Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1675 tekstów

  • Sosy sałatkowe – czy mogą być bogactwem składników odżywczych? 15 sie 2019, 19:26 Sałatka złożona z warzyw oraz zdrowych produktów białkowych może być świetnym daniem lub przekąską spożywaną w ramach odpowiednio zbilansowanej diety. Jednak oprócz głównych składników bardzo istotny jest również sos.
  • Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen? 1 lip 2020, 11:29 Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub sproszkowana, zwiększa wytwarzanie czerwonych...
  • Kiedy podejmujemy decyzje w języku dla nas obcym, mniej przejmujemy się ich etycznym aspektem 28 lip 2020, 16:31 Kiedy podejmujemy decyzje w języku dla nas obcym, mniej przejmujemy się ich etycznym aspektem, niż gdy dokonujemy tych wyborów w języku ojczystym. O tym, jak język wpływa na moralność mówi psycholog dr hab. Michał Białek.
  • Dieta jajeczna. Swoje przepisy zdradza Jan Kuroń 12 paź 2020, 11:29 W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jan Kuroń zdradził dziś kilka przepisów na jajeczne dania. Jak przygotować pizzę z jajkiem sadzonym oraz jajka po szkocku? Chociaż wiadomo, że jajka są dobrym źródłem białka dla osób będących na diecie redukcyjnej, pytanie, czy dieta jajeczna może...
  • Koniec z Piramidą Żywienia! Czym jest Talerz Zdrowego Żywienia? 6 lis 2020, 10:19 Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na ostatniej ćwiartce powinny znaleźć się źródła...
  • Suplement nie zastąpi diety 11 lip 2011, 17:26 Na polskim rynku dostępny jest jeden lek na odchudzanie. Więcej jest suplementów diety wspomagających odchudzanie, ale nie zastąpią one leków ani racjonalnej diety i aktywności fizycznej - mówi dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
  • Badanie OB – sprawdź, co może oznaczać wynik 11 sie 2019, 10:33 Badanie OB wykonywane jest wraz z morfologią krwi. Jego wynik pozwala wstępnie określić, czy w organizmie toczy się stan zapalny. OB i inne markery stanu zapalnego, czyli poziom białka reaktywnego CRP to podstawowe badania, dzięki którym można rozpocząć dalszą diagnostykę w...
  • Eksperci: Grzyby najlepiej spożywać wkrótce po zebraniu 14 paź 2019, 18:02 Grzyby, ze względu na dużą ilość zawartych białek, zwane są leśnym mięsem. Zawierają wiele witamin i soli mineralnych potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Najlepiej spożywać je wkrótce po zebraniu, bo wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa – radzą eksperci z SGGW.
  • Naukowcy opracowali uniwersalną szczepionkę przeciw grypie 9 sty 2020, 15:16 Nowa szczepionka nanocząsteczkowa, która łączy dwa główne białka grypy, jest skuteczna w zapewnianiu szerokiej, długotrwałej ochrony przed wirusem grypy u myszy, co jest obiecującą uniwersalną szczepionką przeciw grypie. Chroni przed 6 wirusami.
  • Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze? 6 lut 2020, 6:53 Orzechy stanowią idealną przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, błonnika i białka i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jedzenie orzechów przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Niektórzy zastanawiają się, czy prażenie wpływa...
  • 3 produkty o wysokiej zawartości cynku, które są znacznie lepsze niż suplementy 15 kwi 2020, 22:32 Cynk jest tak zwanym mikroelementem. Ale to, że nie jest składnikiem odżywczym na równi z białkiem, tłuszczem lub węglowodanami, nie oznacza, że jest mniej ważny w diecie. Wręcz przeciwnie, jego niedobory znacznie odbijają się na naszym zdrowiu.
  • Jak wybrać w sklepie zdrowe, mrożone produkty? Wyjaśnia dietetyk 10 maj 2020, 7:41 Największą zaletą posiłków mrożonych jest stosunkowo duża ilość składników odżywczych i długi czas przydatności. Jednak nie wszystkie produkty są zdrowe – warto czytać etykiety i wybierać świadomie. Kluczowe znaczenie ma błonnik, białko i witaminy.
  • Jaka jest różnica między jogurtem greckim a zwykłym? 19 lip 2020, 21:14 W kuchni polskiej tradycyjnie stosuje się śmietanę, którą ze względu na kaloryczność spożywanych potraw wiele osób zastępuje jogurtem naturalnym. Jest on doskonałym sposobem na „odchudzenie” spożywanych zup, sosów lub sałatek oraz dostarczenie do organizmu cennych składników...
  • Czy spożywanie łusek pestek słonecznika jest bezpieczne? 3 sie 2020, 12:38 Ponieważ słonecznik można kupić w całości lub w łupinach, można się zastanawiać, czy spożywanie łupin jest bezpieczne i pożywne. Jednak większość składników odżywczych nasion słonecznika znajduje się w jądrze, które jest jadalną częścią nasion. Jest szczególnie bogate w zdrowe...
  • Czerwone oczy? 8 możliwych przyczyn 5 kwi 2018, 13:28 Budzisz się rano, idziesz do łazienki, patrzysz w lustro i nie możesz się nadziwić? Twoje oczy wyglądają tak, jakbyś przez całą noc balował. Białka są całe czerwone, naczynia krwionośne wyraźnie widoczne. Jak to możliwe? Przyczyn może być kilka. Sprawdź, czy masz powody do obaw.
