Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 88 tekstów

  • Ile kalorii ma żółty ser? 13 lut 2019, 9:29 Ser żółty należy do lubianych, ale niekoniecznie niskokalorycznych produktów. Nie wyobrażamy sobie bez niego zapiekanek, pizzy i kanapek, kochamy delektować się jego smakiem po stopieniu i często powtarzamy, że to dobre źródło wapnia. Czy warto jeść żółty ser? Jakie wartości...
  • Masz niedobór potasu? Włącz do diety te produkty 13 lut 2019, 16:17 Niedobór potasu może dotyczyć wielu z nas. Co gorsza – możemy o tym nawet nie wiedzieć. Niestety, dieta obfitująca w produkty solone sprzyja niedoborom potasu, co prowadzi do nadciśnienia i zaburzeń pracy serca. Dowiedz się, które produkty warto włączyć do codziennej diety, by...
  • Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć? 27 sty 2019, 7:59 Ocet jabłkowy możemy dostać właściwie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Niektórzy twierdzą, że ma właściwości odchudzające. Miłośnicy octu jabłkowego dodają go do różnych potraw, a nawet piją po rozcieńczeniu. Jakie działanie ma ocet jabłkowy i czy faktycznie pomaga schudnąć?
  • Ten owoc pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu 24 sty 2019, 15:59 Nadmiar wody w organizmie powoduje nie tylko opuchliznę i ogólny dyskomfort, ale także może dawać złudzenie przyrostu masy ciała. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co zrobić, żeby organizm przestał zatrzymywać wodę. Kluczowe jest zrozumienie, dlaczego tak się w ogóle...
  • Suplementy diety zapobiegające stanom zapalnym 28 sty 2019, 5:01 Stan zapalny jest naturalnym i bardzo ważnych mechanizmem, zachodzącym w naszym organizmie. Dzięki niemu możemy zwalczać infekcje i stawiać czoła różnym, chorobotwórczym drobnoustrojom. Bywa jednak, że stan zapalny wymyka się spod kontroli naszego organizmu i toczy się,...
  • Ile kalorii ma jajko? 6 lut 2019, 8:10 Jajko jest jednym z podstawowych elementów codziennej, zbilansowanej diety. Dodajemy je do omletów, przyrządzamy z nich jajecznicę, jemy na miękko i na twardo. Warto dowiedzieć się, ile kalorii ma jedno jajko. Szczególnie, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej i liczymy kalorie.
  • Śmierć 36-latki w poznańskim szpitalu. Trafiła tam z kliniki medycyny naturalnej 23 sty 2019, 12:22 Prokuratura prowadzi dochodzenie w sprawie śmierci 36-latki. Kobieta trafiła w ciężkim stanie do jednego z poznańskich szpitali. Wcześniej przebywała w klinice medycyny naturalnej, gdzie prawdopodobnie podano jej substancję, która może mieć działanie paraliżujące.
  • Jeden konkretny dodatek do żywności może wpływać na naszą aktywność fizyczną 9 sty 2019, 14:12 Dwuczęściowe badanie, w którym uczestniczyły zarówno myszy, jak i ludzie, ujawniło silny związek pomiędzy nieorganicznym fosforanem, dodatkiem do żywności dominującym w „zachodniej diecie” i brakiem aktywności fizycznej. Czyżby naukowcom udało się wskazać składnik, który...
  • Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 28 lis 2018, 11:43 Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
  • Czy warto jeść śledzie? 24 gru 2018, 8:30 Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb, po które sięgamy. Przygotowujemy je na różne sposoby – pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Chociaż często goszczą na naszym stole, nie doceniamy ich właściwości prozdrowotnych. Czy warto jeść śledzie? Jak najbardziej....
  • Cudowne właściwości buraków 4 sty 2019, 6:46 Buraki są wykorzystywane w polskiej kuchni od wieków. To tanie warzywa, które możemy kupić przez cały rok. Obieramy je w rękawiczkach, ponieważ potrafią barwić skórę. I to właśnie ten pigment jest największą zaletą buraków. Intensywne kolory warzyw i owoców świadczą o dużej...
