Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1203 tekstów

  • Jak i dlaczego pacjenta z przeszczepem chroni się jak nowo narodzone dziecko 24 lut 2020, 9:12 Choroby zakaźne to jedno z największych śmiertelnych zagrożeń po przeszczepieniu tkanki czy narządu. To mit, że przed czy po transplantacji nie wolno się szczepić! Wprost przeciwnie – szczepienia to dla biorców najczęściej jedno z podstawowych zaleceń lekarskich, niezależnie...
  • Eksperci: Cukier zwiększa ryzyko otyłości i jest toksyczny dla organizmu 18 lut 2020, 8:28 Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażenie na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę i sprzyja m.in nowotworom.
  • Atopowe zapalenie skóry a inne choroby. Eksperci: Potrzebne kompleksowe leczenie 19 lut 2020, 18:40 Atopowe zapalenie skóry wiąże się z występowaniem również innych, groźnych dla zdrowia i życia pacjenta, chorób, w tym sercowo-naczyniowych czy neurologicznych – przypominają eksperci kampanii „Zrozumieć AZS”. Dlatego powinno się je leczyć w sposób kompleksowy – oceniają.
  • Ekspert: Chęć sięgania po kolejnego pączka jest uwarunkowana biologicznie 20 lut 2020, 11:38 Nieodparta czasem chęć sięgania po kolejnego pączka – zwłaszcza w Tłusty Czwartek – jest uwarunkowana biologicznie. Odpowiada za to mechanizm układu nagrody w mózgu, który nagradza za to, co jest przystosowawczo korzystne dla organizmu, czyli np. za dostarczenie jedzenia.
  • Czy można nauczyć się nie odczuwać zimna? 17 lut 2020, 20:28 Lodowaty prysznic i noszenie mniejszej ilości ubrań może być kluczem do podniesienia temperatury ciała, jak mówi jeden z ekspertów.
  • Cukier kontra słodziki. Mity i fakty 21 lut 2020, 21:14 Cukier obwiniany jest m.in. o wpływ na rozwój epidemii otyłości czy próchnicy, ale mające go zastąpić słodziki też nie mają dobrej prasy. Dlaczego? Na to i wiele innych pytań dotyczących słodzików odpowiada prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa...
  • Czy witaminę B12 znajdziemy w roślinach? 18 lut 2020, 10:21 To MIT! Przyswajalna dla człowieka występuje tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteś weganinem lub zamierzasz przejść na dietę wegańską, a więc całkowicie roślinną, lepiej zadbaj o skuteczne dostarczanie sobie witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do poważnych...
  • Bank Światowy od lat ma specjalne fundusze na walkę z epidemiami. Jeszcze nigdy nie zostały wypłacone 18 lut 2020, 12:44 Bank Światowy dysponuje ponad 310 mln dolarów na walkę z epidemiami. Ich wykorzystanie nie spodoba się jednak inwestorom.
  • Liczba kalorii na etykietach żywieniowych może być oszukana? 17 lut 2020, 21:41 Migdały sprzedawane przez pewną firmę miały kiedyś około 170 kalorii na porcję. Następnie naukowcy powiedzieli, że ich kaloryczność jest bliższaej 130. Nieco później powiedzieli, że mogą mieć jeszcze mniej. Jaka jest prawda?