Czy witamina C ochroni nas przed COVID-19? Odpowiedź może zaskoczyć30kwi2020, 20:28 —
Być może ostatnio widziałeś w mediach społecznościowych spekulacje, że witamina C może pomóc w leczeniu COVID-19. Wpływ wysokiej dawki witaminy C podawanej dożylnie na nowy koronawirus wciąż jest badany. Warto wiedzieć, że żaden suplement, w tym witamina C, nie może zapobiec...
Jak nakarmić układ odpornościowy30kwi2020, 13:31 —
Problem właściwego odżywiania dotyczy w zasadzie każdej grupy społecznej. Mimo, że w dzisiejszych czasach bardzo dużo mówimy o walce z otyłością, nie mniej ważnym tematem jest problem niedożywienia, który dotyczy głównie osób po lub w trakcie chorób przewlekłych, ale dotyka...
Czy dystrybutorzy środków do produkcji rolnej obawiają się suszy?30kwi2020, 11:00 —
Susza najpierw dotyka producentów żywności, czyli rolników, ale odczuwalna jest także dla konsumenta żywności. Mierzą się z nią też firmy i podmioty zaopatrujące rolnictwo. Jak przygotowują się do tego, by dobrze przetrwać ten czas razem z rolnikami?
Przeciwciała od lamy pomogą w walce z koronawirusem? Ciekawe odkrycia naukowców30kwi2020, 10:30 —
Naukowcy połączyli dwie kopie specjalnego rodzaju przeciwciała wytwarzanego przez lamy, aby stworzyć nowe przeciwciało, które ściśle wiąże się z kluczowym białkiem koronawirusa, który powoduje COVID-19. Białko to, zwane białkiem szczytowym, umożliwia wirusowi włamanie się do...
Co to jest rwa kulszowa i jak ją leczyć?29kwi2020, 21:04 —
Rwa kulszowa to choroba, której objawy wywołane są uciskiem lub podrażnieniem nerwu kulszowego, który jest największym nerwem w organizmie człowieka. Charakteryzuje się promieniującym bólem z obszaru krzyżowo-lędźwiowego kręgosłupa i pośladka przez tylną powierzchnię uda oraz...
Odporność organizmu a odżywianie. Co musisz wiedzieć?29kwi2020, 16:53 —
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ immunologiczny.
Naukowcy: Odkodowaliśmy wirusa opryszczki29kwi2020, 7:14 —
Do tej pory naukowcy zakładali, że w genomie wirusa opryszczki pospolitej 1 (HSV-1) znajduje się około 80 tzw. otwartych ramek odczytu (ORF). Są to miejsca w genomie, w których informacje w DNA są odczytywane i tłumaczone na białka. Teraz jest jasne, że jest o wiele więcej –...
Dlaczego autyzm częściej występuje u chłopców? Nowe badania29kwi2020, 5:55 —
Ostatnie badanie na myszach wskazało, że wadliwe komórki odpornościowe w rozwijającym się mózgu mogą prowadzić do zaburzeń spektrum autyzmu u chłopców. Odkrycie to może wyjaśnić różnice między płciami w autyzmie i ostatecznie doprowadzić do nowych sposobów leczenia tego...
Naukowcy z Harvardu: Nowy koronawirus atakuje komórki nosa, płuc i jelit28kwi2020, 20:33 —
Naukowcy sugerują, że SARS-CoV-2, wirus powodujący COVID-19, najprawdopodobniej atakuje określone komórki obecne w kanałach nosowych, płucach i jelicie cienkim. Wskazują też na konkretne obszary w tych organach.
Żelazo – podstawa odporności28kwi2020, 14:19 —
Żelazo to bardzo ważny dla naszego organizmu mikroelement. Jest głównym składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich narządów oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Żelazo znajduje się również w enzymach i białkach odpowiedzialnych...
Jak czytać etykiety od żywności, by nie dać się nabrać?28kwi2020, 5:57 —
Aby poprawnie czytać etykiety produktów, należy zwracać uwagę na ilość składników czy zawartość cukru. Napisy na produkcie, sugerujące jego dietetyczność nie zawsze muszą pokrywać się z faktycznym stanem.
Ciała ketonowe w moczu – co oznacza wynik?26kwi2020, 11:17 —
Ciała ketonowe w moczu zwykle wskazują na toczący się w organizmie stan chorobowy. U tych osób pojawia się między innymi owocowy zapach z ust, zwiększone pragnienie i wielomocz. Jakie są przyczyny występowania ciał ketonowych w moczu?
