Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 514 tekstów

  • Czy nasiona chia faktycznie pomagają schudnąć? 30 maj 2019, 13:39 Nasiona chia już dawno podbiły serca dietetyków i celebrytek, które na swoich profilach w mediach społecznościowych lubią publikować zdjęcia swoich zdrowych posiłków. Nasionom chia nie można odmówić bogactwa składników odżywczych, ale czy faktycznie ich spożywanie może pomóc...
  • Zaparcia i nie tylko. Tak organizm mówi ci, że nie jesz wystarczająco dużo warzyw 14 lip 2020, 10:32 Chrupiące, świeże warzywa – któż z nas ich nie lubi? Jednak często zdarza się, że jemy ich za mało. Organizm sam o tym przypomina w postaci kilku osobliwych oznak.
  • Nieprawidłowa dieta i stosowanie antybiotyków zaburzają mikrobiom jelitowy 25 gru 2019, 19:30 W organizmie człowieka żyje 100 bilionów mikrobów. Blisko 95 proc. mikrobiomu to bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Nie tylko wpływają na reakcję naszego organizmu na niektóre pokarmy, lecz także na nasze ogólne zdrowie i dobre samopoczucie, naukowcy...
  • Tradycyjna wigilijna kolacja może sprzyjać wzdęciom 23 gru 2019, 18:31 Choć śledzie z cebulką, kapusta z grzybami i smażony karp są przepyszne, to jednak u wielu osób mogą wywołać nieprzyjemne efekty i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, co robić, aby uniknąć związanych z tym wzdęć lub przynajmniej mocno je ograniczyć.
  • Czujesz dyskomfort w jelitach? Te 10 produktów je uzdrowi 24 lut 2020, 21:56 Niezależnie, czy mowa o rozstroju żołądka, niestrawności, refluksie, nudnościach, biegunce lub, co gorsza, zatruciu pokarmowym, tego rodzaju rzeczy mogą przytrafić się każdemu. Wtedy warto sięgnąć po odpowiednie produkty żywnościowe.
  • Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść? 23 paź 2019, 8:05 Cukrzyca charakteryzuje się koniecznością pozostania na określonej diecie, wyeliminowania pewnych grup pokarmów i stosowania się do zaleceń lekarza. Co jednak począć, kiedy dotyka nas stan przedcukrzycowy? Tutaj też pomocna może być dieta.
  • Baby Food Diet – czy jedzenie zmiksowanych papek ułatwia odchudzanie? 4 lut 2019, 7:30 Baby Food Diet to dieta oparta na zmiksowanych pokarmach. Pozornie może wydawać się bardzo zdrowa – z założenia mamy jeść to, co niemowlęta. Wykluczamy więc słodycze i sól, a włączamy mnóstwo warzyw i owoców, dobrej jakości mięso. Pytanie, czy jedzenie zmiksowanych papek jest...
  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie! 11 kwi 2020, 15:28 Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
  • Chcesz zadbać o zdrowie jelit? Ten produkt kupisz za rogiem 16 maj 2019, 11:22 W ostatnich latach nieustannie pojawiają się nowe badania, dotyczące mikroflory jelitowej. Naukowcy są zgodni, że bakterie, znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym, mają istotny wpływ na zdrowie człowieka i funkcjonowanie całego organizmu. Ostatnie analizy tylko...
  • Niedożywienie u osób starszych. Dlaczego jest tak niebezpieczne? 5 sie 2019, 6:36 Z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie maleje – senior potrzebuje nawet 40 proc. mniej energii do prawidłowego funkcjonowania niż 20-latek. Bardziej niż kiedykolwiek należy jednak dbać o jakość posiłków, bo w związku z upośledzeniem wchłaniania w przewodzie pokarmowym łatwo o...
  • Grzybica ogólnoustrojowa. 15 objawów, które powinny wzbudzić niepokój 9 lis 2019, 9:50 Grzybica ogólnoustrojowa (kandydoza, drożdżyca) może dawać bardzo nietypowe objawy. Postępujące zagrzybienie organizmu spowodowane jest zachwianiem równowagi mikroflory jelitowej, przez co bytujące naturalnie w jelitach grzyby z rodzaju Candidia, przede wszystkim Candidia...
  • Jak rozpoznać produkty pełnoziarniste? 29 gru 2019, 13:30 Produkty pełnoziarniste stanowią jedną z podstaw zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci np. pieczywa, często wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, oferując produkty, które z pełnymi ziarnami mają niewiele wspólnego....
  • Kardiolog radzi, co jeść, by zachować zdrowie serca 30 paź 2020, 20:13 Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca, na przykład genetyka i nawyki związane z paleniem, ale dieta jest szczególnie ważna. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb oraz pełnoziarnistych produktów z...
  • Jedzenie przed snem może zaszkodzić 30 kwi 2018, 12:59 Jedzenie przed snem nie zawsze jest złe. Szkodzi, gdy jemy za dużo lub sięgamy po niewłaściwe produkty. Wówczas jedzenie przed snem może skutkować dodatkowymi kilogramami, a także problemami z zaśnięciem. Sprawdź, które produkty spożywcze i potrawy lepiej omijać szerokim łukiem.
  • 9 produktów, których nie powinny jeść kobiety 2 lip 2019, 16:37 Wbrew wielu mitom dotyczącym odżywiania zdecydowaną większość produktów spożywczych można jeść – oczywiście w rozsądnych ilościach. Mimo to nadal istnieje kilka pokarmów, których należy bezwzględnie unikać. Lista takich produktów ma znaczenie zwłaszcza w przypadku kobiet...
