Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1023 tekstów

  • Styczniowy detoks 12 sty 2020, 20:00 Organizm potrzebuje czasem swoistego restartu, by stanąć na wysokości zadania i wspomóc cię w twoich postanowieniach.
  • Kosmetyki 12 sty 2020, 20:00 ZO® Skin Health Growth Factor Serum Preparat o żelowej konsystencji, w której zostały skoncentrowane składniki aktywne. Ich połączenie z prekursorem kwasu hialuronowego wzmacnia produkcję kolagenu i kwasu hialuronowego, zapobiegając...
  • Choroby nerek w Polsce wykrywane są zbyt późno 16 sty 2020, 5:23 Choroby nerek w Polsce wykrywane są zbyt późno, najczęściej w zaawansowanym stadium i to przy okazji innego badania. Brakuje profilaktyki i diagnostyki – wynika z raportu Fundacji "Nadzieja dla Zdrowia". Pacjentom po diagnozie pozostaje najczęściej już tylko dializa.
  • Rytm starzenia się. Na co możemy sobie pozwalać z biegiem czasu? 13 sty 2020, 6:52 Ćwiczyć warto przez całe życie, zarówno, kiedy ma się 25 lat, jak i 80. Choć z czasem zdolność do pracy fizycznej spada, to umysł najczęściej może pozwolić na zawodową aktywność do później starości. O tym, jak zmieniają się możliwości człowieka wraz z wiekiem opowiada prof. dr...
  • Picie wody jest dobre – ale nie w nadmiarze. Jak uniknąć przewodnienia? 13 sty 2020, 19:00 Picie dużej ilości wody może oczyścić naszą skórę, wyleczyć przeziębienia i pomóc w odchudzaniu. I wydaje się, że w dzisiejszych czasach wszyscy mają przy sobie butelkę z wodą – wielokrotnego użytku i stale uzupełnianą. Czy nie powinniśmy przy każdej okazji pić H2O? Okazuje...
  • Wzywam seniorów do rewolucji 12 sty 2020, 20:00 – Wyrzućmy na śmietnik stereotypy. Zacznijmy żyć od nowa. Nauczmy się głośno mówić o swoich potrzebach – materialnych, miłosnych, seksualnych – mówi Urszula Dudziak, wokalistka jazzowa.
  • Jedzenie ryb wydłuża młodość? 26 gru 2019, 11:18 TO FAKT! Dzieje się tak za sprawą wielonienasyconych kwasów omega-3. Mają one ogromny wpływ na zachowanie dobrego stanu zdrowia, a także opóźniają proces starzenia organizmu. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszyć stany zapalne i utrzymać prawidłowy...
  • Usuwanie martwego naskórka – jak zrobić to bezpiecznie? 10 sty 2020, 21:00 Martwe komórki skóry zostają usunięte przy normalnych codziennych czynnościach, takich jak wkładanie i zdejmowanie ubrań. Ale czasem chcemy usunąć ich trochę więcej, gdy skóra wygląda nieestetycznie. Jak to właściwie zrobić?
  • Baton z mięsa karpia dla sportowców. Samo zdrowie? 23 gru 2019, 12:00 Czy sportowcy po wysiłku będą "przekąszać" baton z mięsa karpia, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia i innych związków prozdrowotnych? Technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotowali go z myślą o osobach szczególnie narażonych na stres...
  • Nie bierzesz tranu? 5 dobrych argumentów, by zacząć 22 gru 2019, 13:30 Tran to jeden ze sprawdzonych preparatów na odporność organizmu. Ze względu na swój skład, w którym występują cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz kwasy Omega-3, polecany jest także dla wsparcia funkcjonowania naszego mózgu i poprawy ogólnej kondycji organizmu....
  • Dlaczego jagody goji zalicza się do superfoods? 28 gru 2019, 16:30 Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Wyróżniają się one bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i z tego względu zostały zaliczone do grupy produktów określanych mianem superfood. Termin ten odnosi się jedynie do produktów, które zawierają cenne pod...
  • Czy powinniśmy jeść więcej białka? 9 sty 2020, 18:30 Wzrost spożycia białka – często powyżej zalecanego dziennego spożycia – jest podstawą wielu diet, ale czy spożywanie większej ilości białka ma sens w przypadku wszystkich? Nowe badanie naukowców z West Lafayette wykazało, że zapewnia to korzyści tylko w pewnych okolicznościach.
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 24 gru 2019, 12:31 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie? 19 gru 2019, 16:08 Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.
  • Chcesz uniknąć raka jelita grubego? Jedz więcej tych produktów 27 gru 2019, 16:00 Badanie, w którym początkowo badano aspirynę jako potencjalny środek zapobiegawczy przeciwko rakowi jelita grubego przypadkowo odkryło mechanizm, który może wyjaśnić, w jaki sposób owoce i warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby.
  • Od ortopedy do dietetyka, czyli jak dysbioza jelitowa wpływa na cały organizm 27 gru 2019, 14:40 Masz problemy ze stawami? A może zmagasz się ze stanami depresyjnymi? Czy wiesz, że problem może tkwić w twoich… jelitach? O tym, czym jest dysbioza jelitowa, jak się ją diagnozuje i leczy dietą, opowiadają dr Edyta Adamczyk-Kutera, która zajmuje się medycyną funkcjonalną,...
  • Prof. Drywień: kiedy jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża z trawieniem 27 gru 2019, 10:47 Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów – organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać – radzi technolog żywienia prof. Małgorzata Drywień.
  • Odporność od kuchni 6 sty 2020, 20:00 Katar, kaszel, drapanie w gardle i gorączka.Zima. Jak naturalnie wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcją?
  • Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 24 gru 2019, 20:47 Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
  • Jak zrobić tradycyjne, wigilijne uszka? 23 gru 2019, 14:45 Wigilia bez barszczu z uszkami? Nie wchodzi w rachubę! Pamiętasz smak tej potrawy z dzieciństwa? Nasze babcie robiły doskonałe uszka z wyrazistym farszem i cienkim ciastem. Chcesz zachwycić gości? Samodzielnie przygotuj w tym roku wigilijne uszka.
  • Nie wylewaj kompotu z suszu. To bogactwo witamin, minerałów i błonnika 26 gru 2019, 10:19 Tradycyjny napar z suszu, pity zwykle raz w roku podczas wigilijnej wieczerzy, to bogactwo m.in. witamin, minerałów i błonnika - wskazuje mikrobiolożka dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.