Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 43 tekstów

  • Protokół autoimmunologiczny – sposób żywienia pomocny nie tylko przy Hashimoto 14 wrz 2019, 16:28 Protokół autoimmunologiczny (AIP) to specjalny model żywieniowy, którego zadaniem jest łagodzenie skutków i objawów niektórych chorób z autoagresji. Stosuje się go przede wszystkim przy chorobie Hashimoto, ale nie tylko, bo dieta ta okazuje się także pomocna np. przy cukrzycy...
  • Jesteś zdrowy? Nie odstawiaj glutenu 13 wrz 2019, 12:41 Profilaktyczne eliminowanie glutenu z diety jest popularne już od jakiegoś czasu. Za sprawą częstej wrażliwości na to białko i problemu celiakii, gluten nie cieszy się dobrą sławą. Tymczasem naukowcy ostrzegają i apelują o zachowanie zdrowego rozsądku. Jedzenie produktów...
  • Wczesna ekspozycja na gluten zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii u niektórych dzieci 22 sie 2019, 12:54 Jedzenie glutenu przed ukończeniem 5. roku życia może zwiększyć ryzyko celiakii u dziecka lub rozwinąć nietolerancję glutenu, jeśli posiada pewien konkretny genotyp.
  • Choroba trzewna. 6 objawów, które wymagają konsultacji lekarskiej 1 wrz 2019, 8:47 Choroba trzewna, czyli celiakia to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które powoduje stan zapalny jelita cienkiego. Szacuje się, że może na nią cierpieć około 3% ludzkiej populacji, jednak ze względu na dość nietypowe objawy i nie zawsze prawidłową diagnostykę chorych...
  • Czy cukrzyca jest chorobą dziedziczną? 26 lip 2019, 10:10 To MIT, choć można odziedziczyć pewne predyspozycje do zachorowania na tę chorobę, zarówno typu 1, jak i typu 2. Z wiedzy na ten temat warto wyciągnąć praktyczne wnioski.
  • Masz w domu tylko ziemniaki? Wyczarujesz z nich danie, które posmakuje domownikom 2 sie 2019, 15:29 Nie masz zbyt wielu produktów w domu, a nagle odwiedzają cię goście? Mamy na to doskonałe rozwiązanie, a jest nim… zupa ziemniaczana. Potrzebujesz jedynie kilku produktów, by przygotować pyszne, pożywne danie. Sprawdź prosty przepis na błyskawiczny obiad.
  • Przewlekłe zmęczenie: 10 najczęstszych przyczyn 12 sie 2019, 21:51 Czujesz się ciągle zmęczony lub wyczerpany? Ulgi nie przynosi ci ani sen, ani nawet dwutygodniowy urlop? Nie lekceważ tego stanu, bo mogą się za nim kryć groźne choroby. Podpowiadamy, jakie są najczęstsze przyczyny przewlekłego zmęczenia, a także różne sposoby na odzyskanie...
  • Celiakia – czy mogą wywołać ją wirusy? 1 maj 2019, 7:43 Celiakia jest chorobą, w której spożycie glutenu prowadzi do wywołania odpowiedzi zapalnej, niszczącej nabłonek jelita cienkiego. Nieznany jest proces, który prowadzi do rozwoju celiakii, jednak ostatnie doniesienie wskazuje na związek infekcji wirusowej z rozwojem celiakii.
  • Niewyjaśniona utrata masy ciała? Uważaj, masz powody do zmartwień 13 maj 2019, 20:44 To naturalne, że nasza masa ciała nieznacznie zmienia się w ciągu roku – zimą tyjemy, wiosną i latem łatwiej gubimy zbędne kilogramy. Kiedy jednak zaczynamy w ekspresowym tempie tyć, mamy powód do niepokoju. Podobnie, gdy z niewyjaśnionych powodów chudniemy.
  • Celiakia prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności 6 lip 2015, 7:55 Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez...
  • Piotr Nowakowski chory na celiakię. Na czym polega dolegliwość mistrza świata w siatkówce? 12 sty 2019, 8:55 Siatkarz reprezentacji Polski i Trefla Gdańsk Piotr Nowakowski poinformował fanów, że choruje na celiakię. Jakie są objawy i jak należy radzić sobie z nietolerancją glutenu?
  • Niezdiagnozowana celiakia może doprowadzić do niepłodności 8 wrz 2014, 13:27 Wczesna osteoporoza, przedwczesne przekwitanie, niepłodność męska, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet problemy z donoszeniem ciąży mogą być następstwem celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Zaburzenie występuje u 1 proc. populacji na świecie i jest najpoważniejszą...
  • Celiakia a dieta bezglutenowa 20 gru 2015, 20:00 O celiakii stało się ostatnio głośno, szczególnie w kontekście dietybezglutenowej. Czym jest gluten i czy rzeczywiście nam szkodzi?
