Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 203 tekstów

  • Dieta japońska – czy pozwala skutecznie schudnąć? 24 wrz 2019, 5:21 Dieta japońska jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, zawiera niewiele białka zwierzęcego, dodatku cukrów i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej również jako „washoku”, która bazuje na małych porcjach z prostych, świeżych i sezonowych...
  • Czerwona cebula jest super! A to 9 powodów, dzięki którym już nigdy nie powiesz inaczej 27 wrz 2019, 22:36 Mniej ostra niż biała, ale nadal wyjątkowa. Idealna do sałatek i surówek, ale sprawdzi się świetnie także podsmażona jako dodatek do dań na ciepło. Ona, królowa kuchni – czerwona cebula. A ty dlaczego jeszcze po nią nie sięgnąłeś?
  • Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć 4 paź 2019, 16:03 Dynia jest królową sezonu jesiennego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a po wydrążeniu sprawdzi się jako gustowny lampion. Jakie właściwości prozdrowotne ma dynia? Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do diety.
  • Masz do zrzucenia więcej niż 40 kg? Sprawdź, od czego zacząć 29 wrz 2019, 10:36 Jak schudnąć 40 kilogramów? Nie jest to proste zadanie, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Odchudzanie nigdy nie jest łatwe, lekkie i przyjemne, dlatego trzeba się do niego odpowiednio przygotować. Dowiedz się, od czego zacząć, mając do zrzucenia 40 kilogramów.
  • Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret 2 paź 2019, 8:11 Coraz więcej osób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyzwaniem dla nowicjuszy w świecie wegetariańskim może być choćby przygotowanie zupy na bazie bulionu z samych warzyw.
  • Surowe czy gotowane – jakie jedzenie jest lepsze dla jelit? 4 paź 2019, 8:06 Wydaje się logiczne, że gotowane i surowe jedzenie prawdopodobnie mają wpływ na mikrobiom jelitowy, a każde z nich wpływa nań na różne sposoby, ale do tej pory przeprowadzono niewiele badań na ten temat. Nowe badanie na myszach i ludziach potwierdza spekulacje.
  • XXII Światowy Kongres Medycyny Estetycznej 25 wrz 2019, 17:33 Po raz pierwszy w Polsce, w dniach 26-29 września 2019 roku, odbędzie się w Warszawie XXII Światowy Kongres Medycyny Estetycznej. Patronuje mu i powołuje je Międzynarodowe Stowarzyszenie Medycyny Estetycznej, organizacja mająca swoją siedzibę w Paryżu i zrzeszająca krajowe...
  • Czy sushi tuczy? 29 wrz 2019, 7:22 Od wielu lat japońskie sushi stało się w Polsce niezwykle popularne. Zajadamy się nim w tradycyjnych, azjatyckich restauracjach oraz chętnie kupujemy w supermarketach, bo jest modną i smaczną przekąską. Czy sushi tuczy? W tradycyjnej wersji nie, ale to, które dopasowane jest...
  • Zdrowa rewolucja w sieci Q Hotel 29 wrz 2019, 20:00 Sieć hoteli Q Hotel prezentuje gościom nową odsłonę oferty gastronomicznej pod hasłem „Tu się dzieje zdrowie”. Tradycyjna oferta śniadaniowa została wzbogacona o „Stół od natury”.
  • Chwiejny krok? Przyczyną nie zawsze jest alkohol 30 wrz 2019, 5:23 Problemy z utrzymaniem równowagi, chwiejny krok, niewyraźna mowa. To oznaki najczęściej kojarzone z działaniem substancji odurzających. W rzeczywistości jednak, możliwych przyczyn jest znacznie więcej. Mogą to być m.in. objawy rzadkiej choroby.
  • Czego najbardziej obawiają się dorośli Polacy? 8 paź 2019, 8:11 Nie niedobór pieniędzy na emeryturze, a utrata zdrowia po zakończeniu kariery jest obawą najczęściej deklarowaną przez dorosłych pracujących Polaków. Zachowanie zdrowia i sprawności jest najważniejszym priorytetem życiowym dla 68 proc. z nich.
