Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1809 tekstów

  • Jedz więcej i chudnij – czy to może być kluczem do utraty wagi? 2 sty 2020, 5:23 Odchudzanie kojarzy się z ograniczeniem spożywanych kalorii, a co za tym idzie – ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia. Okazuje się jednak, że – przynajmniej częściowo – może to być nieprawdą.
  • Szczepienia przeciwko demencji – będzie rewolucja w medycynie? 1 sty 2020, 6:00 Profilaktyczne leczenie otępienia może pozwolić na przejście do badań klinicznych po udanych testach na zwierzętach. Czy zatem będziemy mieć szczepionkę przeciwko demencji?
  • Jak upiec perfekcyjną bezę? Anna Starmach radzi 31 gru 2019, 18:22 Uważasz, że beza to wyszła szkoła jazdy? Szczególnie, gdy mówimy o torcie bezowym? Coś w tym jest. Nawet najbardziej doświadczone gospodynie domowe mają czasem z bezą kłopot.
  • Kochasz chleb ze smalcem? Oto, co musisz wiedzieć o tym przysmaku 30 gru 2019, 8:08 Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem – kto z nas nie zna jego smaku? Miłośnicy zdrowego odżywiania pewnie już dostali dreszczy. Czy faktycznie smalec jest aż tak szkodliwy?
  • Od ortopedy do dietetyka, czyli jak dysbioza jelitowa wpływa na cały organizm 27 gru 2019, 14:40 Masz problemy ze stawami? A może zmagasz się ze stanami depresyjnymi? Czy wiesz, że problem może tkwić w twoich… jelitach? O tym, czym jest dysbioza jelitowa, jak się ją diagnozuje i leczy dietą, opowiadają dr Edyta Adamczyk-Kutera, która zajmuje się medycyną funkcjonalną,...
  • Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować? 27 gru 2019, 13:15 Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjne musli z mlekiem może się jednak szybko znudzić, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić. Czy wiesz, dlaczego warto jeść banany?
  • Prof. Drywień: kiedy jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża z trawieniem 27 gru 2019, 10:47 Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów – organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać – radzi technolog żywienia prof. Małgorzata Drywień.
  • Ser pokrył się pleśnią – czy można go nadal zjeść? 27 gru 2019, 8:23 Ser to popularna forma nabiału. Jeśli jednak zauważyłeś plamy na serze, możesz się zastanawiać, czy nadal można zjeść go bez narażania się na problemy. Pleśń może rosnąć na wszystkich rodzajach żywności, a ser nie jest wyjątkiem. Kiedy pleśń pojawia się na jedzeniu, zwykle...
  • Ekspert: Choroby serca to nie tylko ból w klatce piersiowej 26 gru 2019, 6:16 Choroby serca kojarzymy zwykle z bólem w klatce piersiowej, tymczasem powinniśmy zwrócić uwagę także na inne dolegliwości, takie jak duszność, spadek tolerancji wysiłku, omdlenia, zasłabnięcia, kołatania serca, a także obrzęki nóg – przekonuje dr hab. Ewa Jędrzejczyk-Patej z...
  • Nieprawidłowa dieta i stosowanie antybiotyków zaburzają mikrobiom jelitowy 25 gru 2019, 19:30 W organizmie człowieka żyje 100 bilionów mikrobów. Blisko 95 proc. mikrobiomu to bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Nie tylko wpływają na reakcję naszego organizmu na niektóre pokarmy, lecz także na nasze ogólne zdrowie i dobre samopoczucie, naukowcy...
  • Trzy posiłki dziennie – czy to skuteczny lek na cukrzycę? 24 gru 2019, 22:56 Jak sugeruje nowe badanie, spożywanie bogatego w węglowodany śniadania, a następnie obfitego lunchu i małego obiadu – zgodnie z tzw. dietą składającą się z trzech posiłków sprzyja utracie wagi i znacznie poprawia kontrolę poziomu glukozy w cukrzycy typu 2.
  • Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 24 gru 2019, 20:47 Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 24 gru 2019, 12:31 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Jak nie przytyć w święta? Dietetyk kliniczny: Skupmy się na jednym kluczowym zaleceniu 23 gru 2019, 21:32 Z niecierpliwością wyczekujesz świąt Bożego Narodzenia, ale sen z powiek spędza ci obawa, że znów przytyjesz? Fakt, nadmiar świątecznych smakołyków nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Chyba, że podejdziesz do sprawy z zachowaniem zdrowego rozsądku. Jak nie przytyć w...
  • Kofeina może zrównoważyć niektóre zagrożenia zdrowotne diet bogatych w tłuszcz i cukier 23 gru 2019, 19:30 Nowe badanie na szczurach sugeruje, że kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki diety poprzez ograniczenie magazynowania lipidów w komórkach tłuszczowych oraz ograniczenie przyrostu masy ciała i produkcji trójglicerydów.
  • Z jedzenia wieczorem lepiej zrezygnować. To nie jest mit! 23 gru 2019, 16:00 Późna, a do tego obfita kolacja to proszenie się o problemy ze zdrowiem. Badania wskazują nawet na rosnące ryzyko chorób serca i nowotworów. Według naukowców, paradoksalnie natura skłania nas do jedzenia późną porą, ale istnieją proste sposoby, aby się jej oprzeć.
