Badanie serologiczne w kierunku przeciwciał Anty-SARS-CoV-2. Dlaczego warto je wykonać?7maj2020, 8:41 —
Pandemia koronawirusa sprawiła, że wielu Polaków żyje w strachu przed zakażeniem. Izolujemy się w domach i ograniczamy wyjście do sklepu. Tymczasem niektórzy z nas mogli już przejść COVID-19 i nawet o tym nie wiedzieć. Badanie serologiczne w kierunku przeciwciał...
Czy istnieje związek między zakażeniami krwi a rakiem jelita grubego?7maj2020, 5:55 —
Nowe badania wykazały związek między zakażeniami krwi wywołanymi bakteriami beztlenowymi a rakiem jelita grubego. To odkrycie może pomóc w przyszłych badaniach przesiewowych w kierunku raka.
Nowo odkryty drobnoustrój zatrzyma malarię? Obiecujące badania na komarach6maj2020, 21:17 —
Naukowcy odkryli drobnoustrój, który całkowicie chroni komary przed zakażeniem malarią. Zespół z Kenii i Wielkiej Brytanii twierdzi, że odkrycie ma „ogromny potencjał” do opanowania choroby. Naukowcy badają teraz, czy mogą uwolnić zainfekowane komary na wolność, czy użyć...
Infekcje podczas ciąży a późniejsze choroby dzieci – nowe badania6maj2020, 17:19 —
Naukowcy z Center for Neuroscience na University of California chcą dowiedzieć się, w jaki sposób infekcja u matki może prowadzić do problemów w ciąży i szeregu innych chorób u potomstwa. Pierwsze badania na ciążach myszy rzucają nowe światło na neurorozwój potomstwa.
Nanoprzeciwciała lamy chronią przed koronawirusem? Intrygujące doniesienia5maj2020, 11:03 —
Podawana do oskrzeli kombinacja nanoprzeciwciał wytwarzanych przez organizm lamy mogłaby chronić przed atakiem SARS-CoV-2. O pracach naukowców szukających leku na infekcję wywołaną koronawirusem informuje pismo „Cell”.
Zakażenie bakteryjne i wirusowe: jaka jest różnica?4maj2020, 22:36 —
Bakterie mogą żyć w prawie każdym możliwym środowisku, w tym w ludzkim ciele lub na nim. Wirusy atakują komórki ciała, wykorzystując składniki komórek do wzrostu i namnażania. Oba te mikroorganizmy przenoszą się w podobny sposób.
Sekrety skutecznej utraty wagi – najpierw zadbaj o jelita4maj2020, 18:29 —
Po zamknięciu siłowni w całym kraju, wprowadzeniu fizycznych środków dystansowych i ograniczeniu podaży świeżych produktów bogatych w składniki odżywcze odchudzanie jest nieco trudniejsze niż zwykle. Na szczęście można schudnąć, pozostając w domu – dbając o jelita, a...
Braterstwo doktora Jana4maj2020, 11:20 —
Zamiłowanie do leczenia zębów przejął po mamie, która jest dentystką. Na początku studiów jeszcze nie czuł stomatologii, dopiero jako doktorant w zakładzie chirurgii stomatologicznej z każdym dniem pracy w zawodzie coraz bardziej go to fascynowało, a już na dobre wciągnęła go...
Czy mikrofalówka może zabić koronawirusa? Dr Paweł Grzesiowski odpowiada4maj2020, 6:25 —
Eksperci od dawna ostrzegają, że koronawirus może znajdować się na różnych przedmiotach, np. produktach spożywczych, które przynosimy w domu. Nic dziwnego, że niektórzy ludzie zastanawiają się, w jaki sposób zlikwidować wirusa – czy mikrofalówka może być pomocna? Czy można w...
Ostropest plamisty – roślina lecznicza czy chwast? Będziesz zaskoczony3maj2020, 13:27 —
Chociaż ostropest plamisty wyglądem przypomina oset, to wcale nie jest zwykłym chwastem, a zielem, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w regeneracji wątroby, usuwa drobnoustroje, a także poprawia odporność.
Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób1maj2020, 21:17 —
Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów1maj2020, 16:57 —
Jeśli chodzi o produkty naturalne pełne składników odżywczych, hitowe pozycje takie jak kalafior i brokuły, zwykle nie wymagają dodatkowego komentarza – o nich wiedzą wszyscy. Ale o zaletach kiełków już nie pamiętamy. Szkoda!
Czy witamina C ochroni nas przed COVID-19? Odpowiedź może zaskoczyć30kwi2020, 20:28 —
Być może ostatnio widziałeś w mediach społecznościowych spekulacje, że witamina C może pomóc w leczeniu COVID-19. Wpływ wysokiej dawki witaminy C podawanej dożylnie na nowy koronawirus wciąż jest badany. Warto wiedzieć, że żaden suplement, w tym witamina C, nie może zapobiec...
