Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1131 tekstów

  • Czy przy cukrzycy można jeść kaszkę kukurydzianą? 30 lip 2019, 20:18 Kaszka kukurydziana znana jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie wszelkie przetwory z kukurydzy są bardzo popularne i powszechne. Tam występuje najczęściej w postaci puddingu i jest podawana na śniadanie. Stanowi bogate źródło węglowodanów, jest lekkostrawna i nadaje...
  • Jak marynować grzyby? Swoje triki zdradza właścicielka restauracji 12 wrz 2019, 20:45 Miłośnicy grzybów uwielbiają tę porę roku. Przeczesywanie lasów w poszukiwaniu podgrzybków, borowików i maślaków to prawdziwa gratka dla małych i dużych. Tylko co później zrobić ze stosem grzybów? Może część warto zamarynować?
  • Dieta 80/10/10 – zdrowy sposób odżywiania czy niebezpieczna moda? 25 cze 2019, 10:36 Dieta 80/10/10 nie jest typową dietą odchudzającą, choć w wielu przypadkach zastosowanie się do jej zasad może doprowadzić do spadku masy ciała. W rzeczywistości ma ona służyć dobremu zdrowiu i samopoczuciu. Jest długotrwałym modelem żywieniowym. Pytanie, czy aby na pewno...
  • Jak przechowywać kobiece mleko? Nie popełniaj tych błędów 1 sie 2019, 6:21 Kobiece mleko jest najlepszym pokarmem dla malutkiego dziecka. Czasem jednak matka nie może karmić piersią, bo nie będzie jej przy nim z powodu wyjazdu, leczenia itp. Mleko można jednak wcześniej odciągnąć i przechować, nawet przez szereg dni, o czym przypominamy przed...
  • Pij i zyskaj lepsze trawienie. Kilka herbatek, które mogą pomóc 22 sie 2019, 8:08 Ludzie piją różne herbatki, aby lepiej radzić sobie z łagodzeniem problemów trawiennych i innych chorób od tysięcy lat. Co warto pić, by nic nie zalegało w układzie pokarmowym?
  • Mleko skondensowane – jak powstaje i czy warto po nie sięgać? 15 wrz 2019, 20:59 Mleko skondensowane kiedyś było produktem luksusowym, jednak obecnie wiele osób zapomniało o jego istnieniu - i dobrze - bo nie należy ono do produktów zdrowych oraz niskokalorycznych. Dowiedz się więcej na temat tego, jak powstaje mleko skondensowane i kto nie powinien po nie...
  • The Warrior Diet – walcz z nadwagą jak prawdziwy wojownik 17 lip 2019, 6:24 Post, czyli ograniczenie lub powstrzymanie się od spożywania pokarmów, to praktyka stosowana od czasów starożytnych w różnych celach religijnych i zdrowotnych. Teraz stał się popularny jako środek do zrzucenia wagi.
  • Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch 14 sie 2019, 19:09 Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
  • Masz cukrzycę? Unikaj tych produktów! Mają wysoki indeks glikemiczny 5 sie 2019, 8:55 Dieta w cukrzycy odgrywa kluczową rolę. To, po jakie produkty spożywcze sięga diabetyk, może pomóc kontrolować poziom cukru lub zachwiać glikemię. Podstawowa wiedza na temat żywienia powinna opierać się na znajomości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
  • Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików 22 lip 2019, 8:23 Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce stracić na wadze i zadbać o swoje zdrowie. Ograniczenie tłuszczu w diecie może być jednak problematyczne, ponieważ wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a także przyrządzania posiłków w inny sposób niż...
  • 4 produkty, które mogą zawierać więcej soli niż myślisz 4 sie 2019, 13:52 Trudno jest zrezygnować z solenia przygotowywanych potraw, jednak ograniczenie spożycia soli jest niezbędne w celu zachowania dobrego zdrowia i uniknięcia wielu chorób np. nadciśnienia tętniczego. W jaki sposób sól kuchenna szkodzi zdrowiu?
  • Drugie śniadanie – istotny element dnia. Jak sprawić, by było smaczne i zdrowe? 12 wrz 2019, 5:24 12 września to Dzień Drugiego Śniadania. Ten posiłek jest niezwykle ważny, stanowi pewnego rodzaju łącznik między „właściwym” śniadaniem a obiadem, pozwala dobrze zaspokoić głód, a wielu dietetyków wręcz zaleca, by go nie unikać, ponieważ podkręca metabolizm i spalanie...
  • Zostawiasz jedzenie na słońcu? Sprawdź, co ci grozi! 20 cze 2019, 10:09 Imprezy na świeżym powietrzu są świetną formą spędzania wolnego czasu. Zadbaj o to, by jedzenie, które serwujesz, nie zaszkodziło gościom przy długiej ekspozycji na słońce. Jak? Poznaj kilka zasad, dzięki którym będzie to możliwe.
  • Ciecierzyca nie tylko dla wegan. Dlaczego każdy powinien włączyć ją do diety? 7 sie 2019, 9:25 Ciecierzyca jest produktem występującym często w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Miłośnicy mięsa raczej rzadko po nią sięgają. Jednak ta roślina strączkowa jest cennym źródłem białka i witamin, dlatego powinno gościć na naszych stołach regularnie.
  • Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść? 9 sie 2019, 15:57 Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
  • Czy dzieci mogą jeść grzyby? 10 wrz 2019, 5:21 Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
  • Je tylko surowe owoce i warzywa. Chce, by jej dziecko miało taką samą dietę 12 wrz 2019, 17:39 Anne Jensen przez pewien czas była wegetarianką. Po wystąpieniu pierwszych problemów zdrowotnych podjęła decyzję o wyeliminowaniu z diety jajek oraz produktów mlecznych. Odtąd je tylko warzywa i owoce, a do swojego stylu odżywienia chce także przekonać dziecko, które już za...
  • Zajadasz się grzybami? Możesz sobie zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien ich jeść 14 wrz 2019, 7:13 Grzyby to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, przekąsek np. zapiekanek oraz dań mącznych m.in. pierogów, krokietów, a także robimy z nich przetwory. W większości przypadków zjedzenie zbyt dużej ilości grzybów grozi jedynie bólem...
  • Dieta trzustkowa – 5 podstawowych zasad 14 wrz 2019, 13:02 Trzustka to niezwykle ważny dla naszego zdrowia narząd gruczołowy, który odpowiada za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych. Choroby trzustki stają się coraz bardziej powszechne, a za część z nich odpowiadają nasze nawyki żywieniowe i niehigieniczny tryb życia. Na czym...
  • 5 najgłupszych diet. Nigdy ich nie stosuj 30 sie 2019, 23:02 Lekarze i dietetycy od lat ostrzegają przed wszelkimi, cudownymi dietami, które to powodują szybką utratę zbędnych kilogramów bez efektu jo–jo. Mimo to niektórzy z nas ryzykują własnym zdrowiem, żeby tylko osiągnąć wymarzoną wagę. Oto kilka najgłupszych diet. Nigdy nie stosuj...
  • Dieta baletnicy – 10 kg w 10 dni. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety? 28 lip 2019, 7:48 Dieta baletnicy jest bardzo restrykcyjną dietą, trwającą 10 dni. Gwarantuje utratę od 10 do 12 kg. Osoby, które się na nią decydują, muszą liczyć się z wieloma konsekwencjami zdrowotnymi. Dieta baletnicy jest równie drastyczna jak dieta norweska czy kopenhaska. Dowiedz się,...
  • Co jeść, gdy chorujesz na cukrzycę? 11 zasad 27 cze 2019, 11:06 Dieta w cukrzycy typu 2 jest podstawą leczenia. Niezależnie od stopnia zaawansowania choroby i rodzaju przyjmowanych leków.
  • Woda z cytryną to nuda? 7 dobrych (i smacznych!) powodów, by sięgnąć z rana po imbir 1 lip 2019, 16:35 Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto czasem urozmaicić je czymś wartościowym, na przykład imbirem. Zapewnia on szereg korzyści zdrowotnych, od niwelowania nudności po zmniejszenie bólu mięśni. Dlaczego jeszcze warto go spożywać i w jakiej formie?
  • Fakty i mity o kaloriach. Też w nie wierzysz? 1 lip 2019, 6:25 Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm „spala” na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury. Ile kalorii potrzebuje każdy z nas, by prawidłowo funkcjonować? Dla kogo będzie dobra dieta niskokaloryczna i jak ją zaplanować?
  • 7 kłamstw o zdrowiu, które sobie wmawiamy 1 lip 2019, 20:38 Kłamstewka, które muszą zostać ujawnione, nie zawsze wiążą się ze zdradą, kradzieżami i przekrętami. To właśnie te niepozorne drobnostki dotyczące zdrowia: „wszystko jest dobrze”, „nic mnie nie boli”, „samo przejdzie” są dla nas najgroźniejsze w skutkach. Mogą prowadzić nawet...
  • Marzy ci się płaski brzuch? 8 sztuczek do zastosowania 3 lip 2019, 14:43 Bywa, że ogólnie jesteśmy zadowoleni z naszej sylwetki i specjalnie nie potrzebujemy się odchudzać, ale... No właśnie – ten nieszczęsny brzuch! Co zrobić, żeby stał się płaski? Przydatna może okazać się lekka modyfikacja diety.
  • Czy można jeść borówki po ugotowaniu? 5 lip 2019, 16:34 Borówki to jedne z najpopularniejszych, letnich owoców. Najlepiej smakują w sezonie, jedzone prosto z krzaka, jednak możemy je dostać na każdym straganie. Jakie właściwości prozdrowotne mają borówki?
  • Imponująca metamorfoza mamy trójki dzieci. 28-latka schudła aż 60 kg 7 lip 2019, 20:33 28-letnia Natalie Hirst z Australii przeszła imponującą metamorfozę. Dzięki odpowiedniej wadze i ćwiczeniom jej waga spadła aż o 60 kilogramów.
  • Czy probiotyki mogą być skuteczne u osób cierpiących na przewlekłe zaparcia? 30 lip 2019, 16:21 Coraz więcej dowiadujemy się o korzystnych działaniach bakterii probiotycznych. Podejmowane są próby oceny skuteczności wybranych szczepów dobroczynnych bakterii u osób cierpiących na zaparcia.
  • Biały czy jaśminowy? Który ryż jest zdrowszy? 30 lip 2019, 14:56 Biały czy brązowy? Ten pojedynek zdecydowanie wygrywa brązowy, ale co, jeśli za nim nie przepadamy? Lepiej wówczas sięgnąć po tradycyjny biały ryż? A może jaśminowy, który również jest popularny?