Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1355 tekstów

  • Badanie serologiczne w kierunku przeciwciał Anty-SARS-CoV-2. Dlaczego warto je wykonać? 7 maj 2020, 8:41 Pandemia koronawirusa sprawiła, że wielu Polaków żyje w strachu przed zakażeniem. Izolujemy się w domach i ograniczamy wyjście do sklepu. Tymczasem niektórzy z nas mogli już przejść COVID-19 i nawet o tym nie wiedzieć. Badanie serologiczne w kierunku przeciwciał...
  • Czy istnieje związek między zakażeniami krwi a rakiem jelita grubego? 7 maj 2020, 5:55 Nowe badania wykazały związek między zakażeniami krwi wywołanymi bakteriami beztlenowymi a rakiem jelita grubego. To odkrycie może pomóc w przyszłych badaniach przesiewowych w kierunku raka.
  • Nowo odkryty drobnoustrój zatrzyma malarię? Obiecujące badania na komarach 6 maj 2020, 21:17 Naukowcy odkryli drobnoustrój, który całkowicie chroni komary przed zakażeniem malarią. Zespół z Kenii i Wielkiej Brytanii twierdzi, że odkrycie ma „ogromny potencjał” do opanowania choroby. Naukowcy badają teraz, czy mogą uwolnić zainfekowane komary na wolność, czy użyć...
  • Infekcje podczas ciąży a późniejsze choroby dzieci – nowe badania 6 maj 2020, 17:19 Naukowcy z Center for Neuroscience na University of California chcą dowiedzieć się, w jaki sposób infekcja u matki może prowadzić do problemów w ciąży i szeregu innych chorób u potomstwa. Pierwsze badania na ciążach myszy rzucają nowe światło na neurorozwój potomstwa.
  • Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości 5 maj 2020, 20:29 Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
  • Jak zdezynfekować smarfona? To siedlisko bakterii i wirusów 5 maj 2020, 18:38 Można, przynajmniej iPhone’a. Apple wcześnie oświadczyło, że nie, ale teraz zmieniło swój poradnik dotyczący dezynfekcji.
  • Nanoprzeciwciała lamy chronią przed koronawirusem? Intrygujące doniesienia 5 maj 2020, 11:03 Podawana do oskrzeli kombinacja nanoprzeciwciał wytwarzanych przez organizm lamy mogłaby chronić przed atakiem SARS-CoV-2. O pracach naukowców szukających leku na infekcję wywołaną koronawirusem informuje pismo „Cell”.
  • Zakażenie bakteryjne i wirusowe: jaka jest różnica? 4 maj 2020, 22:36 Bakterie mogą żyć w prawie każdym możliwym środowisku, w tym w ludzkim ciele lub na nim. Wirusy atakują komórki ciała, wykorzystując składniki komórek do wzrostu i namnażania. Oba te mikroorganizmy przenoszą się w podobny sposób.
  • Sekrety skutecznej utraty wagi – najpierw zadbaj o jelita 4 maj 2020, 18:29 Po zamknięciu siłowni w całym kraju, wprowadzeniu fizycznych środków dystansowych i ograniczeniu podaży świeżych produktów bogatych w składniki odżywcze odchudzanie jest nieco trudniejsze niż zwykle. Na szczęście można schudnąć, pozostając w domu – dbając o jelita, a...
  • Braterstwo doktora Jana 4 maj 2020, 11:20 Zamiłowanie do leczenia zębów przejął po mamie, która jest dentystką. Na początku studiów jeszcze nie czuł stomatologii, dopiero jako doktorant w zakładzie chirurgii stomatologicznej z każdym dniem pracy w zawodzie coraz bardziej go to fascynowało, a już na dobre wciągnęła go...
  • Lubisz spać nago? Oto, jak często powinieneś prać pościel. Zdziwisz się! 4 maj 2020, 6:56 Spanie nago paradoksalnie może przynosić korzyści. Ale pewnie obawiasz się, że spanie nago skutkuje częstszymi zmianami pościeli. Czy rzeczywiście tak jest?
  • Czy mikrofalówka może zabić koronawirusa? Dr Paweł Grzesiowski odpowiada 4 maj 2020, 6:25 Eksperci od dawna ostrzegają, że koronawirus może znajdować się na różnych przedmiotach, np. produktach spożywczych, które przynosimy w domu. Nic dziwnego, że niektórzy ludzie zastanawiają się, w jaki sposób zlikwidować wirusa – czy mikrofalówka może być pomocna? Czy można w...
  • Ostropest plamisty – roślina lecznicza czy chwast? Będziesz zaskoczony 3 maj 2020, 13:27 Chociaż ostropest plamisty wyglądem przypomina oset, to wcale nie jest zwykłym chwastem, a zielem, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w regeneracji wątroby, usuwa drobnoustroje, a także poprawia odporność.
  • Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób 1 maj 2020, 21:17 Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go  bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
  • Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów 1 maj 2020, 16:57 Jeśli chodzi o produkty naturalne pełne składników odżywczych, hitowe pozycje takie jak kalafior i brokuły, zwykle nie wymagają dodatkowego komentarza – o nich wiedzą wszyscy. Ale o zaletach kiełków już nie pamiętamy. Szkoda!
  • Czy witamina C ochroni nas przed COVID-19? Odpowiedź może zaskoczyć 30 kwi 2020, 20:28 Być może ostatnio widziałeś w mediach społecznościowych spekulacje, że witamina C może pomóc w leczeniu COVID-19. Wpływ wysokiej dawki witaminy C podawanej dożylnie na nowy koronawirus wciąż jest badany. Warto wiedzieć, że żaden suplement, w tym witamina C, nie może zapobiec...