  • Suplementy diety wspomagające układ odpornościowy 7 sty 2019, 5:22 Suplementy diety wspomagające układ odpornościowy warto przyjmować przez cały rok. Różnicę z pewnością odczujemy w sezonie jesienno-zimowym, jeśli do tej pory byliśmy podatni na różnego rodzaju infekcje. Większość cennych składników odżywczych, wspomagających układ...
  • Kamica nerkowa – objawy, które trzeba zgłosić lekarzowi 10 sty 2019, 7:23 Kamica nerkowa (kamienie nerkowe) jest bardzo poważną chorobą, która może wystąpić niezależenie od wieku. Wymaga zmiany nawyków żywieniowych i często też przyjmowania leków. Bywa, że o kamicy nerkowej dowiadujemy się w momencie... „rodzenia” kamienia. Jakie objawy, wcześniej,...
  • Raport „Wprost”: Jak producenci ukrywają informacje o chemii w żywności 17 sty 2019, 6:08 Ekstrakt drożdżowy zamiast glutaminianu sodu. Karagen zamiast E 407. Sposoby producentów na to, jak ukryć przed klientem, co dodali do żywności są coraz bardziej wyrafinowane.
  • Składniki odżywcze, których potrzebują kości 12 lis 2018, 21:26 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się złamaniem. Ale... tak nie...
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Jak nieświadomie zwiększasz swoje szanse zachorowania na osteoporozę 23 sie 2018, 12:16 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z podeszłym wiekiem. Wydaje nam się, że jest nieunikniona. To duży błąd, ponieważ kluczowe znacznie mają nasze nawyki. Na stan kości, ich gęstość i wytrzymałość pracujemy każdego dnia. Dowiedz się, jakie błędy popełniamy najczęściej i jak...
  • Chcesz wychować geniusza? Postaw na dietę 25 sie 2018, 10:37 Każdy rodzic chciałby, żeby jego dziecko było ponadprzeciętnie inteligentne, wybitnie uzdolnione, miało jakiś nietypowy talent lub chociaż szybko się uczyło i nabywało nowe umiejętności. Oczywiście, geny to jedno, ale ogromne znaczenie ma także... codzienna dieta.
  • Wzmocnij odporność dziecka przed zimą 26 sie 2018, 20:00 Jeśli dziecko choruje częściej od swoich rówieśników, to znaczy, że ma słaby układ odpornościowy. Wiesz, jak go wzmocnić?
  • Woda kokosowa – dlaczego warto po nią sięgać 10 wrz 2018, 12:42 Woda kokosowa cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i „superfoods”. Napój ten można kupić w większości supermarketów i we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Jaki ma wpływ na zdrowie i czy naprawdę warto pić wodę kokosową?
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Cudowne właściwości migdałów 13 wrz 2018, 12:16 MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z prozdrowotnych właściwości migdałów.
  • Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze? 20 wrz 2018, 10:34 Mleka roślinne stają się coraz popularniejsze. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, zastanawiając się, jaki mogą mieć smak. Na ogół jednak kierujemy się modą lub wskazówkami specjalistów, którzy radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
  • Najlepsze naturalne probiotyki, po które warto sięgnąć tej jesieni 25 wrz 2018, 8:54 Probiotyki kojarzą nam się głównie z antybiotykoterapią i nic dziwnego –lekarze zalecają ich stosowanie zawsze wtedy, gdy przepisują antybiotyk, a także po zakończeniu kuracji. Mają za zadanie ochronić dobre bakterie, znajdujące się w naszych jelitach, przed zniszczeniem....
  • Dlaczego warto jeść pestki dyni? 27 wrz 2018, 13:08 Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki...
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Czy warto jeść tofu? 5 paź 2018, 11:29 Tofu – jedni zajadają się nim każdego dnia i przyrządzają na wiele różnych sposobów, inny omijają szerokim łukiem, twierdząc, że jest to żywność przeznaczona wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem tofu ma swoje wady i zalety i nie bez powodu wzbudza mieszane uczucia.
  • Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda 10 paź 2018, 7:26 Nie od dziś wiadomo, że proste metody bywają najskuteczniejsze. Medycyna naturalna zna receptury, które pomagają nie tylko zachować dobre zdrowie i uchronić się przed chorobami, ale także potrafią zwalczać niektóre dolegliwości. Tak jest w przypadku połączeniu octu jabłkowego...
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...