Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 306 tekstów

  • Podobna etykieta – różny wpływ na organizm? 25 cze 2019, 8:43 Mogłoby wydawać się, że dwa produkty żywieniowe opatrzone etykietą z nieznacznie różniącymi się wartościami odżywczymi nie wpłyną drastycznie różnie na organizm. Okazuje się, że nie musi to być prawdą.
  • Jak nie przytyć po rzuceniu palenia? 25 cze 2019, 16:47 Wiele osób obawia się rzucić palenie z uwagi na możliwość przybrania na wadze. Nie musi to jednak być regułą – wystarczy wiedzieć, jak temu zapobiegać. Wprowadź w życie kilka zasad, a unikniesz nadwyżki kilogramów.
  • Halibut, mintaj, dorsz, flądra – którą rybę wybrać nad morzem? 25 cze 2019, 20:50 Ryby morskie są bogactwem mikroelementów, białka i wartościowych kwasów tłuszczowych. Warto jeść je co najmniej raz w tygodniu dla dobrego zdrowia, także podczas nadmorskiego urlopu. Która jest najlepsza i dlaczego akurat tę najlepiej zjeść na wakacjach?
  • Epidemiolog o antybiotykach. Dowiedz się, kiedy można zastosować alternatywne metody 20 cze 2019, 7:17 Antybiotyki znane są ludzkości od 1928 r. dzięki Alexandrowi Flemingowi, który dokonał odkrycia pierwszego antybiotyku – penicyliny. Od tego czasu minęło przeszło 80 lat, a medycyna dysponuje antybiotykami naturalnymi, półsyntetycznymi i syntetycznymi. Z przyjmowania tych...
  • Czy jagody goji wspomagają odchudzanie? 19 cze 2019, 18:41 Jagody goji są znane od wieków, jednak w Polsce stały się popularne stosunkowo niedawno. Warto zapoznać się z nimi bliżej, ponieważ ich właściwości zdrowotne są nieocenione!
  • Produkty imitujące mięso – z czego są zrobione i czy są bezpieczne dla zdrowia? 21 cze 2019, 16:54 Rezygnacja z jedzenie mięsa to nie tylko kwestia światopoglądowa. Naukowcy nie mają już wątpliwości, że produkty te (szczególnie jedzone w nadmiarze) mają zły wpływ na zdrowie. Coraz większą popularnością cieszą się więc zamienniki. Z czego zrobione są produkty imitujące mięso?
  • Kardiolog obala popularny mit na temat cholesterolu: To absurdalne twierdzenie 7 cze 2019, 6:51 Leki na obniżenie poziomu cholesterolu są skuteczne i dokładnie przebadane, a szkodliwość nadmiernego poziomu tego lipidu we krwi nie jest mitem. Uleganie mu w postaci nieuzgodnionego z lekarzem odstawiania leków, w tym statyn, oraz nieprzestrzegania zaleceń dietetycznych może...
  • Ten smaczny owoc pomaga obniżyć cholesterol. Kupisz go w każdym sklepie 5 cze 2019, 15:03 Awokado cieszy się coraz większą popularnością. I nie mówimy tu wcale o osobach, które wykluczają ze swojej diety mięso, a o tych, którym zależy na przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania. Ten zielony owoc, wyglądem przypominający gruszkę, mimo swojej kaloryczności ma...
  • Ile kalorii mają boczniaki? Czy można jeść je na diecie? 27 maj 2019, 15:52 Boczniaki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. To nieprawda, że grzyby zawierają niewiele składników odżywczych, a ich spożywanie mija się z celem. Sprawdź, ile kalorii mają boczniaki i dlaczego warto włączyć je do diety.
  • Czy regularne picie soku pomidorowego może chronić przed chorobami układu krążenia? 7 cze 2019, 8:50 Naukowcy potwierdzają, że wiele naszych codziennych nawyków ma wpływ na rozwój chorób krążenia. Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ryzyko, a zalecenia są stosunkowo proste. Jednym z kluczowych elementów jest dieta. Pytanie, czy istnieją cudowne produkty, które zdecydowanie...
  • Kiedy jazda na rowerze może nam zaszkodzić? 19 cze 2019, 6:32 Naukowcy wskazują, że rekreacyjna jazda rowerem czy regularne wykorzystywanie go do poruszania się po mieście szybko pozwalają poprawić zdrowie i kondycję psychiczną. Pozytywne owoce może przynieść nawet przyjaźń z rowerem wspomaganym elektrycznie. Pod warunkiem wszak, że...
  • Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe? 30 maj 2019, 15:41 Masło orzechowe kojarzy nam się z czymś wyjątkowo niezdrowym i kalorycznym, czymś, co powinniśmy omijać szerokim łukiem. Tymczasem masło orzechowe (nie mylić z kremem czekoladowym lub kremem orzechowo-czekoladowym) ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.
  • 1 szklanka dziennie tych owoców może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia 3 cze 2019, 10:59 Antocyjany, związki roślinne, znajdujące się w niektórych pokarmach, mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Jakie produkty wybierać?