  • Zmiany w mikrobiomie jelitowym mogą spowalniać rozwój raka u palaczy 30 kwi 2020, 16:28 Badania na myszach podkreślają złożony związek między organizmami jelitowymi, układem odpornościowym a rakiem.
  • Przeciwciała od lamy pomogą w walce z koronawirusem? Ciekawe odkrycia naukowców 30 kwi 2020, 10:30 Naukowcy połączyli dwie kopie specjalnego rodzaju przeciwciała wytwarzanego przez lamy, aby stworzyć nowe przeciwciało, które ściśle wiąże się z kluczowym białkiem koronawirusa, który powoduje COVID-19. Białko to, zwane białkiem szczytowym, umożliwia wirusowi włamanie się do...
  • Nie chce ci się brać prysznica? Oto, dlaczego już nigdy nie pominiesz kąpieli 30 kwi 2020, 6:31 Siedzisz godzinami w domu, mając na sobie tę samą parę legginsów, którą nosiłaś wczoraj. Albo jeszcze wcześniej. Telekonferencja nie transmituje zapachów, więc prysznic staje się zbędny. Ale czy na pewno warto z niego rezygnować? Okazuje się, że to strzał w kolano.
  • WZW typu C u niemowląt. Nowe badania ułatwią leczenie? 29 kwi 2020, 14:29 Tylko około pięć procent dzieci urodzonych przez matki z wirusowym zapaleniem wątroby typu C jest zarażonych tą chorobą. Możliwym powodem tej niskiej liczby jest to, że układ odpornościowy dziecka zniszczył wirusa już przed urodzeniem. Nowe badanie naukowców z Karolinska...
  • Jesteś fanką długich paznokci? Możesz łatwiej zarazić się koronawirusem 28 kwi 2020, 21:29 Chociaż nie wiadomo jeszcze, jak długo nowy koronawirus może żyć na skórze i paznokciach, długie paznokcie lub te, które nie są odpowiednio oczyszczone, mogą przenosić zarazki i potencjalnie rozprzestrzeniać koronawirusa.
  • Napoje gazowane mogą mieć zły wpływ na zdrowie kości. Niektóre mogą być szczególnie szkodliwe 28 kwi 2020, 17:30 Napoje gazowane zawierają bardzo dużo cukru. Pomimo ostrzeżeń z licznych badań, które pokazują, że mogą powodować problemy zdrowotne, napoje gazowane są wciąż popularne. Ale oto kolejna zła rzecz, którą badacze powiązali ze spożywaniem napojów gazowanych: zwiększone ryzyko...
  • Jak odbudować florę bakteryjną jelit? 28 kwi 2020, 16:57 Mikroflora jelitowa to skomplikowany ekosystem, którego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bakterie obecne w układzie pokarmowym, szczególnie w jelitach, mają kluczowe znaczenie dla działania mechanizmów obronnych, układu hormonalnego,...
  • Żelazo – podstawa odporności 28 kwi 2020, 14:19 Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu mikroelement. Jest głównym składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Żelazo znajduje się również w enzymach i białkach odpowiedzialnych...
  • Minister edukacji nie nosi maseczki w miejscach publicznych. Ma ważny powód 28 kwi 2020, 12:05 Dariusz Piontkowski występuje w miejscach publicznych bez zakrywania ust i nosa, mimo zwiazanych z epidemią koronawirusa obostrzeń. Okazuje się jednak, że takie zachowanie ministra edukacji jest jak najbardziej uzasadnione i zgodne z prawem, gdyż minister od lat choruje na...
  • Zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Będziesz zaskoczony 27 kwi 2020, 17:33 Świeże warzywa i owoce myjemy ciepłą wodą i spożywamy dopiero po dobie od zakupu. Jeśli mamy ochotę na świeże pieczywo, musimy je włożyć na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65℃. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonek, bo w zamrażarce wirus przetrwa...
  • Zdrowe jelita to zdrowszy mózg? Czy też zdrowy mózg to zdrowsze jelita? 27 kwi 2020, 7:28 Powstaje coraz więcej badań na temat zjawiska, które określa się osią jelita-mózg. Okazuje się, że istnieje związek między stanem jelit a stanem mózgu. Sprawdzane są hipotezy, czy to, jak funkcjonują jelita, ma wpływ na rozwój zaburzeń neurologicznych i psychicznych, np....
  • Lukrecja – właściwości i zastosowanie 26 kwi 2020, 19:13 Uprawiana w wielu krajach lukrecja to roślina, którą od dawna wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Cechuje ją bardzo słodki smak, a także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Kiedy warto stosować lukrecję?
  • Zapalenia i zakażenia powiek. Kiedy udać się do lekarza? 25 kwi 2020, 18:48 Powieki chronią oko przed czynnikami zewnętrznymi, nawilżają śluzówkę oraz umożliwiają procesy, które odpowiadają za prawidłowe funkcje oka. Jeśli jednak zetkną się z patogenami lub alergenami, może wystąpić zapalenie powiek.
  • Nowy, szybki chip zbada wrażliwość bakterii na antybiotyki 24 kwi 2020, 7:37 Nowy chip do badania wrażliwości bakterii na antybiotyki opracowali naukowcy z IChF PAN. Dzięki niemu wiadomo będzie, jaka kombinacja antybiotyków najlepiej zadziała na konkretnego pacjenta. Będzie można ją określić w ciągu 12, a może nawet w 6 godzin.