Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 3929 tekstów

  • Szef GiS znowu rapuje i ostrzega. „Uważaj na grzyby brachu, bo wylądujesz w piachu” 12 wrz 2017, 9:09 Szef Głównego Inspektoratu Sanitarnego znowu rapuje. Stał się głównym bohaterem spotu, w którym ostrzega się przed zatruciem grzybami.
  • 25-letni sportowiec zmarł na atak serca. Rodzina ma ważne przesłanie 3 paź 2017, 17:08 Sportowiec Sam Standerwick, który specjalizował się w kulturystyce, zmarł pod koniec ubiegłego roku w Liverpoolu. Śmierć mężczyzny była wielkim zaskoczeniem ze względu na zdrowy tryb życia, który prowadził. Jak się okazało, jej przyczyną był zator w tętnicy wieńcowej. Teraz...
  • Olej z krokosza na zdrowie 14 kwi 2011, 12:16 Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
  • Medical SPA, Day SPA a może Club SPA? 18 maj 2011, 13:01 SPA kojarzy się nam z relaksem, zabiegami pielęgnacyjnymi, a wizyty w SPA zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Jednak czy wiemy, co tak naprawdę oznacza to słowo? Czy każdy gabinet kosmetyczny można określać mianem salonu SPA? Jak wybrać najlepszą ofertę...
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Owies nie tylko dla koni 25 maj 2011, 14:39 Amerykańscy naukowcy z Provident Clinical Research wykazali, że jedzenie ziaren owsa obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Odchudzasz się? Jedz białko na śniadanie 30 maj 2011, 14:32 Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność mózgu - wpływa na zwiększenie poczucia...
  • Dzieci tyją nie tylko przez złe jedzenie 7 cze 2011, 17:43 Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce rośnie w alarmującym tempie. Tymczasem z badań australijskich naukowców wynika, że przyczyna nadmiernej wagi dzieci leży nie tylko w złych nawykach żywieniowych. Jej źródłem mogą być także problemy z rozpoznawaniem smaków. Dotyczy...
  • TMT – diabelski trening 9 cze 2011, 22:31 TMT, czyli total muscle training – to najnowszy typ zajęć, który robi furorę w polskich klubach fitness.
  • A jednak lepiej posolić 13 cze 2011, 15:46 Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
  • Joga dla zdrowia i urody 19 lip 2011, 7:48 Joga to sposób na zachowanie kondycji, wyrzeźbienie idealnej sylwetki, ale przede wszystkim – na osiągnięcie spokoju ducha i umysłu oraz zredukowanie męczącego nas stresu. Dlatego właśnie Hotele SPA Dr Ireny Eris opracowały dwa innowacyjne programy, których kluczowym elementem...
  • Nie chcesz przytyć? Nie jedz frytek! 26 lip 2011, 15:52 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
  • Chcesz schudnąć? Zjedz duże śniadanie 29 lip 2011, 20:39 Okazuje się, że dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy ważne jest nie tylko liczenie kalorii, ale również... zjadanie obfitych śniadań. Jedząc śniadania bogate w białko i węglowodany można stracić nawet kilogram w ciągu miesiąca.
  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Jajka zdrowsze od jabłek 8 sie 2011, 16:16 Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.
  • Dbaj o serce - przyprawiaj jedzenie 18 sie 2011, 14:25 Dzięki dodawaniu przypraw takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
  • Seniorze - rower czeka 31 sie 2011, 14:26 Sensitive Cycling - czyli ćwiczenia na stacjonarnych rowerkach, to najnowsza propozycja klubów fitness dla dbających o formę seniorów.
  • Nadciśnienie? Pomogą... ziemniaki 14 wrz 2011, 14:39 Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu o zgubnym dla figury i zdrowia spożywaniu produktów ziemniaczanych, naukowcy coraz częściej wołają o przywrócenie zwykłych kartofli do jadłospisu. Tym razem okazało się, że obniżają one ciśnienie krwi.
  • Jesteś w ciąży? Nie jedz niskotłuszczowych jogurtów 19 wrz 2011, 17:47 Nowe badania dowodzą, że spożywanie niskotłuszczowych jogurtów podczas ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę i katar sienny.
  • Tyjesz? To przez wątrobę 29 wrz 2011, 17:48 Receptor znajdujący się w żyle wrotnej wątroby jest współodpowiedzialny za wzmożone łaknienie. Ograniczenie jego działania może uczynić walkę z nadwagą bardziej skuteczną - uznał portugalski badacz dr Albino Oliveira Maia.
  • Jedz dużo błonnika. Będziesz żyć dłużej 20 paź 2011, 10:44 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
  • Prawie co drugi Polak ma problemy z nadwagą 21 paź 2011, 12:40 47 proc. Polaków ma problemy z nadwagą, jednak większość - 82 proc. - jest zadowolona ze swojego wyglądu; wśród osób z nadwagą odsetek ten wynosi 73 proc - wynika z najnowszego sondażu TNS OBOP.
  • Soja ochroni cię przed chorobą wieńcową 24 paź 2011, 14:35 Białko sojowe pomaga zmniejszyć zawartość "złego" cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom "dobrego" - przekonują naukowcy.
  • Masz duży brzuch? Jedz borówki 31 paź 2011, 9:49 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.
  • Zapach kakao zamiast... posiłku? 8 lis 2011, 12:12 Kakao zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - wpływa korzystnie na serce, poprawia samopoczucie oraz neutralizuje szkodliwe dla skóry wolne rodniki.
  • Pij mleko i jedz czekoladę - nie będziesz agresywny 24 lis 2011, 12:41 Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przekonują, że niewłaściwy sposób odżywiania się może wywoływać agresję i złość. W "Biological Psychiatry" przedstawiają więc listę produktów, które - wprowadzone do naszego menu - zmniejszają poziom stresu i ułatwiają pozbywanie się...
  • Liczenie kalorii to za mało by schudnąć 6 gru 2011, 9:35 Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące.
  • Chcesz schudnąć? Zjedz więcej (rano) 9 sty 2012, 14:44 Drugie śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Często brakuje nam jednak czasu by je zjeść. A warto, zwłaszcza jeżeli chcemy zadbać o naszą sylwetkę.
  • Tłuszcz na brzuchu? Zobacz co jeść, by go nie było 7 lut 2012, 8:54 Awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, bulgur i mleko czekoladowe to najlepsi sprzymierzeńcy w walce z dużym brzuchem.