Ciężka, przewlekła choroba? Jest ryzyko niedożywienia. A można go uniknąć1lip2020, 6:53 —
Niedożywienie w razie ciężkiej długotrwałej choroby oznacza, że opieka nad pacjentem staje się jeszcze trudniejsza: niedożywiony ma słabszą odporność, więc częściej zapada na infekcje, rany trudno się goją, pogarsza się współpraca z nim. Uniknięcie niedożywienia jest możliwe,...
Jak wyszczuplić łydki?27cze2020, 10:18 —
Grube łydki są zmorą wielu kobiet. Czy to kwestia budowy ciała? Złego sposobu odżywiania? Nieumiejętnie dobranych ćwiczeń, a może skutek uboczny ulubionej dyscypliny sportowej? Dowiedz się, jak dochodzi do rozbudowy mięśni łydek i czy można je skutecznie wyszczuplić. Wystarczą...
Plamienie zamiast okresu – co to oznacza?13cze2020, 11:05 —
Plamienie zamiast okresu może wystąpić nie tylko u nastolatek, które dopiero zaczęły miesiączkować oraz u kobiet w okresie menopauzy. Niewielkie plamienie, zamiast normalnej miesiączki, dość często jest jednym z pierwszych symptomów ciąży. O czym jeszcze świadczy plamienie...
Koronawirus a niedobory składników odżywczych. Eksperci komentują8cze2020, 17:05 —
Nawet jeśli nie mamy zdiagnozowanych chorób przewlekłych nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że nasz organizm jest gotowy stawić czoła przeróżnym infekcjom, w tym zakażeniu koronawirusem. Niedobory pewnych składników odżywczych mogą bowiem skutkować spadkiem odporności.
Twoje dziecko jest temperamentne? Może mieć w przyszłości zaburzenia odżywiania5cze2020, 11:31 —
Nawyki ustalone w dzieciństwie mogą mieć wpływ na całe życie na zachowania żywieniowe. Rodzice z temperamentnymi dziećmi powinni zwrócić szczególną uwagę na pomoc w rozwijaniu dobrych nawyków żywieniowych. Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU) odkryli,...
Nerwoból, czyli neuralgia – czy coś może boleć bez przyczyny?30maj2020, 17:25 —
Ból najczęściej jest objawem choroby, jednak bywa, że nie jest powodowany np. stanem zapalnym, ale nieprawidłowościami w obrębie nerwów o nieznanej przyczynie. Nerwoból (neuralgia) dotyczy bardzo wielu osób i może występować w obrębie różnych obszarów ciała. Charakterystycznym...
Pacjenci z chorobami rzadkimi potrzebują naszej uwagi28maj2020, 9:39 —
Od najskuteczniejszej diagnostyki genetycznej, przez innowacyjne terapie do, tak zdawałoby się prostych marzeń, jak optymalny w użyciu cewnik – to wszystko rozwiązania mogące zmniejszyć skalę fizycznego i psychicznego cierpienia towarzyszącego pacjentom z chorobami rzadkimi.
Czy witamina D może zaszkodzić – przy COVID-19 i nie tylko?28maj2020, 6:22 —
Mówi się, że witamina D może mieć dobry wpływ na organizm przy zakażeniu koronawirusem. Jednak zażywanie zbyt dużej ilości witaminy D może prowadzić do toksycznego nagromadzenia wapnia we krwi, co powoduje dezorientację, dezorientację i problemy z rytmem serca, a także ból...
Jak przygotować się do planowego zabiegu?18maj2020, 5:52 —
W związku z epidemią COVID-19 wiele planowych zabiegów zostało odroczonych. Eksperci z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego radzą, jak tę sytuację wykorzystać na lepsze przygotowanie się do odroczonej operacji. Im lepszy stan ogólny pacjenta przed nią, tym...
Poziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związek8maj2020, 12:29 —
Według najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Jak nakarmić układ odpornościowy30kwi2020, 13:31 —
Problem właściwego odżywiania dotyczy w zasadzie każdej grupy społecznej. Mimo, że w dzisiejszych czasach bardzo dużo mówimy o walce z otyłością, nie mniej ważnym tematem jest problem niedożywienia, który dotyczy głównie osób po lub w trakcie chorób przewlekłych, ale dotyka...
Odporność organizmu a odżywianie. Co musisz wiedzieć?29kwi2020, 16:53 —
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ immunologiczny.
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!11kwi2020, 15:28 —
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości11kwi2020, 6:36 —
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
Ekspert: Afryka sama w obliczu pandemii. Może ją czekać katastrofa na bezprecedensową skalę5kwi2020, 22:30 —
Mimo młodego społeczeństwa i dość niskiej liczby wykrytych zakażeń koronawirus może zebrać w Afryce krwawe żniwo – ostrzega autor książki o eboli Reid Wilson. Kraje kontynentu mogą być osamotnione w swojej walce, gdyż reszta świata skupiona jest na ograniczaniu pandemii u siebie.