  • Muszki owocówki opanowały twoją kuchnię? Wiemy, jak się ich pozbyć 27 sie 2019, 13:33 Chociaż muszki owocówki pojawiają się w naszym mieszkaniach latem, wraz z końcem wakacji wcale nie znikają. Jeśli dosłownie opanowały kuchnię, pozbycie się ich będzie sporym wyzwaniem. Sprawdź, które porady warto zastosować.
  • Dania azjatyckie – są zdrowe czy jednak lepiej ich unikać? 19 sie 2019, 15:30 Dania azjatyckie w Polsce kojarzą się głównie z barami szybkiej obsługi, a co za tym idzie – z niezbyt zdrową kuchnią. Czy faktycznie dania te mają negatywny wpływ na zdrowie i lepiej ich unikać? Prawda może cię zaskoczyć.
  • Gumisiowa kuchnia Basi Ritz, czyli przysmaki z jagodami 26 lip 2019, 11:14 W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” gotowała zwyciężczyni pierwszego MasterChefa Barbara Ritz.
  • 5 sposobów na trądzik. Te antybakteryjne produkty znajdziesz w swojej kuchni 5 sie 2019, 11:03 Nikogo nie dziwi trądzik w czasie dojrzewania. Ale co zrobić, gdy okres nastoletni mamy już dawno za sobą, a pryszcze i tak nas nękają? Wizyta u dermatologa czy też stosowanie specjalistycznych kremów nie zawsze są konieczne. Poznaj domowe sposoby na trądzik.
  • Żadne tam diety sokowe czy inne cateringi dietetyczne. Podpowiadamy, jak gotować, żeby schudnąć i zaoszczędzić pieniądze 31 lip 2019, 15:49 Nie potrafisz lub nie lubisz gotować, ale do tej pory jakoś sobie radziłeś? Pewnie stołowałeś się na mieście, kupowałeś gotowe, przetworzone dania do odgrzania lub korzystałeś z usług firm cateringowych. A teraz masz problem, bo chciałbyś zrzucić kilka zbędnych kilogramów?
  • Naturalne produkty na stany zapalne. Na pewno masz je w kuchni! 19 sie 2019, 6:06 Stan zapalny jest reakcją organizmu na podrażnienia, infekcje i różnorakie obrażenia. Krótkotrwałe stany zapalne chronią organizm i są oznaką walki z chorobą, jednak kiedy jest mowa o ich przewlekłym występowaniu, stają się szkodliwe. Mogą wówczas prowadzić do długotrwałego...
  • Dieta koreańska. Czy pozwala skutecznie schudnąć? 16 sie 2019, 16:14 Koreańska dieta odchudzająca, znana również jako dieta K-pop jest inspirowana tradycyjną kuchnią koreańską. Staje się coraz bardziej popularna zarówno wśród mieszkańców Europy Wschodniej, jak i Zachodniej.
  • Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać? 23 lip 2019, 21:59 Kurki to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Idealnie nadają się do sosów i wzbogacają smak wielu dań. Niektórzy cały rok z wytęsknieniem czekają na jajecznicę z kurkami, a ta właśnie latem smakuje najlepiej. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze znajdują...
  • Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić 27 lip 2019, 20:26 Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chętnie sięgamy po nie w sezonie na grzyby leśne i delektujemy się ich smakiem, przygotowując aromatyczne potrawki, sosy, zapiekanki oraz zupy. Jak jeść grzyby, aby sobie nie zaszkodzić?
  • Dlaczego warto jeść wasabi? Korzyści zdrowotne, o których mało kto wie 10 wrz 2019, 11:19 Wasabi jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. W Polsce kojarzy nam się głównie z sushi. Jedni uwielbiają tę ostrą, zieloną pastę, inny nie są w stanie znieść jej smaku. Pytanie, czy jej spożywanie ma dobry wpływ na zdrowie.