Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1320 tekstów

  • Szczepionka przeciw gruźlicy wzmacnia odporność. „Efekt ten może mieć znaczenie w przypadku COVID-19” 21 cze 2020, 10:49 Nowe badania pomagają wyjaśnić nieswoisty wzrost odporności na infekcje po podaniu szczepionki BCG przeciwko gruźlicy. Efekt ten może mieć znaczenie również w przypadku COVID-19 – informuje pismo „Cell Host & Microbe”.
  • Jak szybko pozbyć się strupka? 20 cze 2020, 18:20 Strup to „naturalny opatrunek”, który sprawia, że rany, zadrapania i otarcia szybko się goją. Spełnia on kilka ważnych funkcji, dlatego nie należy pozbywać się go zbyt szybko. W jaki sposobów przyśpieszyć gojenie i pozbyć się nieestetycznych strupków? Czy zdrapywanie strupków...
  • Lidlowe gazetki mają ochronę przed koronawirusem 19 cze 2020, 12:26 Gazetki sieci Lidl w nowych wydaniach są pokryte specjalnym antybakteryjnym i antywirusowym.
  • Jak prawidłowo przechowywać czosnek? 18 cze 2020, 20:27 Czosnek jest składnikiem, który nadaje potrawom wspaniały smak i można go znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Jak prawidłowo go przechowywać?
  • W jakim momencie dnia najlepiej pić mleko? Odpowiedź może zadziwić 18 cze 2020, 14:29 Mieszkańcy Indii uważali niegdyś, że mleko krowie należy spożywać wieczorem, ponieważ sprawia, że jesteśmy ospali i jest ciężkie do strawienia. Ale czy istnieją dowody naukowe potwierdzające to twierdzenie?
  • Nadmiar soli w diecie sprzyja nie tylko nadciśnieniu. Może powodować problemy jelitowe 18 cze 2020, 11:29 Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
  • Drobnoustroje jelitowe mogą kontrolować poziom cholesterolu 18 cze 2020, 10:29 Znanych jest wiele gatunków drobnoustrojów, takich jak E. coli , ale wiele innych, czasami określanych jako „mikrobiologiczna ciemna materia”, pozostaje nieuchwytnych. „Wiemy, że tam jest” – powiedział doktor Doug Kenny. A jaki ma wpływ na cholesterol?
  • Nowy mechanizm leżący u podstaw raka jelita grubego ujawnia kluczową rolę drobnoustrojów jelitowych 17 cze 2020, 12:29 Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym i czwartym najbardziej śmiertelnym rodzajem raka. Niestety terapie przeciwnowotworowe, w tym immunoterapia, mają stosunkowo niską skuteczność w raku jelita grubego. Oprócz czynników genetycznych czynniki środowiskowe...
  • Gruźlica przenoszona ze zwierząt na ludzi może występować częściej niż wcześniej sądzono 16 cze 2020, 15:31 Według międzynarodowego zespołu naukowców liczba przypadków gruźlicy u ludzi, które są spowodowane przenoszeniem się ze zwierząt, w przeciwieństwie do przenoszenia z człowieka na człowieka, może być znacznie wyższa niż wcześniej szacowano. Wyniki mogą mieć wpływ na badania...
  • Ozonator z Politechniki Śląskiej pomoże w odkażaniu pomieszczeń medycznych 16 cze 2020, 5:53 Naukowcy z Politechniki Śląskiej zaprojektowali i zbudowali ozonator pomocny m.in. w szybkiej dezynfekcji pomieszczeń w placówkach medycznych czy karetek pogotowia. Twórcy urządzenia planują wyprodukowanie serii 20 egzemplarzy, które trafią do jednostek ochrony zdrowia.
  • Czy probiotyki faktycznie pomagają? 15 cze 2020, 21:31 Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają zapewniać korzyści zdrowotne. Nowe wytyczne zalecają stosowanie probiotyków do ograniczonej liczby problemów jelitowych – mogą być korzystne tylko w przypadku niektórych chorób przewodu pokarmowego.
  • Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra? 15 cze 2020, 16:30 Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
  • Pierzga – superfoods prosto z ula 15 cze 2020, 10:51 Doskonale zorganizowane pszczoły wiedzą, że aby przetrwać zimę należy zadbać o zapasy. Dlatego w ulu gromadzą nie tylko miód, ale także pierzgę. Zwana również chlebkiem pszczelim, dojrzewa w komórkach plastra, aby zapewnić owadom bogaty w cenne składniki, odżywczy pokarm.
  • 12 pytań, które nurtują rodziców. Odpowiada laryngolog dziecięcy 12 cze 2020, 15:00 Ratunku, to już trzecie zapalenie ucha w tym roku, co robić? Czy katar powinien minąć w ciągu siedmiu dni? Kiedy należy wyciąć trzeci migdałek? Na te i inna inne pytania z zakresu otolaryngologii dziecięcej odpowiada lek. med. Beata Zając z warszawskiej kliniki MML.
  • Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać? 11 cze 2020, 17:36 Brie to miękki ser z krowiego mleka, który pochodzi z Francji, ale obecnie jest popularny na całym świecie. Ma kremową konsystencję i wyjątkowy, łagodny smak charakterystyczny dla serów dojrzewających. Zwykle podaje się go z chlebem lub owocami.
  • Czy warto dodawać kolagen do kawy? 10 cze 2020, 22:24 Przy rzekomych korzyściach, takich jak poprawa stanu skóry i zmniejszenie bólu stawów, wiele osób zastanawia się nad sprytnymi sposobami na przemycenie do diety dodatkowej ilości kolagenu. Co ciekawe, jednym z nich jest dodanie go do kawy. Czy warto to robić?