Koronawirus – czy można karmić piersią?28mar2020, 10:17 —
WHO rekomenduje, by zakażone nowym koronawirusem matki, z zachowaniem najwyższych zasad higieny, karmiły piersią; karmienia piersią przez zakażone matki nie wyklucza amerykańskie CDC. Polska krajowa konsultant w dziedzinie neonatologii rekomenduje na razie izolację noworodka...
Nie tylko seniorzy są bardziej narażeni na ciężki przebieg COVID-1921mar2020, 7:54 —
W mass mediach wiele jest komunikatów do starszych osób, by szczególnie na siebie uważały w związku ze zwiększonym ryzykiem ciężkiego przebiegu COVID-19. Takich grup ryzyka jest jednak więcej. Dowiedz się, kto się w nich znajduje.
Witamina D zwiększa szanse chodzenia po złamaniu biodra19mar2020, 12:20 —
Według badań przeprowadzonych przez Rutgersa seniorzy bez niedoboru witaminy D mają większe szanse na chodzenie po operacji złamania szyjki kości udowej.
WHO: Potrzeba więcej testów na koronawirusa17mar2020, 13:30 —
W ciągu ostatniego tygodnia przypadków koronawirusa było tak wiele, że w wielu krajach zamknięto szkoły, przedszkola, galerie handlowe i restauracje. Co jeszcze robić, żeby zatrzymać pandemię?
Szef WHO zaapelował do służb. „Testujcie każdego z podejrzeniem koronawirusa”16mar2020, 18:44 —
– Nie można walczyć z ogniem mając zasłonięte oczy – powiedział dyrektor generalny WHO odnosząc się do walki z COVID-19. Szef Światowej Organizacji Zdrowia zaapelował o przeprowadzanie testów u wszystkich osób, u których występuje podejrzenie zakażenia koronawirusem.
WHO: Liczba zakażonych koronawirusem na świecie wyższa niż w samych Chinach16mar2020, 18:14 —
Tematem przewodnim poniedziałkowej konferencji władz WHO było słowo „testowanie”. Dyrektor generalny organizacji zaapelował do przeprowadzania jak największej ilości testów na koronawirusa. Przekazał jednocześnie, że liczba zakażonych oraz ofiar śmiertelnych poza Chinami...
Jak wzmocnić swoją odporność na zakażenia16mar2020, 12:30 —
Wszyscy już wiedzą, że w ramach ochrony przed nowym koronawirusem trzeba unikać kaszlących osób, dużych skupisk ludzi, zatłoczonych pomieszczeń, a także jak najczęściej myć ręce. To nasza pierwsza linia obrony. Ale mamy też drugą – własną odporność, którą można wzmacniać.
Wolimy jeść to, co znamy? Neofobia pokarmowa przeszkodą w zmianie diety13mar2020, 20:24 —
Niechęć do nieznanych pokarmów pozwalała nam w toku ewolucji unikać toksycznych pokarmów. Kiedy jednak jedzenia jest pod dostatkiem, neofobia pokarmowa może utrudniać przestawienie się na zdrowszą dietę - mówi psycholog dr Klaudia Modlińska z Instytutu Psychologii PAN.
Na lepszą odporność: sen, odpowiednia dieta, unikanie używek – radzą naukowcy11mar2020, 6:52 —
Wysypianie się, zadbanie o dietę, unikanie spożywania alkoholu, palenia tytoniu – naukowcy podają sposoby na wspomożenie układu odpornościowego w obliczu m.in. zagrożenia koronawirusem. W codziennej higienie, oprócz mycia rąk, eksperci zalecają dezynfekowanie m.in. stołów,...
Pełnotłusty nabiał szkodzi dzieciom? Eksperci: Nie ma na to dowodów3mar2020, 21:24 —
Istnieje niewiele dowodów naukowych na to, że dzieci powinny przestać jeść pełnotłuste produkty mleczne po ukończeniu drugiego roku życia. Tak podają autorzy analizy 29 badań na temat roli nabiału i otyłości u dzieci.
Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej22lut2020, 10:34 —
Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i żywność wzbogacaną lub modyfikowaną podczas...
Jak zwiększyć swoje szanse na wyzdrowienie po operacji?21lut2020, 17:35 —
Każdy zabieg operacyjny i każde znieczulenie jest poważną ingerencją w organizm i niesie ze sobą ryzyko powikłań. Pacjent może jednak sam zrobić sporo, by zmniejszyć to ryzyko. Podpowiadamy, co zwiększa szansę uniknięcia problemów.