksykacja zazwyczaj trwa dwa tygodnie. W tym czasie warto postawić na produkty o dużej zawartości...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Yin i Yang na talerzu 30 maj 2011, 7:03 Dieta makrobiotyczna ma już ponad 100 lat. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i stracić około 5 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Ale uwaga - przy niewłaściwym korzystaniu z diety może ona doprowadzić do anemii, ciągłego zmęczenia i osłabienia organizmu. Dieta nie jest...
  • Suszone warzywa są zdrowsze niż mrożonki 26 sie 2014, 9:56 Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych rekomendacji w sezonie letnim nie stanowi problemu, zimą utrudnieniem może być jednak niewielki wybór świeżych produktów roślinnych, szczególnie warzyw. W tym...
  • Rak jelita. 5 sygnałów, których nie wolno bagatelizować 7 maj 2018, 15:28 Rak jelita może rozwijać się długo i podstępnie, dając szereg objawów, które bardzo łatwo zbagatelizować. Ponieważ nasz układ trawienny różnie reaguje na pokarmy, zmiana konsystencji stolca czy bóle brzucha można jakoś wytłumaczyć. Czasem jednak objawy świadczą o raku jelita....
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Puste, wakacyjne kalorie – jak się przed nimi uchronić? 27 lip 2015, 17:46 Gofry, wata cukrowa, hot-dogi czy też lody to częste wakacyjne przysmaki, w których aż roi się od pustych kalorii. Co zrobić, by nasze wakacje minęły w towarzystwie smacznego i wartościowego jedzenia? Przedstawiamy pomysły na zdrowe, wakacyjne przekąski.
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o truskawkach 14 maj 2018, 12:45 Truskawki są symbolem zbliżającego się lata. Na straganach na ogół pojawiają się już w połowie maja. Są źródłem dobroczynnej witaminy C, chronią przed rakiem i zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości. Poza tym doskonale smakują i same w sobie są doskonałą przekąską. Oto, co...
  • Proste sztuczki, które przyspieszają metabolizm 21 maj 2018, 8:08 "Jak przyspieszyć metabolizm?" – to pytanie zadają sobie osoby, które chcą schudnąć lub te, w przypadku których odchudzanie nie przynosi efektów. Od tego, jak szybka jest nasza przemiana materii zależy wiele. Dlatego warto wiedzieć, jak podkręcić metabolizm. Poznaj najlepsze...
  • Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć 31 mar 2016, 11:49 O zdrowotnych właściwościach tej herbaty wiemy nie od dziś. Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, używana jest przez mnichów od tysięcy lat.
  • Połowy nowotworów uniknąć można dzięki... zdrowej diecie i ruchowi 28 sty 2017, 12:41 Zdrowia dieta i regularna aktywność fizyczna mogą się przyczynić do zmniejszenia o połowę liczby zachorowań na nowotwory złośliwe – mówili eksperci w piątek w stolicy podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego.