Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 65 tekstów

  • Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze? 20 wrz 2018, 10:34 Mleka roślinne stają się coraz popularniejsze. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, zastanawiając się, jaki mogą mieć smak. Na ogół jednak kierujemy się modą lub wskazówkami specjalistów, którzy radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • Chcesz wychować geniusza? Postaw na dietę 25 sie 2018, 10:37 Każdy rodzic chciałby, żeby jego dziecko było ponadprzeciętnie inteligentne, wybitnie uzdolnione, miało jakiś nietypowy talent lub chociaż szybko się uczyło i nabywało nowe umiejętności. Oczywiście, geny to jedno, ale ogromne znaczenie ma także... codzienna dieta.
  • Wzmocnij odporność dziecka przed zimą 26 sie 2018, 20:00 Jeśli dziecko choruje częściej od swoich rówieśników, to znaczy, że ma słaby układ odpornościowy. Wiesz, jak go wzmocnić?
  • Woda kokosowa – dlaczego warto po nią sięgać 10 wrz 2018, 12:42 Woda kokosowa cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i „superfoods”. Napój ten można kupić w większości supermarketów i we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Jaki ma wpływ na zdrowie i czy naprawdę warto pić wodę kokosową?
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Cudowne właściwości migdałów 13 wrz 2018, 12:16 MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z prozdrowotnych właściwości migdałów.
  • Ta witamina zmniejsza ryzyko raka piersi 4 lip 2018, 14:03 Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Naukowcy i lekarze od lat zwracają uwagę na konsekwencje, jakie wiążą się z niedoborem witaminy D. Jeśli do tej pory nie przekonałaś się do jej suplementacji, najnowsze odkrycie powinno cię przekonać –...
  • Ta witamina może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego 6 lip 2018, 8:18 Witamina D nie przestaje zaskakiwać. Ciągle słyszymy o jej nowych, cudownych właściwościach, a naukowcy robią co mogą, by jeszcze lepiej poznać tę witaminę i jej wpływ na zdrowie człowieka.Jak wynika z najnowszych doniesień, „witamina słońca” może zmniejszać ryzyko wystąpienia...
  • Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć? 13 lip 2018, 7:46 Ocet jabłkowy możemy dostać właściwie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Niektórzy twierdzą, że ma właściwości odchudzające. Miłośnicy octu jabłkowego dodają go do różnych potraw, a nawet piją po rozcieńczeniu. Jakie działanie ma ocet jabłkowy i czy faktycznie pomaga schudnąć?
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....
  • Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości 27 lip 2018, 7:19 Kefir ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli sięgają po niego codziennie, np. na śniadanie lub na kolację, inni nawet sklepowe półki omijają szerokim łukiem. Fakt, kefir ma specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać, jednak ma bardzo korzystny wpływ na...
  • 6 produktów spożywczych, które szkodzą twoim zębom 27 lip 2018, 14:05 Higiena jamy ustnej ma ogromne znaczenie, jeśli zależy nam na pięknym uśmiechu. Jednak regularne szczotkowanie zębów to nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Bardzo ważna jest także dieta, którą prowadzimy. Niektóre produkty (nawet te bardzo zdrowe) mogą uszkadzać szkliwo....
  • Cała prawda o sinicach. „Nie wszystkie są dla nas niebezpieczne” 27 lip 2018, 21:11 W czasie intensywnego namnażania niektóre gatunki sinic produkują szkodliwe dla człowieka i zwierząt toksyny. Jednak nie są one jednoznacznie złymi organizmami: produkują tlen, a naukowcy liczą, że izolowane z nich substancje przydadzą się w leczeniu chorób cywilizacyjnych –...
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Czym grozi nadmiar witaminy D? 1 sie 2018, 8:19 Nadmiar witaminy D w organizmie jest możliwy. Głównie za sprawą wszechobecnych suplementów, które – choć są bardzo przydatne i łatwo dostępne – należy przyjmować z głową. Dowiedz się, jaką rolę pełni witamina D i czym grozi jest nadmiar, a dopiero później sięgnij po...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Jakie tłuszcze należy spożywać w chorobie Hashimoto? 17 sie 2018, 13:46 Choroba Hashimoto jest bardzo trudna w leczeniu. Wie o tym każda osoba, która zmaga się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Oprócz leczenia farmakologicznego, bardzo ważna jest dietoterapia. A to dlatego, że odżywianie może zaostrzyć lub złagodzić objawy choroby. Co...
  • Suplementy diety przydatne w walce z hashimoto 19 sie 2018, 20:00 Chlorella, czyli mikro alga, została uznana za jeden z najstarszych organizmów żywych na Ziemi stanowiących źródło pożywienia. Chlorella zawiera naturalne środki chelatujące, które pomagają usunąć metale ciężkie zatruwające nasz...
  • Jak nieświadomie zwiększasz swoje szanse zachorowania na osteoporozę 23 sie 2018, 12:16 Osteoporoza kojarzy nam się głównie z podeszłym wiekiem. Wydaje nam się, że jest nieunikniona. To duży błąd, ponieważ kluczowe znacznie mają nasze nawyki. Na stan kości, ich gęstość i wytrzymałość pracujemy każdego dnia. Dowiedz się, jakie błędy popełniamy najczęściej i jak...
  • Jaki wpływ na serce mają 4 kawy dziennie? Nowe badania 2 lip 2018, 11:17 Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników kawy. Najnowsze badania dowodzą, że spożywanie takiej ilości kofeiny, która odpowiada czterem filiżankom kawy, ma dobry wpływ na pracę serca. To kolejne doniesienia świadczące o tym, że kawa nie jest tak zła jak niegdyś sądzono.
  • Witamina D – czy można bezpiecznie czerpać ją ze słońca? 18 lip 2018, 8:21 Witamina D jest ostatnio na topie. Mówią o niej wszyscy – lekarze ostrzegają, czym grozi niedobór, a ludzie pytają, jak mu zapobiec. Powszechnie wiadomo, że nasza skóra potrafi wytwarzać witaminę D w kontakcie z promieniami słonecznymi. Pytanie brzmi, jak bezpiecznie czerpać...
  • Niedobór fosforu – które objawy powinny zaniepokoić? 6 cze 2018, 18:25 Fosfor bardzo cennym pierwiastkiem, niezbędnym do prowidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy pojawi się niedobór, nasze kości stają się mniej wytrzymałe, a układ nerwowy nie może właściwie pracować. Sprawdź, jaką rolę odgrywa fosfor, jak objawia się jego niedobór i po które...
  • Ludzie masowo rozcinają gumowe zabawki. Nie uwierzysz, co jest w środku 28 mar 2018, 13:56 Gumowe kaczki używane jako zabawki do kąpieli dla dzieci to raj dla bakterii, które mogą rozprzestrzeniać choroby – wynika z badań szwajcarskich i amerykańskich naukowców.
  • Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D 12 kwi 2018, 8:29 Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu...
  • Przestań odmawiać sobie ziemniaków. One nie tuczą 18 kwi 2018, 10:48 Przechodząc na dietę odchudzającą, większość z nas w pierwszej kolejności rezygnuje z ziemniaków. Wciąż wierzymy w mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazuje się, że wszystko zależy od tego, w jakiej formie je podamy. Oto kilka...
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • 5 produktów, które powinieneś mieć w swojej lodówce 8 maj 2018, 10:45 Zdrowe odżywianie polega przede wszystkim na tym, żeby codzienne posiłki były różnorodne i zbilansowane. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać (np. redukcja masy ciała, wzmocnienie serca), naszą dietę możemy dowolnie modyfikować. Jest jednak kilka produktów, po które...