  • Zdrowe jelita to zdrowszy mózg? Czy też zdrowy mózg to zdrowsze jelita? 27 kwi 2020, 7:28 Powstaje coraz więcej badań na temat zjawiska, które określa się osią jelita-mózg. Okazuje się, że istnieje związek między stanem jelit a stanem mózgu. Sprawdzane są hipotezy, czy to, jak funkcjonują jelita, ma wpływ na rozwój zaburzeń neurologicznych i psychicznych, np....
  • Rak jelita. 5 sygnałów, których nie wolno bagatelizować 7 maj 2018, 15:28 Rak jelita może rozwijać się długo i podstępnie, dając szereg objawów, które bardzo łatwo zbagatelizować. Ponieważ nasz układ trawienny różnie reaguje na pokarmy, zmiana konsystencji stolca czy bóle brzucha można jakoś wytłumaczyć. Czasem jednak objawy świadczą o raku jelita....
  • Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu 12 lis 2019, 20:10 Ostatnie badanie przeprowadzone przez Centra Kontroli i Prewencji Chorób wykazało związek między spożywaniem żywności wysoce przetworzonej a pogorszeniem zdrowia serca. Ten rodzaj żywności na ogół nie zawiera błonnika i składników odżywczych.
  • Naukowcy odkrywają związek między mikrobiomem jelitowym a wynikami leczenia raka 20 sie 2020, 11:29 Badanie podkreśla pozytywny wpływ różnorodności drobnoustrojów na odpowiedź immunoterapeutyczną i sugeruje, że chorzy na raka powinni spożywać dietę bogatą w błonnik z owocami, warzywami i zbożami z odporną skrobią.
  • Probiotyki: im dalej w las, tym ciemniej… 12 mar 2019, 11:43 Sterują nie tylko przewodem pokarmowym, ale w pewnym stopniu i mózgiem, są niezbędne dla zachowania zdrowia oraz rekonwalescencji po kuracji antybiotykowej. Mowa o mikroorganizmach zasiedlających nasze jelita. Czy można to samo powiedzieć także o probiotykach, czyli...
  • Produkty o niezwykłych wartościach odżywczych, które poprawią samopoczucie. Jak często je jesz? 25 lis 2019, 20:18 Niektóre pokarmy zapewniają większe korzyści zdrowotne niż większość. Nazywamy je „superfoods”. Te produkty mają duży potencjał żywieniowy. Są silnym źródłem witamin, minerałów, błonnika i innych składników odżywczych.
  • Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko? 15 kwi 2020, 8:27 Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
  • Ciągłe jedzenie cukru i tłuszczu może powodować depresję? 25 maj 2020, 19:35 Chociaż przekąski mogą tymczasowo poprawić samopoczucie, nawyk ten może mieć długoterminowy wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Świadomość i gotowość przeciwdziałania mogą pomóc nam uniknąć objadania się i depresji.
  • 13 produktów spożywczych rujnujących odchudzanie 25 cze 2020, 5:52 Od jakich produktów trzymać się z daleka? Zdecydowanie od tych z dużą ilością cukru, sztucznie doprawianych lub wysoko przetworzonych. Jednak nawet pokarmy uznawane za zdrowe mogą mieć niezbyt dobry skład. Warto zapoznać się z nimi, aby odchudzanie było efektywne.
  • Warzywa psiankowate – co powinieneś o nich wiedzieć? Niektóre z nich są trujące 5 sie 2020, 10:33 Warzywa psiankowate należą do rodziny roślin o łacińskiej nazwie Solanaceae. Wiele z nich jest bogatym źródłem składników odżywczych i służy jako podstawowy pokarm dla różnych kultur. Chociaż warzywa psiankowate są zasadniczo zdrowe, wiele osób twierdzi, że należy ich unikać.
  • Naukowcy: Niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw może mieć tragiczne konsekwencje 14 cze 2019, 17:27 Wyniki nowego badania sugerują, że niewystarczająca konsumpcja owoców i warzyw może być jednym z głównych czynników przedwczesnej śmierci. To dlatego, że produkty te potrafią obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka oraz poprawić zdrowie układu...
  • Od dziś zacznij jeść garść orzechów dziennie i sprawdź, co się stanie 29 lip 2019, 11:28 Czy fakt, że orzechy są kaloryczne, jest wystarczającym argumentem, by wykluczyć je z codziennej diety? Absolutnie! To jedne z najzdrowszych pokarmów, a ich właściwości są przez wiele osób niedoceniane.
  • Nie lubisz warzyw? Sprawdź, jak „przeprogramować” swoje kubki smakowe 13 sie 2019, 19:09 Powszechnie wiadomo, że warzywa w codziennej diecie są ważnym elementem profilaktyki zdrowia. Obniżają poziom cholesterolu, są pełne cennych składników odżywczych i błonnika, a także sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Co zrobić, gdy po prostu nam nie smakują i nie...
  • 5 produktów, które fatalnie wpływają na urodę 26 sty 2020, 15:54 Jesteśmy tym, co jemy, więc niektóre ze spożywanych przez nas pokarmów mogą mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na urodę. Niektóre z ich szkodzą skórze, inne włosom, a jeszcze inne odbijają się w negatywny sposób na funkcjonowaniu całego organizmu, więc pośrednio...
  • Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą? 24 kwi 2020, 20:29 Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników odżywczych w pokarmie.