  • Baton z mięsa karpia dla sportowców. Samo zdrowie? 23 gru 2019, 12:00 Czy sportowcy po wysiłku będą "przekąszać" baton z mięsa karpia, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia i innych związków prozdrowotnych? Technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotowali go z myślą o osobach szczególnie narażonych na stres...
  • Dieta planetarna – pomoże schudnąć i uratuje planetę? 21 gru 2019, 10:30 Dieta planetarna może być sposobem na poprawę stanu zdrowia oraz zapobieganie rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Ma ona także wpływ na stan środowiska naturalnego. Stosowanie diety planetarnej wydaje się mieć same zalety, ale czy faktycznie jest dobrym wyborem?
  • Co powoduje starzenie się komórek? 20 gru 2019, 14:31 Czy starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym? Czy da się go spowolnić? Naukowcy odkryli niedawno nieoczekiwaną rolę białka, które kojarzą z przedwczesnym starzeniem się. Wykazali, że jest to główny regulator starzenia się komórek i twierdzą, że jego utrata prowadzi...
  • BMI? To przeszłość! Te 3 wskaźniki powiedzą dokładniej, czy z twoją wagą jest wszystko w porządku 20 gru 2019, 8:17 Wskaźnik masy ciała (BMI) to wynik masy ciała podzielonej przez wzrost. Formuła została opracowana w latach 30. XIX wieku przez belgijskiego matematyka. Jest nadal stosowana jako metoda klasyfikowania wagi jako niedowagę, normalną wagę, nadwagę i otyłość. Ale BMI znalazło się...
  • Odchudzanie może być proste. Ten jeden posiłek odmieni twoją wagę? 20 gru 2019, 5:23 Na dworze chłodno, dni krótkie, pogoda nie sprzyja. Nic tak nie uprzyjemnia czasu, jak ciepły posiłek. Najlepiej zupa. Smaczna i rozgrzewająca. A przy okazji też... odchudzająca. Jak? Dlaczego? O co chodzi?
  • Colostrum – na co pomaga bydlęca siara? 19 gru 2019, 20:15 O prawidłowej mikroflorze jelitowej mówi się ostatnio bardzo wiele. Dysbioza sprzyja wielu poważnym stanom chorobowym. Czy colostrum może pomóc?
  • Jak zrobić idealną zupę serową? Kucharz zdradza swoje triki 19 gru 2019, 13:30 Sery, ze względu na swoją kaloryczność i zawartość tłuszczu, nie cieszą się dobrą sławą. Jeśli jednak sięgamy po nie sporadycznie, nie powinny odbić się na naszej figurze.
  • Podczas okresu przybywa ci kilogramów? Oto, co powinnaś o tym wiedzieć 18 gru 2019, 17:50 Poziom hormonów zmienia się w ciągu 28-dniowego cyklu miesiączkowego. Zmiany te mogą wpływać na apetyt i prowadzić do zatrzymania płynów. Oba czynniki mogą prowadzić do postrzeganego lub faktycznego przyrostu masy ciała.
  • Zrównoważona dieta. Co należy o niej wiedzieć? 18 gru 2019, 15:00 Zrównoważona dieta – to brzmi dobrze i przystępnie. Generalnie poprzez zrównoważoną dietę rozumiemy taką, która jest zdrowa, ma niewielki wpływ na środowisko i ogólne zasoby żywności. Jak powinna wyglądać w praktyce?
  • 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz? 18 gru 2019, 13:45 Lekarze i specjaliści żywieniowi są zgodni, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Kluczowa jest jednak różnorodność – warto sięgać po warzywa w różnych kolorach. Dziś przedstawimy wybrane warzywa z grupy korzeniowych.
  • Już od roku mamy skuteczne leczenia SMA w Polsce. Teraz czekamy na badania przesiewowe 18 gru 2019, 11:19 – Innowacyjnych leków jest wiele, ale niewiele mamy takich, które odpowiednio wcześnie podane mogą spowodować, że nie dojdzie do rozwoju choroby. W przypadku SMA mamy lek, który nie dopuszcza do rozwoju choroby, to lek ratujący życie – mówił minister zdrowia Łukasz Szumowski...
  • Nowe badanie poszerza wiedzę na temat powszechnie spotykanych chorób 17 gru 2019, 6:55 Gdy białka w mózgu tworzą złogi składające się z nierozpuszczalnych agregatów, mogą wystąpić choroby takie jak choroba Alzheimera lub Parkinsona. Pewien zespół badawczy zbliżył się o krok do zrozumienia tego procesu.
  • Jak zrobić idealny, świąteczny barszcz? 17 gru 2019, 6:50 Wigilia nie może się odbyć bez czerwonego barszczu z uszkami. Chociaż w sklepach możemy znaleźć gotowe zupy w kartonie lub butelce, warto się postarać i przygotować czerwony barszcz samodzielnie.
  • Co znajduje się w składzie szczepionek? 17 gru 2019, 5:23 Szczepionki odgrywają kluczową rolę w naszej walce z chorobami zakaźnymi. Jakie składniki powszechnie występują w szczepionkach i jaki jest ich cel?