Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 110 tekstów

  • Czy cukier i nabiał faktycznie powodują trądzik? 18 paź 2019, 17:47 Nowe badanie łączy dietę bogatą w nabiał lub cukier z powstawaniem trądziku. Jednak naukowcy odkryli również, że zanieczyszczenia i inne czynniki środowiskowe mogą mieć wpływ na skórę. Eksperci twierdzą, że ograniczenie nabiału i cukru na rzecz diety bogatej w błonnik z...
  • Jak odróżnić chleb razowy od białego pieczywa barwionego karmelem? 7 paź 2019, 8:11 Jeśli nie zmagamy się z nietolerancją glutenu, nie musimy rezygnować z jedzenia pieczywa. Ważne jednak, by sięgać po produkty, które służą ogólnemu zdrowiu, a więc po pieczywo pełnoziarniste. Okazuje się jednak, że czasem mimo szczerych chęci, wybieramy „oszukany” produkt.
  • Jak dostarczyć białko z owoców? Okazuje się to możliwe 20 wrz 2019, 19:29 Ponieważ owoce są słodkie, prawdopodobnie nigdy nie pomyślałeś, że zawierają one białka. I chociaż białko z owoców zdecydowanie nie jest tym pełnowartościowym nie oznacza to, że nie powinno ono odgrywać głównej roli w twoich posiłkach i przekąskach.
  • Jak z ciężką chorobą zmaga się lekarz? 3 paź 2019, 8:53 Diagnoza ciężkiej choroby zawsze przychodzi w niewłaściwym momencie i zawsze powoduje lęk, poczucie osamotnienia, niepokój zarówno o siebie, jak i bliskich. Psychologowie podkreślają, że to naturalna reakcja. A jak choruje lekarz?
  • Koszerne jedzenie. Czym jest, kto i dlaczego po nie sięga? 8 sie 2019, 19:08 „Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
  • Jadł tylko chipsy, kiełbaski i frytki. W wieku 17 lat oślepł i uszkodził słuch 3 wrz 2019, 12:44 Zróżnicowana dieta to podstawa – z pewnością doskonale wiedzą o tym czytelnicy portalu zdrowie.wprost.pl. Niestety, w bolesny sposób o prawdziwości tego stwierdzenia przekonał się nastoletni mieszkaniec Bristolu w południowo-zachodniej Anglii.
  • Spektakularna przemiana 40-latki. „Moją słabością było jedzenie” 30 lip 2019, 11:41 Sarah Arnold przeszła spektakularną przemianę. Kobieta przekonuje, że zrzucenie kilogramów miało ogromny wpływ na jej życie towarzyskie.
  • Masz cukrzycę? Unikaj tych produktów! Mają wysoki indeks glikemiczny 5 sie 2019, 8:55 Dieta w cukrzycy odgrywa kluczową rolę. To, po jakie produkty spożywcze sięga diabetyk, może pomóc kontrolować poziom cukru lub zachwiać glikemię. Podstawowa wiedza na temat żywienia powinna opierać się na znajomości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
  • Zatrzymanie wody w organizmie – co warto o nim wiedzieć i jak się go pozbyć? 6 sie 2019, 14:10 Chyba nie ma na tym świecie osoby, której nie przydarzyłaby się sytuacja, kiedy spogląda w lustro i myśli: „to nie jest moje ciało”! Dzieje się tak zwłaszcza rano. Czujesz się wzdęty, opuchnięty i całkowicie zdezorientowany, ponieważ twój brzuch z niewiadomych przyczyn wygląda...
  • Wczesna ekspozycja na gluten zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii u niektórych dzieci 22 sie 2019, 12:54 Jedzenie glutenu przed ukończeniem 5. roku życia może zwiększyć ryzyko celiakii u dziecka lub rozwinąć nietolerancję glutenu, jeśli posiada pewien konkretny genotyp.
  • Używasz żeliwnej patelni? Uważaj, co na niej przyrządzasz 30 sie 2019, 7:22 Mogłoby się zdawać, że żeliwne garnki i patelnie wyszły już z mody, jednak właśnie teraz znów zyskują na popularności. Niestety ich użytkowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad.
  • Drugie śniadanie – istotny element dnia. Jak sprawić, by było smaczne i zdrowe? 12 wrz 2019, 5:24 12 września to Dzień Drugiego Śniadania. Ten posiłek jest niezwykle ważny, stanowi pewnego rodzaju łącznik między „właściwym” śniadaniem a obiadem, pozwala dobrze zaspokoić głód, a wielu dietetyków wręcz zaleca, by go nie unikać, ponieważ podkręca metabolizm i spalanie...
  • Ser koryciński robiony w domu, wędlina z własnej wędzarni. Polacy mają dość jedzenia z supermarketów 22 cze 2019, 15:26 Odpowiedzią na wszechobecną chemię serwowaną nam przez producentów żywności, mają być produkty wytwarzane w domowym zaciszu. Pieczenie chleba, wędzenie sera, robienie mozzarelli, czy domowego jogurtu daje bowiem pełną kontrolę nad tym, co jemy. Jest zdrowe, ale staje się też...
  • Ile kalorii ma smalec? 23 kwi 2019, 20:39 Na samą myśl o pajdzie chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym cieknie ci ślinka? Lepiej dowiedz się, ile kalorii ma twój ulubiony przysmak, a zmienisz o nim zdanie. A już na pewno rzadziej będziesz sięgać po taką przekąskę.
