Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 535 tekstów

  • Borówki dobre na cholesterol. Nowe odkrycia 24 lut 2020, 10:05 Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę śmierci w krajach rozwiniętych. Na rozwój tych chorób wpływa przede wszystkim styl życia. W ostatnim czasie pojawiły się wyniki badań mówiące o zbawiennym wpływie borówek na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Suplementy na miarę XXI wieku 23 lut 2020, 20:00 O niedoborach pokarmowych i ich niebezpiecznych konsekwencjach mówi się wiele. O suplementach również. Pytanie, jak wybrać te, które faktycznie pomogą zlikwidować niedobór?
  • BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać? 24 lut 2020, 14:50 Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.
  • Czy dieta ketogeniczna może prowadzić do miażdżycy? 19 lut 2020, 17:32 Czy jedzenie dużej ilości mięsa, sera i awokado może naprawdę pomóc schudnąć? I czy odbędzie się to kosztem zdrowia twojego serca, zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu?
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej 22 lut 2020, 10:34 Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i żywność wzbogacaną lub modyfikowaną podczas...
  • Czy witaminę B12 znajdziemy w roślinach? 18 lut 2020, 10:21 To MIT! Przyswajalna dla człowieka występuje tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteś weganinem lub zamierzasz przejść na dietę wegańską, a więc całkowicie roślinną, lepiej zadbaj o skuteczne dostarczanie sobie witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do poważnych...
  • Czy sok z selera pozwala schudnąć? 19 lut 2020, 19:54 Sok z selera – to brzmi, jakby miało być zdrowe. I rzeczywiście jest, ponieważ ten napój zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jednak pytanie brzmi: czy pozwala także schudnąć?
  • Za wysoki cholesterol? Zgłoś się na badania do Instytutu Kardiologii 29 sty 2020, 7:50 Jeśli dotychczas nie leczyłeś się na serce, a masz nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, a do tego palisz papierosy, możesz zgłosić się do Narodowego Instytutu Kardiologii. W marcu rusza tam programu KORDIAN, w ramach którego specjaliści przebadają 4 tys....
  • Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? 28 sty 2020, 11:59 Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? To pytanie od dawna spędza sen z powiek nie tylko miłośnikom jajek, ale także naukowcom. Czy nowe badania raz na zawsze rozwieją wątpliwości?
  • Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia 4 lut 2020, 18:45 Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w tygodniu.
  • 15 faktów na temat chorób serca – rozmowa z prof. Krzysztofem Milewskim 7 lut 2020, 19:46 Zastanawiasz się, czy przyjmując leki na serce, możesz pić alkohol? A może wydaje ci się, że przeszedłeś zawał serca, choć nie wystąpiły klasyczne objawy? Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Milewski, Dyrektor Generalny Centrum Badawczo-Rozwojowego American Heart of Poland w...
  • Leczenie otyłości korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne dzieci 6 lut 2020, 17:00 Rosnące wskaźniki otyłości w krajach rozwiniętych są ogromnym problemem. Z nadmierną masą ciała zmagają się już coraz młodsze dzieci. Skutki mogą być opłakane i mowa nie tylko o ich zdrowiu fizycznym, ale także psychicznym.
  • Czy zrzucając zbędne kilogramy można obniżyć ciśnienie tętnicze? 14 lut 2020, 17:18 To FAKT! Naukowcy obliczyli, że zmniejszenie masy ciała o 10 kg pozwala obniżyć ciśnienie krwi o 10-20 mmHg. Na tym jednak wcale nie koniec wymiernych korzyści dla zdrowia wynikających ze skutecznego odchudzania.
  • Kiełki. Dlaczego warto je jeść? 15 lut 2020, 8:33 Kiełki możemy bez problemu kupić przez cały rok. Chociaż nie należą do najtańszych produktów, są wyjątkowo wydajne. Dosłownie kilka sztuk potrafi odmienić smak najnudniejszej kanapki.
  • Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Co warto wiedzieć? 16 lut 2020, 19:48 Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych nie należą do chorób rzadkich. Najczęściej występują u osób w podeszłym wieku oraz osób, których dieta i styl życia zwiększają ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu produkującej żółć wątroby.
  • 12 największych mitów o odchudzaniu. Też w nie wierzysz? 30 sty 2020, 7:43 W Internecie jest wiele porad dotyczących odchudzania. Większość z nich jest albo niepotwierdzona, albo nie działa. Które mity są najbardziej powszechne? Za chwilę się dowiesz. I zdziwisz się.