Wadliwy mechanizm krzepnięcia krwi nasila chorobę COVID-19?25kwi2020, 14:09 —
Jedną z rzeczy, które wiemy o COVID-19 jest fakt, że pewne czynniki bardziej narażają pacjentów na ciężką postać choroby. Nowe badania pomagają wyjaśnić, dlaczego i wskazują na wadliwy układ krzepnięcia krwi.
Dobre wieści ze świata nauki. Opracowano nowe badanie krwi na chorobę Alzheimera24kwi2020, 18:33 —
Nowe badanie krwi na chorobę Alzheimera zostało opracowane pod kierownictwem naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Metoda opiera się na pomiarze określonego wariantu białka tau w zwykłych próbkach krwi, co sprawia, że test jest stosunkowo prosty i tani w wykonaniu.
Dieta odchudzająca Slow-Carb – zalety i wady24kwi2020, 17:29 —
W diecie Slow-Carb chodzi o to, aby zastosować schemat bardzo niskowęglowodanowy, który zwiększy zdolność organizmu do przemiany tłuszczu na energię. Ma także zmniejszyć ogólne zapasy tłuszczu, dzięki jedzeniu określonych pokarmów przez 6 dni.
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów24kwi2020, 16:32 —
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
Codzienne nawyki, które najbardziej niszczą środowisko24kwi2020, 14:30 —
W dobie globalnego kryzysu klimatycznego eliminacja złych nawyków może przynieść poprawę środowiska naturalnego. Unikać powinniśmy m.in. czerwonego mięsa i dezodorantów w sprayach.
Ekspert: Test antygenowy wykrywa białko wirusa w wymazie; nieznana jego czułość i swoistość24kwi2020, 6:23 —
Badanie tzw. szybkim testem antygenowym polega na wykrywaniu białek koronawirusa w wymazie pobranym z nosa i gardła – mówi dr Paweł Grzesiowski. To trzeci rodzaj badań diagnostycznych w chorobie COVID-19, jednak wciąż nie znana jest czułość ani swoistość testów sprowadzonych...
Wpływ odżywiania się na sen23kwi2020, 10:25 —
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, można śmiało zmodyfikować i rzec „śpisz tak, jak jesz”. Często nie doceniamy bowiem ogromnego wpływu diety na długość i jakość snu. Dowiedzmy się, w jaki sposób rozkład posiłków i spożywanie poszczególnych pokarmów wpływają na to, ile śpimy i...
Cztery szczepionki przeciwko COVID-19 będą testowane na ludziach jeszcze w kwietniu22kwi2020, 18:49 —
Jeszcze w kwietniu co najmniej cztery szczepionki przeciwko COVID-19 testowane będą na ludziach. Od czwartku badania kliniczne rozpoczynają specjaliści brytyjscy, a pod koniec tego miesiąca nad innym preparatem będą one prowadzone w Australii. Wcześniej podobne prace...
Czy każdy powinien przyjmować witaminę D? Odpowiedź może zaskoczyć21kwi2020, 18:27 —
Mówi się, że witamina D pomaga powstrzymać zmęczenie, depresję, a nawet raka. Ale niektórzy eksperci twierdzą, że dla osób o jej zdrowym poziomie suplementy nie są pomocne. Jaka jest prawda?
Nadciśnienie u matki może prowadzić do chorób psychicznych u dzieci21kwi2020, 10:29 —
Nadciśnienie w ciąży, zwłaszcza stan przedrzucawkowy – forma wysokie ciśnienie krwi w czasie ciąży – może prowadzić do niekorzystnych warunków psychicznych u dzieci, wynika z nowego badania opublikowanego w Hypertension, czasopiśmie American Heart Association.
7 błędów kwarantanny, które powodują przyrost masy ciała18kwi2020, 7:10 —
Dystans społeczny nie promuje najbardziej zdrowego i aktywnego trybu życia. Przy tak dużej ilości czasu spędzonego w pomieszczeniu możesz się martwić utrzymaniem dobrej figury lub postępów w odchudzaniu, które poczyniłeś wcześniej.
Trening na diecie roślinnej? Oto, co powinieneś jeść przed i po17kwi2020, 15:27 —
Jeśli martwisz się wypracowaniem diety opartej na roślinach, która będzie wystarczającym źródłem energii do aktywności fizycznej, poznaj garść porad dotyczącą produktów, które warto jeść przed i po treningu.
Jak pozbyć się „oponki”? Kilka prostych sposobów na płaski brzuch17kwi2020, 10:32 —
Płaski brzuch kojarzy się z wyrzeczeniami, katorżniczą pracą podczas treningów i ścisłą dietą. Jak się jednak okazuje, aby pozbyć się "oponki", wystarczy pamiętać o kilku zasadach i regularnie stosować się do nich. Oto kilka prostych wskazówek, które ułatwią zrzucenie brzucha.