Przeciwciała od lamy pomogą w walce z koronawirusem? Ciekawe odkrycia naukowców30kwi2020, 10:30 —
Naukowcy połączyli dwie kopie specjalnego rodzaju przeciwciała wytwarzanego przez lamy, aby stworzyć nowe przeciwciało, które ściśle wiąże się z kluczowym białkiem koronawirusa, który powoduje COVID-19. Białko to, zwane białkiem szczytowym, umożliwia wirusowi włamanie się do...
Nie chce ci się brać prysznica? Oto, dlaczego już nigdy nie pominiesz kąpieli30kwi2020, 6:31 —
Siedzisz godzinami w domu, mając na sobie tę samą parę legginsów, którą nosiłaś wczoraj. Albo jeszcze wcześniej. Telekonferencja nie transmituje zapachów, więc prysznic staje się zbędny. Ale czy na pewno warto z niego rezygnować? Okazuje się, że to strzał w kolano.
WZW typu C u niemowląt. Nowe badania ułatwią leczenie?29kwi2020, 14:29 —
Tylko około pięć procent dzieci urodzonych przez matki z wirusowym zapaleniem wątroby typu C jest zarażonych tą chorobą. Możliwym powodem tej niskiej liczby jest to, że układ odpornościowy dziecka zniszczył wirusa już przed urodzeniem. Nowe badanie naukowców z Karolinska...
Jesteś fanką długich paznokci? Możesz łatwiej zarazić się koronawirusem28kwi2020, 21:29 —
Chociaż nie wiadomo jeszcze, jak długo nowy koronawirus może żyć na skórze i paznokciach, długie paznokcie lub te, które nie są odpowiednio oczyszczone, mogą przenosić zarazki i potencjalnie rozprzestrzeniać koronawirusa.
Napoje gazowane mogą mieć zły wpływ na zdrowie kości. Niektóre mogą być szczególnie szkodliwe28kwi2020, 17:30 —
Napoje gazowane zawierają bardzo dużo cukru. Pomimo ostrzeżeń z licznych badań, które pokazują, że mogą powodować problemy zdrowotne, napoje gazowane są wciąż popularne. Ale oto kolejna zła rzecz, którą badacze powiązali ze spożywaniem napojów gazowanych: zwiększone ryzyko...
Jak odbudować florę bakteryjną jelit?28kwi2020, 16:57 —
Mikroflora jelitowa to skomplikowany ekosystem, którego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bakterie obecne w układzie pokarmowym, szczególnie w jelitach, mają kluczowe znaczenie dla działania mechanizmów obronnych, układu hormonalnego,...
Żelazo – podstawa odporności28kwi2020, 14:19 —
Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu mikroelement. Jest głównym składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Żelazo znajduje się również w enzymach i białkach odpowiedzialnych...
Minister edukacji nie nosi maseczki w miejscach publicznych. Ma ważny powód28kwi2020, 12:05 —
Dariusz Piontkowski występuje w miejscach publicznych bez zakrywania ust i nosa, mimo zwiazanych z epidemią koronawirusa obostrzeń. Okazuje się jednak, że takie zachowanie ministra edukacji jest jak najbardziej uzasadnione i zgodne z prawem, gdyż minister od lat choruje na...
Zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Będziesz zaskoczony27kwi2020, 17:33 —
Świeże warzywa i owoce myjemy ciepłą wodą i spożywamy dopiero po dobie od zakupu. Jeśli mamy ochotę na świeże pieczywo, musimy je włożyć na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65℃. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonek, bo w zamrażarce wirus przetrwa...
Zdrowe jelita to zdrowszy mózg? Czy też zdrowy mózg to zdrowsze jelita?27kwi2020, 7:28 —
Powstaje coraz więcej badań na temat zjawiska, które określa się osią jelita-mózg. Okazuje się, że istnieje związek między stanem jelit a stanem mózgu. Sprawdzane są hipotezy, czy to, jak funkcjonują jelita, ma wpływ na rozwój zaburzeń neurologicznych i psychicznych, np....
Lukrecja – właściwości i zastosowanie26kwi2020, 19:13 —
Uprawiana w wielu krajach lukrecja to roślina, którą od dawna wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Cechuje ją bardzo słodki smak, a także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Kiedy warto stosować lukrecję?
Zapalenia i zakażenia powiek. Kiedy udać się do lekarza?25kwi2020, 18:48 —
Powieki chronią oko przed czynnikami zewnętrznymi, nawilżają śluzówkę oraz umożliwiają procesy, które odpowiadają za prawidłowe funkcje oka. Jeśli jednak zetkną się z patogenami lub alergenami, może wystąpić zapalenie powiek.
Nowy, szybki chip zbada wrażliwość bakterii na antybiotyki24kwi2020, 7:37 —
Nowy chip do badania wrażliwości bakterii na antybiotyki opracowali naukowcy z IChF PAN. Dzięki niemu wiadomo będzie, jaka kombinacja antybiotyków najlepiej zadziała na konkretnego pacjenta. Będzie można ją określić w ciągu 12, a może nawet w 6 godzin.