  • Trzy kromki chleba dla mistrza świata. Jason Doyle poznał gościnność polskiego szpitala 7 maj 2019, 16:28 Po wypadku z niedzieli 5 maja, żużlowy mistrz świata Jason Doyle zapoznał się z bliska z warunkami polskiego szpitala. Nasza służba zdrowia zrobiła na Australijczyku na tyle duże wrażenie, że postanowił podzielić się swoimi doświadczeniami.
  • Chcesz zadbać o zdrowie jelit? Ten produkt kupisz za rogiem 16 maj 2019, 11:22 W ostatnich latach nieustannie pojawiają się nowe badania, dotyczące mikroflory jelitowej. Naukowcy są zgodni, że bakterie, znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym, mają istotny wpływ na zdrowie człowieka i funkcjonowanie całego organizmu. Ostatnie analizy tylko...
  • 5 naturalnych i tanich probiotyków, po które warto regularnie sięgać 28 kwi 2019, 12:28 Po probiotyki sięgamy nie tylko w czasie kuracji antybiotykowej. Okazują się one także pomocne podczas zatruć pokarmowych, grypy żołądkowej, grzybicy układu pokarmowego oraz przy nawracających infekcjach, które są spowodowane osłabieniem naturalnej odporności organizmu. Czy...
  • Nawet 182. Tyle razy w roku jest kłute dziecko z cukrzycą typu 1 z pompą infuzyjną 18 cze 2019, 18:58 Reportaż „Uwagi! TVN” poświęcony 5-letniej Oli, zmagającej się z cukrzycą typu 1 wzbudził wiele emocji w całym kraju. Orzecznik stwierdził, że dziewczynka nie wymaga całodobowej opieki i sama może o siebie zadbać. Historia Oli wielu nieświadomym i zdrowym osobom otworzyła oczy...
  • Ten dodatek do żywności może zmieniać metabolizm i sprzyjać insulinooporności 26 kwi 2019, 9:36 Żywność, po którą każdego dnia sięgamy, jest pełna różnych dodatków. Jedne konserwują, inne nadają odpowiednią strukturę lub smak. Jedne są naturalne, inne niekoniecznie. Mogą mieć wpływ na nasz organizm lub nie. Nowe badania pokazują, jak powszechnie stosowany środek przeciw...
  • Grill i zdrowe jedzenie? To się nie wyklucza! Praktyczne rady dietetyka 4 maj 2019, 14:57 Długi majowy weekend to już tradycyjnie otwarcie sezonu grillowego; dietetycy przestrzegają jednak przed tradycyjną kiełbaską i karkówką zachęcając do eksperymentowania z warzywami, owocami, a nawet tofu z grilla.
  • Odchudzanie bez wyrzeczeń 17 cze 2019, 6:00 Kiedy czujemy się w swoim ciele lepiej, zaczynamy lubić nie tylko siebie, ale też ludzi wokół nas. Dobre samopoczucie promieniuje – mówi dr Barbara Newall, dietetyk.
  • Dieta biurowa – co i jak jeść, żeby chudnąć za biurkiem 24 cze 2019, 20:49 Jeżeli uważasz, że praca jest wymówką w kwestii zrzucenia zbędnych kilogramów, jesteś w ogromnym błędzie. Specjalnie dla ciebie i wielu innych pracowników siedzących została opracowana dieta biurowa. Czym jest i na czym polega jej skuteczność?
  • Jak zadbać o piękny uśmiech w dojrzałym wieku? 25 cze 2019, 14:34 Choć proces starzenia się jest nieuchronny, coraz częściej można poprawić naturę i także w dojrzałym wieku wyglądać młodo i promiennie. Do wygładzenia zmarszczek służą przecież kremy i zabiegi medycyny estetycznej, do poprawy sylwetki – ćwiczenia fizyczne, a dla uzyskania...
  • 9 produktów, których nie powinny jeść kobiety 2 lip 2019, 16:37 Wbrew wielu mitom dotyczącym odżywiania zdecydowaną większość produktów spożywczych można jeść – oczywiście w rozsądnych ilościach. Mimo to nadal istnieje kilka pokarmów, których należy bezwzględnie unikać. Lista takich produktów ma znaczenie zwłaszcza w przypadku kobiet...
  • Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu? 12 lip 2019, 16:32 Ciało człowieka w dużej mierze składa się z wody. Jest ona niezbędna do życia, ale może czasem stwarzać pewne problemy. Nadmiar wody w organizmie powoduje m.in. obrzęki i przyrost masy ciała (na szczęście tylko pozorny). Niewątpliwie może sprawiać, że czujemy się źle w swoim...
  • Dieta GOLO – co to jest i na czym polega? 18 lip 2019, 6:25 Znowu próbujesz schudnąć, ale standardowe pomysły nie przynoszą rezultatów? Zaczynasz powoli godzić się ze swoją nadwagą? Błąd! Świat diet może zrewolucjonizować dieta GOLO. Co kryje się pod tą nazwą i czy będzie dla ciebie skuteczna?
  • Ten prosty trik sprawi, że banany dłużej zachowają świeżość 27 cze 2019, 16:30 Nie każdy z nas lubi dojrzałe, lekko brązowe banany. Większość woli jeść je jeszcze zanim staną się intensywnie dojrzałe. Wszyscy jednak wiemy, jak szybko zachodzi ten proces i nawet jeśli kupimy w sklepie zielone banany, już po 2-3 dniach są żółte, a za moment pojawiają się...
  • Trujący chleb powszedni 4 lip 2014, 12:39 Pszenne chlebki, ciasteczka, a nawet mięso. Wszechobecna modyfikowana pszenica to świństwo. Zawarty w niej gluten prowadzi do otyłości i chorób.
  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...