Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1670 tekstów

  • W Gdańsku powstaje unikalne narzędzie do badania koronawirusa 26 maj 2020, 16:31 Gdańscy naukowcy przy współpracy ze specjalistami z USA pracują nad platformą pomiarową iCovid. Narzędzie pozwoli dokładnie badać, z jakimi białkami wiąże się wirus SARS-CoV-2, a przez to pomoże w szukaniu leków i sposobów inaktywacji wirusa.
  • Niesamowite doniesienia na temat marynowanych kaparów. Od dziś będziesz je jadł częściej 15 lip 2020, 9:29 Wykazano, że związek powszechnie występujący w marynowanych kaparach aktywuje białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu i serca, a nawet może prowadzić do przyszłych terapii w leczeniu padaczki i nieprawidłowych rytmów serca.
  • Czy masło orzechowe sprawi, że przytyjesz? 13 gru 2019, 16:24 Orzeszki ziemne są bogate w składniki odżywcze, zawierają białka roślinne i zdrowe tłuszcze – a to właśnie z nich robi się pyszne smarowidło. Czy ono rzeczywiście powoduje tycie?
  • Dieta ma znaczenie w walce z zakażeniami nabywanymi w szpitalu 13 lut 2020, 17:32 Nowe badania UNLV pokazują, że dieta wysokowęglowodanowa, niskobiałkowa i niskotłuszczowa ma duże znaczenie w zwalczaniu zakażeń Clostridioides difficile.
  • Co zjeść po ciężkim treningu? 19 cze 2020, 14:29 Po treningu o dużej intensywności uzupełnij paliwo wysokobiałkowymi, bogatymi w przeciwutleniacze pokarmami. Mogą to być potrawy z jajek, awokado, a także jagody.
  • Tych produktów nie może zabraknąć w zdrowym menu. Sprawdź, czy je masz w kuchni 27 paź 2020, 17:34 Jeśli twoje kuchnia jest wypełniona zdrowymi produktami o niskiej zawartości cukru, tłuszczu i soli oraz bogatymi w błonnik i białko, twoja codzienna dieta również będzie zdrowa. I choć nie ma nic złego w okazjonalnym deserze, zawsze warto mieć w kuchni zdrową podstawę do dań.
  • Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową 24 paź 2011, 14:35 Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
  • Dieta wegańska dla kulturystów. Czy to ma sens? 26 lis 2019, 20:38 Dieta wegańska w ostatnich latach zyskała na popularności. Roślinny model odżywiania niesie liczne korzyści zdrowotne. Jednak mówi się, że ze względu na brak białka zwierzęcego nie pozwala zbudować mięśni. Czy jest to prawdą?
  • Alergia pokarmowa u niemowlęcia – poznaj główne objawy 29 lip 2019, 14:24 Alergia pokarmowa to stan niepożądanej reakcji organizmu na żywność, w której bierze udział układ odpornościowy. Polega na nieprawidłowym rozpoznaniu białek pokarmu, które uznawane są za szkodliwe, co uruchamia reakcję alergiczną. Aż 85% wszystkich rozpoznanych przypadków...
  • Chcesz schudnąć? Zjedz duże śniadanie 29 lip 2011, 20:39 Okazuje się, że dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy ważne jest nie tylko liczenie kalorii, ale również... zjadanie obfitych śniadań. Jedząc śniadania bogate w białko i węglowodany można stracić nawet kilogram w ciągu miesiąca.
  • Proteiny po wysiłku pomagają wzmocnić mięśnie 20 sty 2012, 8:27 Spożywanie białka po wysiłku fizycznym może wspomagać mechanizmy odpowiedzialne za budowę mięśni zarówno u młodych osób, jak i u seniorów - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".
  • Pies, którego sierść nie powoduje alergii, nie istnieje. A oto, dlaczego tak jest 17 sty 2020, 5:21 Kiedy psy tracą sierść, u niektórych może wystąpić podrażnienie. Chociaż objawy mogą być takie same, różni się ono od reakcji alergicznej. Podrażnienie nie wyzwala wytwarzania przeciwciał w sposób podobny do alergii. Białka produkowane przez wszystkie psy wywołują reakcję...
  • Naukowcy ostrzegają: Dziesiątki ssaków mogą być podatne na SARS-CoV-2 6 paź 2020, 10:41 Badanie, opublikowane w Scientific Reports, dostarcza dowodów na to, że 26 zwierząt, regularnie mających styczność z ludźmi, może być podatnych na infekcję. Naukowcy zbadali, w jaki sposób białko wypustki z SARS-CoV-2 może oddziaływać z białkiem ACE2, do którego przyłącza się,...
  • Halibut, mintaj, dorsz, flądra – którą rybę wybrać nad morzem? 22 lip 2020, 18:32 Ryby morskie są bogactwem mikroelementów, białka i wartościowych kwasów tłuszczowych. Warto jeść je co najmniej raz w tygodniu dla dobrego zdrowia, także podczas nadmorskiego urlopu. Która jest najlepsza i dlaczego akurat tę najlepiej zjeść na wakacjach?