  • Wypadanie włosów – 5 prawdopodobnych przyczyn 27 cze 2018, 13:15 Wypadanie włosów może mieć różne przyczyny. Czasem świadczy o silnym stresie, ale może być też sygnałem niedoboru białka lub witamin. Objawu tego nigdy nie należy bagatelizować, licząc, że problem sam zniknie. Sprawdź, jakie są najczęstsze przyczyny wypadania włosów.
  • Nie ignoruj objawów niedoboru tej witaminy 9 sty 2019, 7:28 Niedobór witaminy B12 może wystąpić u każdego, kto sporadycznie je mięso lub jest wegetarianinem. O ile z białka zwierzęcego można zrezygnować, z witaminy B12 już nie i trzeba ją suplementować. Nawet jeśli czasami jesz mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego w niedużych...
  • Czy dieta ketogeniczna podnosi poziom cholesterolu we krwi? 12 wrz 2019, 15:59 Osoby stosujące dietę ketogeniczną spożywają duże ilości tłuszczu, umiarkowane ilości białka i możliwie najmniejsze ilości węglowodanów. Niektóre badania sugerują, że przestrzeganie tej diety może wpływać na poziom cholesterolu.
  • Jesteś zdrowy? Nie odstawiaj glutenu 13 wrz 2019, 12:41 Profilaktyczne eliminowanie glutenu z diety jest popularne już od jakiegoś czasu. Za sprawą częstej wrażliwości na to białko i problemu celiakii, gluten nie cieszy się dobrą sławą. Tymczasem naukowcy ostrzegają i apelują o zachowanie zdrowego rozsądku. Jedzenie produktów...
  • Dieta japońska – czy pozwala skutecznie schudnąć? 24 wrz 2019, 5:21 Dieta japońska jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, zawiera niewiele białka zwierzęcego, dodatku cukrów i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej również jako „washoku”, która bazuje na małych porcjach z prostych, świeżych i sezonowych...
  • Czy karmienie piersią pozwala schudnąć? 7 paź 2019, 16:39 Karmienie piersią dziecka do 12. miesiąca życia ma wiele zalet. Mleko matki zawiera niezbędne witaminy, tłuszcze i białka, które są potrzebne do wzmacniania układu odpornościowego, zdrowego rozwoju i wzrostu. Mamy również czerpią korzyści z karmienia piersią swoich dzieci.
  • Płód arlekina – przyczyny i leczenie łuski arlekinowej 16 lis 2019, 10:24 Płód arlekina (płód arlekin, rybia łuska arlekinowa) to wyjątkowo rzadka choroba o podłożu genetycznym – częstotliwość jej występowania to 1 na 300 tys. żywych urodzeń. Rozwój łuski arlekinowej powoduje mutacja genów, która przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania...
  • Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą 18 lis 2019, 12:30 Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z dań, polecanych przez Andrzeja Polana.
  • Nowa metoda na ulgę w bólu? Naukowcy bliscy przełomu 30 mar 2020, 22:09 Nowe badanie na myszach sugeruje, że białko sygnalizacji komórkowej może być kluczem do długotrwałego łagodzenia bólu u osób z przewlekłym bólem neuropatycznym.
  • Naukowcy wiedzą, jak zatrzymać wzrost komórek raka trzustki? Nowe badania 6 maj 2020, 12:44 Badania wykazały, że aktywacja receptora estrogenowego sprzężonego z białkiem G (GPER) – receptora znajdującego się na powierzchni wielu zdrowych i nowotworowych tkanek – powstrzymuje rozwój raka trzustki, ale może również bardziej uwidocznić guzy dla układu odpornościowego, a...
  • Prof. Grzegorz Wilczyński: Badania chromatyny mogą wyjaśnić przyczyny depresji 27 maj 2020, 6:53 Niewykluczone, że depresja jest wynikiem nieprawidłowości w budowie chromatyny, czyli kompleksu ciasno upakowanych w jądrze komórkowym nici DNA i białek. Naukowcy z Instytutu Nenckiego PAN opracowali nową metodę trójwymiarowej wizualizacji struktur chromatyny, która ma pomóc w...
  • Przełomowe odkrycia: Szczepionki nie będą traciły swojej skuteczności w wysokich temperaturach 9 cze 2020, 11:09 Szczepionki są niezwykle trudne do transportu w odległe lub niebezpieczne miejsca, ponieważ psują się, gdy nie są chłodzone. Preparaty są bezpieczne w temperaturze od 2°C do 8°C, ale w innych temperaturach białka zaczynają się rozpadać, przez co szczepionki są nieskuteczne.
  • Koronawirus będzie mutować. Co to dla nas oznacza? 16 cze 2020, 21:24 Każdy wirus mutuje – to część cyklu jego życia. Koronawirus to wirus RNA: zbiór materiału genetycznego zawartego w białku. Wirusy RNA, takie jak grypa i odra, są bardziej podatne na zmiany i mutacje niż wirusy DNA, takie jak opryszczka, ospa i HPV.
  • Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć 13 lip 2020, 14:30 Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
  • Niektóre kobiety nie potrzebują znieczulenia podczas porodu. Dlaczego? Wyjaśniają naukowcy 24 lip 2020, 6:21 Kobiety, które nie potrzebują znieczulenia zewnątrzoponowego podczas porodu, mogą być nosicielkami rzadkiego wariantu genetycznego, który daje im znacznie wyższy próg bólu. Gen KCNG4 pomaga wytwarzać białko, które stwarza „bramę” kontrolującą sygnał elektryczny przepływający...