  • Miażdżyca mózgu – jakie daje objawy? 1 lut 2020, 17:30 Miażdżyca jest jedną z chorób, które dotykają przede wszystkim osoby po 60. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa nie tylko wiek, ale także stosowana dieta i tryb życia, który uwzględnia nałogowe palenie tytoniu i spożywanie alkoholu. W jaki sposób objawia się miażdżyca mózgu?
  • 4 rzeczy, które musisz wiedzieć o oleju palmowym 8 lut 2020, 20:13 Olej palmowy jest jednym z bardziej kontrowersyjnych rodzajów tłuszczów. Jedni chwalą go za prozdrowotne działanie i pozytywny wpływ na urodę, inni przestrzegają przed jego szkodliwością. Kto ma rację? Prawda leży pośrodku, bo istnieją różne rodzaje oleju palowego, które w...
  • Bezmięsne kotlety? Swoje przepisy zdradziła Daria Ładocha 14 lut 2020, 20:34 Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Nawet jeśli ktoś nie ma chęci na stałe zrezygnować z mięsa, może raz na jakiś czas przyrządzić jarską alternatywę kotletów.
  • Ten związek roślinny może obniżać ciśnienie krwi 27 sty 2020, 5:22 W ostatnim przeglądzie i metaanalizie zbadano, czy barwnik roślinny zwany kwercetyną może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Autorzy stwierdzili, że kwercetyna obniża ciśnienie krwi.
  • Jak przyrządzić idealny stek na zwykłej patelni? 27 sty 2020, 10:52 Stek wysmażony? A może lekko krwisty? Cóż, każdy wie, że przyrządzenie steku o odpowiednim stopniu wysmażenia jest prawdziwą sztuką. A czy w ogóle możliwe jest przyrządzenie go na zwykłej, domowej patelni?
  • Dieta teksańskich strażaków. Sprawdź, czy jest dla ciebie 2 lut 2020, 18:45 Dieta teksańskich strażaków (dieta TS) to kolejna kuracja odchudzająca, która ma zapewnić szybką redukcję zbędnych kilogramów oraz poprawę stanu zdrowia. Czy warto zdecydować się na jej stosowanie? Na czym polega dieta teksańskich strażaków? Dowiedz się więcej, aby świadomie...
  • Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii? 3 lut 2020, 9:19 Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?
  • 7 produktów, które pomogą zachować młody wygląd 3 lut 2020, 10:26 Czy można zatrzymać młodość? Zdecydowanie tak, jeśli tylko odpowiednio wcześnie zadbamy o swój styl życia, a przede wszystkim sposób odżywiania.
  • Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze? 6 lut 2020, 6:53 Orzechy stanowią idealną przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, błonnika i białka i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że jedzenie orzechów przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Niektórzy zastanawiają się, czy prażenie wpływa...
  • Czy warto przerzucić się na kawę zbożową? 9 lut 2020, 21:30 Dzień bez aromatycznej, czarnej kawy to dla wielu osób dzień stracony. Prawdziwy dramat zaczyna się wówczas, gdy ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z ulubionego napoju. Co wtedy zrobić? Można przerzucić się na kawę zbożową, która jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
  • Serce i psychika – wiele je łączy. Oto, jak chronić ich zdrowie jednocześnie 15 lut 2020, 6:30 Twoje serce i mózg są bardziej powiązane niż myślisz. To, co jest dobre dla twojego serca, jest dobre dla twojego mózgu, a co jest złe dla twojego serca, jest złe dla twojego mózgu.
  • 5 zimowych pokarmów dla zdrowia twojego serca 12 lut 2020, 9:11 Zimą warto wspomagać swoje serce odpowiednimi pokarmami. Chociaż za oknem temperatury są raczej plusowe, nasz organizm wie, że jest zima. Co warto zjeść, by serce było szczęśliwe?
  • 5 problemów z oczami, których nie powinieneś ignorować 13 lut 2020, 18:11 Istnieją metody leczenia zaburzeń wzroku ukrywających się w polu widzenia, od widzenia plam lub linii po zmianę wielkości źrenicy. Tylko co może świadczyć o istnieniu zaburzeń?
  • Jajka i cholesterol: czy badania finansowane przez przemysł są fałszowane? 20 gru 2019, 15:56 To, czy cholesterol w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi, jest kontrowersyjnym tematem. Chociaż wielu badaczy weryfikowało ten temat, w niedawnym przeglądzie pojawiło się pytanie, czy finansowanie przez przemysł wpłynęło na ogólne wyniki.