  • Eksperci ostrzegają: Dieta bezglutenowa jest kosztowna i grozi niedoborem niektórych składników 20 kwi 2018, 9:59 – Znacznie więcej osób przestrzega diety bezglutenowej, niż choruje na celiakię – powiedzieli eksperci podczas konferencji prasowej z okazji rozpoczęcia kampanii „Miesiąc bez glutenu”.
  • 6 naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu 10 maj 2018, 10:29 Dieta bezglutenowa jest niezbędna w przypadku celiakii, choroby objawiającej się nietolerancją glutenu. Na rynku dostępnych jest wiele różnych zamienników żywności – produktów, które nie zawierają glutenu. Niektóre powstały dzięki zmianom tradycyjnych receptur, inne w sposób...
  • Wrażliwość na gluten to mit? Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków 20 lis 2017, 21:50 Na temat glutenu i jego wpływu na organizm człowieka narosło wiele mitów. Naukowcy twierdzą jednak, że to nie gluten, a fruktany znajdujące się w produktach zbożowych mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka.
  • Nie gluten a FODMAP odpowiada za problemy ze zdrowiem? Naukowcy przeprowadzili badania 18 kwi 2018, 9:35 Badacze od lat spierają się o szkodliwość spożywania produktów z glutenem dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że to nie popularny gluten a FODMAP mogą być przyczyną problemów ze zdrowiem.
  • Hostie bez glutenu? Polscy biskupi przypominają, że problem rozwiązali 8 lat temu 13 lip 2017, 10:12 W związku z listem prefekta Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów dotyczącym bezglutenowych hostii, Konferencja Episkopatu Polski przypomniała, że biskup uregulowali ten problem na terenie Polski w 2009 roku.
  • Moda bezglutenowa 3 lip 2014, 16:31 Do niedawna rezygnowali z niego głównie chorzy na celiakię. Teraz – także ludzie, którzy nie muszą, ale chcą. Do Polski dotarła moda na G-free, czyli jedzenie wolne od glutenu.
  • Kuchnia bez glutenu 6 gru 2015, 20:00 Jedyną metodą leczenia celiakii jest rygorystyczne przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
  • Probiotyczne wsparcie przy diecie eliminacyjnej (dla alergików) 3 mar 2015, 14:15 W ostatnich latach obserwujemy znaczny wzrost występowania chorób alergicznych: katar sienny, astma sporadyczna, atopowe zapalenie skóry, nietolerancje pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i celiakię. Chorują dzieci, ale znaczna część zachorowań dotyczy osób dorosłych.
  • Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu 4 maj 2018, 15:33 Nietolerancja glutenu jest czym innym niż wrażliwość na gluten. Organizm osoby chorej na celiakię odpowiada reakcją immunologiczną na gluten zawarty w pokarmach i powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Ponieważ diety bezglutenowe stały się ostatnio bardzo mocne, przed jej...
  • Zbliża się największa bezglutenowa impreza w Polsce 5 cze 2018, 10:20 Z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej organizuje Gluten Free EXPO IV, które odbędzie się 15 i 16 czerwca w Centrum Targowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
  • Wykluczenie glutenu z diety wpłynie na poprawę wyników sportowych? 11 lip 2017, 14:01 Lekarze przyznają, że alergie pokarmowe mogą bardzo utrudnić trening i życie sportowca. Zwracają też uwagę, że nie należy decydować się na popularną dietę bezglutenową tylko dlatego, że jakiś zawodnik dzięki temu zaczął osiągać lepsze wyniki.
  • Gluten w odwrocie 22 mar 2015, 20:00 Moda na dietę bez glutenu ma się dobrze. Czy to możliwe, że naukowcy się pomylili i gluten jest mniej straszny, niż się wydawało?
  • Trujący chleb powszedni 4 lip 2014, 12:39 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby 20 lip 2017, 18:05 Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość – zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
  • Probiotyczne wsparcie przy diecie eliminacyjnej (dla alergików) 23 lut 2015, 11:56 W ostatnich latach obserwujemy znaczny wzrost występowania chorób alergicznych: katar sienny, astma sporadyczna, atopowe zapalenie skóry, nietolerancje pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i celiakię. Chorują dzieci, ale znaczna część...
  • Endokrynolog: Rodzinne występowanie Hashimoto 28-krotnie zwiększa ryzyko zachorowania u rodzeństwa 5 lut 2019, 19:14 Choruje mama i siostra. Babcia pewnie też chorowała, ale kto to kiedyś badał… Czy i ja zachoruję na Hashimoto? To pytanie zadaje sobie wiele młodych kobiet. Nawet, jeśli charakterystyczne objawy jeszcze się nie pojawiły. Co powinno wzbudzić nasz niepokój? O objawach,...
  • Nadwrażliwe jelita – to nie psychika jest tu winna 13 lut 2019, 13:59 Pacjenci z zespołem nadwrażliwego jelita to nie histerycy, lecz nadwrażliwcy, którym trzeba pomóc – przekonuje gastroenterolog prof. Grażyna Rydzewska. Nauka wie coraz więcej na temat chorób czynnościowych jelit i obala wcześniejsze hipotezy. Sprawdź, co nowego ustalono.