  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • Leczenie raka: Metoda na oporność wielolekową 17 wrz 2019, 11:41 Nowotwory wykorzystują białka ABC, aby usuwać z komórek leki przeciwnowotworowe. Dr hab. Agnieszka Robaszkiewicz planuje im to uniemożliwić. Jej zespół z Uniwersytetu Łódzkiego zamierza poprawić skuteczność chemioterapii i przywrócić możliwość leczenia osób chorych na raka, u...
  • Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym 11 kwi 2020, 15:52 Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co jeszcze trzeba o nich wiedzieć?
  • Wrocław. Przełomowe wyniki badań i nowe nadzieje dla pacjentów z rzadką odmianą czerniaka 18 maj 2020, 22:32 Naukowcy wykazali, że wzrost ilości dwóch białek: PARP1 i IDO1 w komórkach nowotworowych wiąże się z istotnie gorszym rokowaniem u pacjentów z czerniakiem błon śluzowych. Ograniczenie aktywności tych białek może poprawić wyniki leczenia tego nowotworu.
  • Czy potrafimy racjonalnie oceniać innych? Ekspert: Część z tych osądów jest kompletnie wzięta z sufitu 24 cze 2020, 8:31 Uczucie wstrętu zwiększa szanse na to, że czyjeś osądy moralne będą bardziej surowe – potwierdzili psychologowie z Wrocławia i Lublina. Aby to sprawdzić, ankietę o dylematach moralnych przeprowadzili... w pobliżu śmietnika, w którym wylali śmierdzący środek odstraszający...
  • Czy burgery mogą być zdrowe? 4 sie 2020, 8:30 Burgery to klasyczna letnia potrawa – choć przynależność do fast foodów sprawia, że ​​wiele osób ich unika. Dobrą wiadomością jest to, że hamburgery mogą być częścią zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, zwłaszcza gdy próbujesz różnych źródeł chudego białka i pożywnych dodatków.
  • Dieta Diamondów – dwie proste zasady, które wystarczy wcielić w życie 22 kwi 2019, 15:59 Dieta Diamondów (dieta niełączenia) to klasyczna dieta rozdzielna, której główną zasadą jest unikanie równoczesnego spożywania produktów bogatych w białko oraz węglowodany np. skrobię. Należy ona do diet odchudzających, których nadrzędnym zadaniem jest poprawa stanu naszego...
  • Śluz ślimaka ogrodowego pomoże zwalczać bakterie? 19 cze 2019, 14:24 Jak wynika z najnowszego badania, śluz ślimaka ogrodowego Cornu aspersum zawiera białka o potencjale antybakteryjnym. Kto by pomyślał, że te małe stworzenia mogą pomóc naukowcom w walce z problemem, jakim jest coraz większa odporność bakterii na antybiotyki.
  • Dieta F-Factor – czym jest i czy pomaga schudnąć? 10 gru 2019, 20:16 Dieta F-Factor to plan odchudzania, który koncentruje się na pokarmach bogatych w błonnik i chudych białkach. Według jego twórcy pomaga osiągnąć zdrową utratę masy ciała, nie pozbawiając cię jedzenia lub napojów, które lubisz. Nie wymaga również ćwiczeń.
  • Dr Jacenik bada, czy pewne receptory są odpowiedzialne za ciężkie choroby jelit 12 gru 2019, 22:46 Grupę receptorów, które mogą być odpowiedzialne za rozwój chorób jelit, bada dr Damian Jacenik z Uniwersytetu Łódzkiego. Jednego z takich białek jest wyraźnie więcej w jelicie grubym pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i nowotworami związanymi ze stanem...
  • 7 nasion, które powinieneś jeść. Mają fantastyczne działanie zdrowotne 24 lip 2020, 21:36 Nasiona są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka wegetariańskiego, błonnika i polifenoli przeciwutleniających. Są niezwykle łatwe do dodania do sałatek, jogurtów, płatków owsianych i koktajli.
  • 6 naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu 10 maj 2018, 10:29 Dieta bezglutenowa jest niezbędna w przypadku celiakii, choroby objawiającej się nietolerancją glutenu. Na rynku dostępnych jest wiele różnych zamienników żywności – produktów, które nie zawierają glutenu. Niektóre powstały dzięki zmianom tradycyjnych receptur, inne w sposób...
  • Nowe badanie potwierdza ważne wskazówki dotyczące walki z rakiem jajnika 20 maj 2020, 9:37 Rak surowiczy wysokiej jakości jest najczęstszym rodzajem raka jajnika i ma najniższy wskaźnik przeżycia. Aby lepiej zrozumieć chorobę i jej postęp, naukowcy z amerykańskiego Pacific Northwest National Laboratory i ich współpracownicy zbadali proteom – tysiące białek – w...
  • Ośle mleko nadzieją dla alergików 17 maj 2011, 14:33 Mleko produkowane przez osły stanowi dobrą alternatywę dla dzieci mających alergię na białka mleka krowiego - informuje serwis BBC.
  • Naukowcy alarmują: Stosując dietę niskowęglowodanową możemy żyć krócej 17 sie 2018, 14:27 W sieci nie brakuje publikacji wychwalających zalety diety niskowęglowodanowej. Okazuje się, że eliminowanie produktów typu pieczywo, makarony i ziemniaki oraz zastępowanie je jedzeniem bogatym w białko i tłuszcz może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
  • Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus 31 lip 2020, 10:24 Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych. Może przekona...