Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 20 tekstów

  • Borówki dobre na cholesterol. Nowe odkrycia 24 lut 2020, 10:05 Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę śmierci w krajach rozwiniętych. Na rozwój tych chorób wpływa przede wszystkim styl życia. W ostatnim czasie pojawiły się wyniki badań mówiące o zbawiennym wpływie borówek na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • U logopedy nie chodzi tylko o naukę poprawnej wymowy 16 gru 2019, 6:51 Dziecko się złości? Może przyczyną są kłopoty z komunikacją? Trzeba pamiętać, że problemy z prawidłową wymową są tylko objawem, który powinien sugerować nam konieczność poszukiwania przyczyn – podkreśla logopeda Agnieszka Borowiec założycielka Laboratorium Mowy.
  • Czy kolor ma znaczenie? Co kryje się w barwach warzyw i owoców 16 gru 2019, 12:12 Okrągłe, podłużne, miękkie, twarde, chropowate, gładkie, a przede wszystkim – kolorowe. Owoce i warzywa są niezwykle różnorodne nie tylko pod względem kształtu, ale i barwy. Czy ma ona znaczenie? Okazuje się, że tak! Kolor jest powiązany ze składnikami odżywczymi, zawartymi w...
  • 5 produktów, które powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie 20 wrz 2019, 14:00 Zdrowe odżywianie nie wymaga przeczytania stosu książek z dietetyki. Każdy z nas może zmodyfikować swoją dietę tak, by każdego dnia dostarczać organizmowi cenne składniki odżywcze. Liczą się małe kroki. Oto 5 produktów, po które warto regularnie sięgać.
  • Czy można jeść borówki po ugotowaniu? 5 lip 2019, 16:34 Borówki to jedne z najpopularniejszych, letnich owoców. Najlepiej smakują w sezonie, jedzone prosto z krzaka, jednak możemy je dostać na każdym straganie. Jakie właściwości prozdrowotne mają borówki?
  • Pudding jaglano-migdałowy z kurkumą i borówkami 24 maj 2016, 14:40 Ta kombinacja zaledwie kilku składników wzmocni nasz układ immunologiczny. Oto przepis na zdrowy pudding według Marka Zaremby.
  • Masz duży brzuch? Jedz borówki 31 paź 2011, 9:49 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • 1 szklanka dziennie tych owoców może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia 3 cze 2019, 10:59 Antocyjany, związki roślinne, znajdujące się w niektórych pokarmach, mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Jakie produkty wybierać?
  • 5 owoców, których lepiej nie jeść prosto z krzaka 13 lip 2019, 10:32 Latem chętnie korzystamy z darów natury w postaci dziko rosnących owoców. Kojarzą się nam one z czasami beztroskiego dzieciństwa i wakacjami na wsi, kiedy wypady do lasu na borówki, czernice lub maliny były codziennością. Niestety owoce leśne niosą za sobą poważne zagrożenie w...
  • Tłuszcz na brzuchu? Zobacz co jeść, by go nie było 7 lut 2012, 8:54 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • 5 dobrych powodów, by jeść więcej śliwek 1 sie 2018, 9:52 Stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców sezonowych. Znajdziemy na nich między innymi maliny, borówki i śliwki. Te ostatnie zasługują na szczególną uwagę i to nie tylko dlatego, że są doskonałym dodatkiem do ciast. Śliwki mają niezwykłe właściwości prozdrowotne....
  • Dieta zapobiega nowotworom 16 wrz 2018, 20:00 Odpowiedni sposób odżywiania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, także nowotworów. Warto postawić na piramidę zdrowego żywienia.
  • Co jeść w pracy? 12 mar 2015, 15:53 Budzik, szybki prysznic, ubieranie, w międzyczasie kawa z mlekiem i już siedzimy w aucie, zmierzając do pracy. Pierwsza przekąska około południa, wcześniej kolejna kawa, maile, telefony, obowiązki… O jedzeniu nikt nie myśli, chyba że koleżanka z pracy obchodzi urodziny i...
  • Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć 31 mar 2016, 11:49 O zdrowotnych właściwościach tej herbaty wiemy nie od dziś. Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, używana jest przez mnichów od tysięcy lat.
  • Szczęśliwa kuchnia Beaty Pawlikowskiej 19 kwi 2016, 15:37 Bez chemii, glutenu, ze świeżych produktów – w swojej najnowszej książce „Szczęśliwe garnki extra” Beata Pawlikowska pisze o zdrowym żywieniu przez cztery pory roku.
  • Zachowaj młodość. Te produkty opóźniają starzenie u kobiet 13 kwi 2018, 12:39 Ze świecą szukać kobiety, która nie chciałaby zatrzymać lub chociaż opóźnić procesów starzenia. Zmiana stylu życia, odpowiednia pielęgnacja skóry i rewolucja w sposobie odżywiania powinny jednak pomóc. Sprawdź, które produkty pozwalają zatrzymać młodość na dłużej.
  • Obalamy największe mity na temat odchudzania 7 lut 2019, 11:54 Na przestrzeni lat wokół odchudzania narosło wiele mitów. Niektóre z nich powodują, że utrata masy ciała jest utrudniona, inne powodują tycie, ale są też takie, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu. Czas rozprawić się z najpopularniejszymi mitami na temat odchudzania.
  • Borelioza – po pomoc do matki natury 14 paź 2018, 20:00 Kiedy konwencjonalne metody leczenia boreliozy nie przynoszą oczekiwanych efektów, chorzy szukają pomocy na własną rękę. Ukojenie przynoszą wówczas naturalne metody leczenia. Nawet łagodzenie objawów jest bezcenne.
  • Zrezygnuj z chemii. Poznaj domowe sposoby barwienia jajek 17 kwi 2019, 12:29 Wielkanoc nie może się odbyć bez kolorowych pisanek. W tym roku, zamiast iść na łatwiznę, spróbuj wykorzystać domowe metody barwienia jajek. Potrzebujesz do tego tylko kilku produktów.
  • Czym uzupełnić dietę, aby chronić się przed nowotworem? 21 lip 2019, 20:00 Jak zminimalizować ryzyko rozwoju raka? Czynnikem, na który mamy wpływ, jest nasza dieta. Warto wiedzieć, które produkty powinny się znaleźć w naszym codziennym menu.