Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 2695 tekstów

  • Jaki cukier dla cukrzyka? 19 lis 2018, 6:17 Wszyscy wiemy, że w cukrzycy należy uważać na to, jakie produkty spożywcze trafiają na nasz talerz. Wiemy, że należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, niezdrowych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zwykłego, białego cukru. Czy to oznacza, że trzeba raz na...
  • 6 prostych sposobów, by schudnąć bez stosowania szczególnej diety 15 gru 2019, 17:31 Odchudzanie kojarzy nam się głównie z bardzo restrykcyjną i skrupulatnie rozpisaną dietę, w której przeważają zakazy i ograniczenia. Tymczasem utrata wagi może być prosta i przyjemna. Zastosowanie pewnych trików ułatwia zrzucenie kilku kilogramów, a czasem już nawet 3 kg robią...
  • Dieta norweska, czyli 10 kg w 14 dni. Czy to możliwe? 7 maj 2019, 16:21 Dieta norweska trwa 14 dni, a jej jadłospis opiera się głównie na jajkach i grejpfrutach. Odchudzanie tą metodą wymaga dużej samodyscypliny oraz zrezygnowania z aktywności fizycznej, jednak wiele osób decyduje się na nią ze względu na efekt – 10 kg mniej. Czy to możliwe?...
  • Jeść i się nie przejeść 14 kwi 2019, 20:00 Święta wielkanocne to dla wielu osób czas rozpusty po kilkutygodniowym poszczeniu. Jak wspomóc układ pokarmowy, gdy nie potrafimy sobie odmówić kolejnego jajka z majonezem?
  • Cudowne właściwości batatów. Od teraz będziesz je kupować regularnie 16 maj 2019, 18:31 Bataty nazywane są także słodkimi ziemniakami i to nie bez powodu – rzeczywiście są słodsze od tradycyjnych kartofli. Niektórzy jednak omijają je szerokim łukiem, w obawie przed ich smakiem. Zupełnie niepotrzebnie. Warto włączyć te warzywa do codziennej diety, ponieważ są...
  • Dlaczego rabarbar jest taki kwaśny? Nie, to nie zasługa dużej ilości witaminy C 20 maj 2019, 16:39 Niektórzy twierdzą, że do ciasta z rabarbarem po prostu trzeba dorosnąć. Chociaż jego kwaśny smak na ogół przełamuje się słodkim, kruchym ciastem, kremem lub bezą, większość dzieci szerokim łukiem omija desery z rabarbarem. A szkoda, bo to kolorowe warzywo może być dobrym...
  • Główne zalecenia diety niskosodowej. Kto powinien z niej skorzystać? 15 cze 2019, 7:12 Dieta niskosodowa przeznaczona jest dla osób, które muszą ze względów medycznych ograniczyć spożycie sodu. Stosowana zgodnie z indywidualnymi zaleceniami, pomaga zarówno ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób, jak i wpływa na efektywne kontrolowanie już występujących problemów...
  • Zostawiasz jedzenie na słońcu? Sprawdź, co ci grozi! 20 cze 2019, 10:09 Imprezy na świeżym powietrzu są świetną formą spędzania wolnego czasu. Zadbaj o to, by jedzenie, które serwujesz, nie zaszkodziło gościom przy długiej ekspozycji na słońce. Jak? Poznaj kilka zasad, dzięki którym będzie to możliwe.
  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść? 9 sie 2019, 15:57 Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
  • Czy dzieci mogą jeść grzyby? 10 wrz 2019, 5:21 Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
  • Je tylko surowe owoce i warzywa. Chce, by jej dziecko miało taką samą dietę 12 wrz 2019, 17:39 Anne Jensen przez pewien czas była wegetarianką. Po wystąpieniu pierwszych problemów zdrowotnych podjęła decyzję o wyeliminowaniu z diety jajek oraz produktów mlecznych. Odtąd je tylko warzywa i owoce, a do swojego stylu odżywienia chce także przekonać dziecko, które już za...
  • Zajadasz się grzybami? Możesz sobie zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien ich jeść 14 wrz 2019, 7:13 Grzyby to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, przekąsek np. zapiekanek oraz dań mącznych m.in. pierogów, krokietów, a także robimy z nich przetwory. W większości przypadków zjedzenie zbyt dużej ilości grzybów grozi jedynie bólem...
  • Dieta trzustkowa – 5 podstawowych zasad 14 wrz 2019, 13:02 Trzustka to niezwykle ważny dla naszego zdrowia narząd gruczołowy, który odpowiada za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych. Choroby trzustki stają się coraz bardziej powszechne, a za część z nich odpowiadają nasze nawyki żywieniowe i niehigieniczny tryb życia. Na czym...
  • 18 ekstra produktów, które pomogą ci schudnąć i są korzystne dla jelit 19 wrz 2019, 18:08 Być może nie zastanawiałeś się nad tym, ale twój mikrobiom jelitowy odgrywa istotną rolę w odchudzaniu i utrzymaniu jego efektów na dłużej. Sprawdź 10 produktów, które mają dobry wpływ na skład bakterii w jelitach i pomagają schudnąć!
  • 5 sposobów na pokonanie świątecznego bluesa 24 gru 2019, 6:28 Święta Bożego Narodzenia mogą być trudnym czasem dla wielu osób zmagających się ze stratą, lękiem lub depresją. Sprawdź, jak sobie pomóc, jeśli problem dotyczy właśnie ciebie.
  • Tradycyjna wigilijna kolacja może sprzyjać wzdęciom 23 gru 2019, 18:31 Choć śledzie z cebulką, kapusta z grzybami i smażony karp są przepyszne, to jednak u wielu osób mogą wywołać nieprzyjemne efekty i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, co robić, aby uniknąć związanych z tym wzdęć lub przynajmniej mocno je ograniczyć.
  • Otyłość u dzieci – problem XXI wieku. 10 wskazówek dla rodziców, by zatrzymać tę epidemię 31 gru 2019, 14:12 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, jeśli plaga otyłości wśród dzieci nie zostanie zatrzymana, to do 2025 roku na świecie będzie już 70 mln otyłych maluchów do 5. roku życia. I chociaż standardy życia są wyższe, istnieje duże ryzyko, że współczesne dzieci będą...
  • Popiół, sierść – co jeszcze UOKiK znalazł w sklepowych przyprawach? 3 sty 2020, 13:52 Wybierając się na zakupy, na ogół wierzymy, że produkty, znajdujące się na półkach, są zdrowe, bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń. Tymczasem...
  • Zwykłe zatrucie czy rotawirus? Jak sobie pomóc? 11 sty 2020, 15:30 Objawy ze strony układu pokarmowego, które rozpoczynają się nagle gorączką, wymiotami oraz biegunką mogą wskazywać zarówno na bakteryjne zatrucie pokarmowe, jak i zakażenie rotawirusem. Rotawirus atakuje w szczególności małe dzieci, które uczęszczają do żłobków oraz...
  • Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski 5 lut 2020, 21:39 Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu. Dlatego warto regularnie sięgać po kiszonki.
  • Dieta jajeczna z kliniki Mayo – na czym polega? 28 mar 2020, 20:59 Dieta kliniki Mayo stała się hitem wśród osób, które poszukują sposobu na szybkie odchudzanie, jednak to, że została opracowana przez pracowników kliniki, która zajmuje się leczeniem otyłości, nie musi oznaczać, że jest dobra dla zdrowia. Na czym polega ten dość restrykcyjny i...
  • Co warto wiedzieć o jedzeniu surowych jaj? 8 kwi 2020, 15:32 Niektóre przepisy, takie jak ten na domowe lody, wymagają użycia surowych lub niedogotowanych jaj, a wiele osób spożywa surowe jaja ze względu na ich właściwości odżywcze. Jednak jedzenie surowych jaj może nie być bezpieczne.
  • 9 sposobów na ucięcie 100-300 kalorii każdego dnia 13 kwi 2020, 17:42 Aby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje energii, którą należy dostarczyć mu wraz z pożywieniem. Obecnie już blisko co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość, dlatego warto zadbać o to, by zmniejszyć nieco wartość energetyczną codziennych posiłków.
  • Relacja Polki mieszkającej w Lombardii. „Włosi luzują zakazy” 27 kwi 2020, 20:17 „Mieszkam w centrum miasteczka i nawet teraz, mimo obowiązujących jeszcze zakazów, widzę z okna całą »procesję«. Głównie starszych panów. Ten z pieskiem, ten po gazetę, kolejny do tablicy, na której wiszą nekrologi. Sprawdzają, kto umarł, po drodze zaglądają do sklepu....
  • Nie pijesz soku ze szpinaku? Od dzisiaj zaczniesz! A oto kilka dobrych powodów 5 maj 2020, 8:31 Zielone soki warzywne to popularny temat. Odtruwają, odchudzają, mają ciekawy smak. Ale o soku ze szpinaku nie mówi się wcale. Co dobrego może nam dać picie tego smakołyku?
  • Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew 10 maj 2020, 9:32 W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je bardzo prosto – dodała.
  • Zespół jelita drażliwego – jak pomóc sobie dietą? 11 maj 2020, 7:28 Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich zapytanych o wzdęcia, niestrawności, gazy, biegunki i zaparcia potwierdza współwystępowanie tych dolegliwości. To istna plaga!
  • Czy warto dodawać kolagen do kawy? 10 cze 2020, 22:24 Przy rzekomych korzyściach, takich jak poprawa stanu skóry i zmniejszenie bólu stawów, wiele osób zastanawia się nad sprytnymi sposobami na przemycenie do diety dodatkowej ilości kolagenu. Co ciekawe, jednym z nich jest dodanie go do kawy. Czy warto to robić?
  • Jak długo można przechowywać jajka na twardo? 12 lip 2020, 6:39 Jajka na twardo są bardzo pożywne i doskonale nadają się jako zdrowa przekąska lub jako część zbilansowanego posiłku. Mimo to mają krótszy okres przechowywania niż świeże jajka.