  • Czy plastikowa deska do krojenia jest lepsza od drewnianej? 10 cze 2020, 19:27 Przy zakupie deski do krojenia zawsze pojawia się ten sam dylemat: „drewniana czy plastikowa”? Szefowie kuchni kilku większych restauracji na świecie wymienili wady i zalety każdej z nich. Ich sugestie nie zaskoczą wprawionych kucharzy.
  • Naukowcy: Szczęście może uchronić cię przed... dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi 10 cze 2020, 10:35 Serotonina, substancja chemiczna znana ze swojej roli w tworzeniu dobrego samopoczucia i szczęścia w mózgu, może zmniejszać zdolność niektórych patogenów jelitowych do powodowania śmiertelnych infekcji, sugerują nowe badania naukowców z UT Southwestern.
  • Czy z każdego zakażenia wirusem rozwinie się choroba? 10 cze 2020, 8:32 Zakażenie to wniknięcie patogenu – wirusa czy bakterii - do organizmu. To może być początek kłopotów ze zdrowiem, ale na szczęście nie zawsze. Innymi słowy – nie z każdego zakażenia rozwija się choroba. W czasie pandemii, kiedy media, podając statystyki zakażeń SARS-CoV-2...
  • Jak budować swoją odporność psychiczną? Pomogą te suplementy 9 cze 2020, 17:30 „Nasze umysły mają wiele do zrobienia; czy to planowanie codziennego życia, spełnianie oczekiwań w miejscu pracy, dbanie o nasze rodziny i dzieci. Jeśli dodamy do tego niepewność związaną z COVID-19, łatwo pojawia się kryzys” – piszą eksperci. Jak sobie z tym radzić?
  • Czy kawa rzeczywiście wspomaga trawienie? Eksperci nie są przekonani 8 cze 2020, 21:32 Wielu z nas doświadcza sytuacji, że po kawie biegniemy do łazienki. Zwłaszcza z rana. Ale czy rzeczywiście przyspieszenie trawienia zawdzięczamy małej czarnej?
  • Koronawirus a niedobory składników odżywczych. Eksperci komentują 8 cze 2020, 17:05 Nawet jeśli nie mamy zdiagnozowanych chorób przewlekłych nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że nasz organizm jest gotowy stawić czoła przeróżnym infekcjom, w tym zakażeniu koronawirusem. Niedobory pewnych składników odżywczych mogą bowiem skutkować spadkiem odporności.
  • Naukowcy: To, co jemy, może wpłynąć na wynik chemioterapii 8 cze 2020, 14:09 Naukowcy z University of Virginia odkryli, że dieta może powodować, że drobnoustroje w jelitach wywołują zmiany w reakcji gospodarza na lek chemioterapeutyczny. Wykazali, że wspólne składniki naszej codziennej diety (na przykład aminokwasy) mogą zwiększać lub zmniejszać...
  • Dieta ketotariańska – na czym polega? Co to jest i czy pozwala schudnąć? 7 cze 2020, 6:34 Dieta ketotariańska jest roślinną wersją diety ketogenicznej o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Pozwala doświadczyć korzyści zarówno diety wegetariańskiej, jak i diety ketogenicznej. Zapewnia również pewną elastyczność, ponieważ możesz jeść...
  • Jak usuwać włosy z nosa i czy aby na pewno jest to bezpieczne? 6 cze 2020, 14:43 Usuwanie włosów z nosa to jeden ze sposobów na poprawę wyglądu. Prawidłowo przeprowadzony zabieg nie powinien zaszkodzić zdrowiu, jednak czasami może wiązać się z powikłaniami. Jak usuwać włosy z nosa? Czy zabieg ten jest konieczny i bezpieczny?
  • Jak uchronić się przed stanem zapalnym? Lekarstwo mamy w lodówce 6 cze 2020, 6:30 To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre produkty pobudzają bardziej, inne dostarczają nam mniej energii. Chociaż wpływu jedzenia nie odczuwamy natychmiast, ma ono znaczenie na poziomie komórkowym. Obecne badania dowodzą, że wiele dolegliwości można...
  • Borelioza i koronawirus mają podobne objawy. Jak je odróżnić? 5 cze 2020, 5:21 Wiele objawów boreliozy i COVID-19 jest „niespecyficznych”. Oznacza to, że może powodować je wiele różnych chorób. Na przykład zmęczenie, złe samopoczucie, ból głowy i bóle ciała są związane zarówno z boreliozą i COVID-19, ale także z innymi infekcjami.
  • Czy spożywanie zimnego ryżu jest bezpieczne? 4 cze 2020, 16:34 Wielu z nas postawiło na ryż jako na alternatywę ziemniaków. Ale, podobnie jak w przypadku naszych rodzimych kartofli, często po ugotowaniu zostaje sporo niezjedzonego ryżu. Czy można w takim wypadku bezpiecznie zjeść go na zimno?
  • Na przebieg menopauzy ma wpływ całe życie kobiety, a nawet... jej osobowość 4 cze 2020, 8:30 To jak przechodzimy menopauzę ściśle powiązane jest z naszą osobowością – jeśli zawsze byłaś emocjonalna, to możliwe, że w tym czasie emocje się nasilą. Ale nie obawiaj się gwałtownych zmian – to mit. Liczy się jak żyłaś dotychczas, jak chorowałaś – na menopauzę zapracowujesz...
  • Lubisz wino? Sprawdź, jak długo możesz bezpiecznie je przechowywać 3 cze 2020, 21:33 Czy wino rzeczywiście im jest starsze – tym lepsze? Jak długo można przechowywać zamkniętą lub otwartą butelkę, by wypicie lampki czy dwóch nam nie zaszkodziło?