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego. 7 kroków do zminimalizowania ryzyka ich wystąpienia 5 cze 2019, 10:43 Choroby układu secowo-naczyniowego są w dzisiejszych czasach prawdziwą zmorą. Chociaż mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci, bardzo łatwo ich uniknąć.
  • Kładziesz się i budzisz o różnych godzinach? Masz większe ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego 6 cze 2019, 8:48 Regularne chodzenie do łóżka i budzenie się może chronić zdrowie. Nowe badanie powiązało ten nawyk z mniejszym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.
  • 3 nieprzyjemne badania, których celowo unikamy. Mogą uratować życie 9 cze 2019, 20:23 Badania lekarskie mogą uratować nam życie, jednak bardzo często świadomie z nich rezygnujemy i liczymy na to, że dobrze się czując, jesteśmy w pełni zdrowi. Niestety, to tylko pozory, bo wiele chorób rozwija się w organizmie bezobjawowo, a kiedy zaczynają dawać objawy, to...
  • Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi 10 cze 2019, 13:36 Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inny kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu urośnie nam arbuz. O ile ostatnią opcję...
  • Naukowcy: Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci 14 cze 2019, 11:03 Ludzie, którzy zwiększyli spożycie czerwonego mięsa w ciągu 8 lat, mieli wyższe ryzyko śmierci w ciągu kolejnych 8 lat niż osoby, których spożycie mięsa pozostało na tym samym poziomie. Naukowcy sprawdzili też, czy rezygnacja z tych produktów może natomiast wydłużyć życie.
  • Co gorsze: siedzący tryb życia czy zła dieta? 17 cze 2019, 21:28 Prawie każdy, kto widział zawodników sumo, zastanawiał się, czy są zdrowi. Okazuje się, że najczęściej – dopóki ćwiczą – tak. Co jest zatem gorsze: siedzący tryb życia czy nieodpowiednia, wysokokaloryczna dieta?
  • Woda z imbirem czy cytryną – co pozwala szybciej schudnąć? 18 cze 2019, 21:23 Wśród fanów zdrowego stylu życia panuje podział na zwolenników wody z imbirem i sokiem z cytryny. Obie opcje mają wielu zwolenników, jednak która jest lepsza dla naszego zdrowia i która pozwoli szybciej schudnąć?
  • Naukowcy: Za niski poziom „złego” cholesterolu może być niebezpieczny dla kobiet 15 kwi 2019, 10:34 Wysoki poziom złego cholesterolu uważa się za stan niepokojący i wymagający zmiany, tymczasem nowe badania sugerują, że kobiety z niskim poziomem cholesterolu LDL mogą być narażone na zwiększone ryzyko krwawienia i wystąpienia udaru krwotocznego – donosi serwis Medical News...
  • Ta surówka obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Potrzebujesz dwóch składników 18 kwi 2019, 16:38 Wiele osób zmaga się z wysokim poziomem złego cholesterolu i wysokim ciśnieniem. Oba te stany znacznie zwiększają wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. To ważne, by w umiejętny sposób umieć obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie krwi. Dieta ma tutaj ogromne znaczenie!
  • Unikasz jedzenia jajek, bo boisz się cholesterolu? Ekspert obala popularny mit 22 kwi 2019, 8:59 Najlepiej przyswajalne przez człowieka związki odżywcze pochodzą z jaj, zwłaszcza z ich żółtek - powiedział PAP rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka. Dodał, że najzdrowsze są jaja jedzone na miękko, gotowane 4-5 minut.
  • Jajka – ile można bezpiecznie zjeść 22 kwi 2019, 16:54 Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
  • Dieta jajeczna – czy faktycznie jest niebezpieczna? 14 kwi 2019, 10:32 Dieta jajeczna to jeden z szybkich i niezbyt skutecznych sposobów na odchudzanie. Choć powoduje ona szybką redukcję zbędnych kilogramów, to może zakończyć się równie szybkim efektem jo-jo oraz pogorszeniem stanu zdrowia. Dlaczego dieta jajeczna nie jest polecana przez dietetyków?
  • Niewydolność serca ma konsekwencje zdrowotne, społeczne, ekonomiczne 22 maj 2019, 11:34 Niewydolność serca to śmiertelna choroba, często lekceważona przez pacjentów. W Polsce choruje na nią 600-700 tys. osób, a ponad 42 tys. co roku umiera. Prawie 11 proc. osób umiera w ciągu pierwszego roku od rozpoznania[1]
  • Jakie błędy dietetyczne popełniają chorzy na cukrzycę typu 2 4 kwi 2019, 9:27 Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak, istnieją pewne ogólne zasady żywienia w...
  • Badania, które powinien regularnie wykonywać każdy mężczyzna po 40. roku życia 16 kwi 2019, 11:39 Lepiej zapobiegać niż leczyć – wie o tym każdy z nas. Im starsi jesteśmy, tym częściej powinniśmy się badać. Ponadto wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia pewnych, bardzo niebezpiecznych chorób. Zamiast czekać, aż pojawią się pierwsze, niepokojące sygnały, warto...
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości 20 kwi 2019, 7:24 Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.