Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1675 tekstów

  • Cudowne białko, czyli wszystko, co powinniście wiedzieć o rewolucyjnym atelokolagenie Linerase 9 sie 2017, 10:31 Każdy z nas chciałby przez długi czas cieszyć się piękną, wolną od zmarszczek skórą. Upływający czas jest niestety pod tym względem nieubłagany. Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem w organizmie i stanowi około jednej trzeciej całej białkowej kompozycji ciała, a jego...
  • Oto, co dzieje się z twoim ciałem, gdy jesz za dużo białka. Od dziś zachowasz umiar 6 wrz 2019, 19:38 Białko pomaga w budowaniu masy mięśniowej, dlatego jest wysoce pożądane w zdrowej diecie, zwłaszcza odchudzającej. Jednak jego nadmiar powoduje niekorzystne skutki uboczne.
  • 7 tanich i zdrowych źródeł białka. Będziecie zaskoczeni 16 sie 2019, 18:40 Białko jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym. Dieta bogata w produkty białkowe niesie wiele zalet, w tym możliwość utraty masy ciała i jednocześnie zwiększenia masy mięśniowej. Jednak niektórzy ludzie mogą uznać, że zdrowe źródła białka są zbyt kosztowne. Będziesz...
  • Połamał dziecku nogi i uciekł. Policja szuka narciarza z Białki Tatrzańskiej, oferuje nagrodę 28 lut 2019, 6:29 Komendant Wojewódzki Policji w Krakowie wyznaczył nagrodę w wysokości pięciu tys. zł za informację, która przyczyni się do identyfikacji narciarza, najprawdopodobniej sprawcy wypadku do jakiego doszło w Białce Tatrzańskiej. W zdarzeniu poszkodowane zostało 6-letnie dziecko,...
  • Czy wypicie koktajlu białkowego po treningu jest korzystne? Zdziwisz się! 2 wrz 2019, 20:00 Pewne badanie podaje, że koktajle proteinowe w porównaniu z napojami wysokowęglowodanowymi nie zmniejszają bólu mięśni ani nie przyspieszają ich regeneracji po treningu.
  • Czy białko z sałaty może pomóc wyleczyć złamane kości? 9 mar 2020, 17:33 Choć kości u osób z cukrzycą goją się wolniej, naukowcy pracują nad niedrogą terapią przy użyciu roślin, która może przyspieszyć proces zrostu. Eksperymenty na myszach są póki co obiecujące.
  • Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni? 23 cze 2020, 21:29 Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.
  • Białko do zadań specjalnych 24 lut 2019, 20:00 W ciele każdego z nas znajduje się kolagen. Problem w tym, że z wiekiem jest go coraz mniej. Efekt? Zmarszczki, bóle stawów, osłabienie kości. A można temu zapobiec.
  • Mniej białka i siarki w diecie – gwarancją dłuższego życia? 6 lut 2020, 18:03 Wydaje się, że wszyscy są zainteresowani jakąś dietą ograniczającą kalorie, aby zwiększyć szanse na dłuższe życie przy mniejszej liczbie chorób przewlekłych. Ale co jeśli możesz uzyskać takie same korzyści związane z długowiecznością bez konieczności jedzenia mniej?
  • Czy dieta jajeczna jest skuteczna? 8 kwi 2020, 20:43 Dieta jajeczna to dieta wysokobiałkowa o niskiej zawartości węglowodanów. Jest ponadto niskokaloryczna, dlatego też może pomóc w zrzuceniu nadmiaru kilogramów.
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Czy batony proteinowe rzeczywiście pomagają schudnąć? 31 maj 2020, 8:02 Batony białkowe to popularne przekąski, które stanowią wygodne źródło składników odżywczych. Wiele osób je lubi, ponieważ są szybkim sposobem na spożycie białka i innych składników odżywczych. Ale czy są zdrowe i ułatwiają odchudzanie?
  • Dieta Dukana – wszystko co musisz wiedzieć, zanim się zdecydujesz. Faktycznie szkodzi? 5 lut 2019, 7:31 Dieta Dukana już od dawna cieszy się ogromną popularnością. Według jej twórcy, gwarantuje upragniony spadek masy ciała dzięki dużej ilości białka. W teorii brzmi to dobrze. Prawda jednak jej zupełnie inna – wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet białko. Dowiedz się wszystkiego na...
  • Twaróg pomaga schudnąć. Jak zrobić wytrawne pierogi z białym serem? 25 lis 2019, 13:00 Twarożek jest świeżym, zbrylonym serem z dużą ilością białka. Dodanie twarogu do diety może pomóc ci poskromić apetyt, a co za tym idzie – schudnąć.
  • Czy jogurt naturalny naprawdę pomaga schudnąć? 9 paź 2020, 16:31 Jogurt jest bogaty w białko, tłuszcze sycące i korzystne mikroelementy. Oprócz tego ma minimalną zawartość cukru. Wydaje się być idealną przekąską dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać niską wagę.
  • Nowe badanie poszerza wiedzę na temat powszechnie spotykanych chorób 17 gru 2019, 6:55 Gdy białka w mózgu tworzą złogi składające się z nierozpuszczalnych agregatów, mogą wystąpić choroby takie jak choroba Alzheimera lub Parkinsona. Pewien zespół badawczy zbliżył się o krok do zrozumienia tego procesu.
  • Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity! 25 wrz 2020, 20:31 Podczas przygotowywania potraw z jaj nierzadko rezygnuje się z żółtek. W 1968 roku American Heart Association (AHA) zaleciło spożywanie nie więcej niż trzech żółtek jaj tygodniowo w celu ograniczenia chorób układu krążenia. Toczyła się nieustanna walka o to, czy to białko, czy...
  • Badanie CRP – co może oznaczać wynik? 13 sie 2019, 6:16 Badanie CRP, czyli białka C-reaktywnego, jest coraz częściej zalecanym badaniem z obszaru badań krwi. Dlaczego jest ono takie ważne oraz o czym informuje jego wynik?
  • Co powoduje starzenie się komórek? 20 gru 2019, 14:31 Czy starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym? Czy da się go spowolnić? Naukowcy odkryli niedawno nieoczekiwaną rolę białka, które kojarzą z przedwczesnym starzeniem się. Wykazali, że jest to główny regulator starzenia się komórek i twierdzą, że jego utrata prowadzi...
  • Jak wirus opryszczki pospolitej atakuje mózg? Nowe badania 11 maj 2020, 15:23 W jaki sposób wirus opryszczki pospolitej może uniknąć odpowiedzi immunologicznej w celu zainfekowania mózgu? Nowe badanie sugeruje, że białko VP1-2 wirusa opryszczki może dezaktywować wczesną odpowiedź immunologiczną.
  • Niedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia” 1 wrz 2020, 9:29 Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o mączniku żółtym.
  • Naukowcy stworzyli obiecujący lek na pląsawicę Huntingtona. „To największy przełom od 50 lat” 11 gru 2017, 15:13 Mutację, która jest przyczyną neurodegeneracyjnej choroby zwanej pląsawicą Huntingtona, udało się po raz pierwszy naprawić – donosi BBC. Eksperymentalny lek, wstrzyknięty do płynu rdzeniowego pacjentów, obniżył poziom toksycznych białek w mózgu do bezpiecznego.
  • Naukowcy wyleczyli Alzheimera u myszy. Przełomowe wyniki badań 27 mar 2018, 16:57 Badacze z Washington University School of Medicine przetestowali nową broń w walce z chorobą Alzheimera. W testach na myszach zespół wykorzystał przeciwciało, które – jak się okazało – może usunąć charakterystyczne gromadzenie się białek w mózgu, co może prowadzić do wczesnego...
  • Nie chcesz mieć problemów z sercem? Zastąp tym czerwone mięso 23 kwi 2019, 8:51 Zastąpienie czerwonego mięsa białkiem roślinnym zmniejsza ryzyko chorób serca – donosi serwis Medical News Today. Po które produkty sięgać?
  • Na co pomaga spirulina, czyli tzw. „zielone mięso”? 15 lip 2019, 14:25 Spirulina cieszy się ogromną popularnością wśród topicieli nowości żywieniowych, pasjonatów zdrowego stylu życia, wegetarian i wegan. Algi dostępne w formie sproszkowanej (ale można kupić je też w tabletkach) uznawane są za superfoods, a ponieważ w dużej mierze składają się z...
  • Dobre wieści ze świata nauki. Opracowano nowe badanie krwi na chorobę Alzheimera 24 kwi 2020, 18:33 Nowe badanie krwi na chorobę Alzheimera zostało opracowane pod kierownictwem naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Metoda opiera się na pomiarze określonego wariantu białka tau w zwykłych próbkach krwi, co sprawia, że ​​test jest stosunkowo prosty i tani w wykonaniu.
  • Ile kolagenu należy przyjmować dziennie? 25 wrz 2020, 10:30 Kolagen jest jednym z podstawowych białek w organizmie. Składa się z łańcuchów aminokwasów i jest ważną częścią składników strukturalnych i tkanek łącznych, takich jak skóra, ścięgna, mięśnie, więzadła i naczynia krwionośne, a także części oczu i zębów.
  • Będzie przełom w leczeniu astmy? Obiecujące wyniki badań 27 lut 2020, 10:29 Naukowcy z Trinity College Dublin dokonali przełomu, który może ostatecznie doprowadzić do poprawy opcji terapeutycznych dla osób cierpiących na astmę. Naukowcy odkryli kluczową rolę białka (kaspazy-11), które wcześniej nigdy nie było związane z chorobą.
  • Depresja – dlaczego niektóre leki nie działają? Obiecujący postęp w badaniach 9 kwi 2020, 10:30 Depresja jest powszechnym zaburzeniem psychicznym na świecie. Identyfikacja kluczowego białka może prowadzić do skuteczniejszych środków przeciwdepresyjnych.
  • Nowe wskazówki dotyczące związku między stresem a depresją 6 paź 2020, 6:53 Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji zidentyfikowali białko w mózgu, które jest ważne zarówno dla działania serotoniny, substancji regulującej nastrój, jak i dla uwalniania hormonów stresu – przynajmniej u myszy. Odkrycia, które zostały opublikowane w czasopiśmie...