Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1161 tekstów

  • 5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacji 4 maj 2020, 16:33 Suplementacja jest dobrym sposobem na zapewnienie zdrowia podczas pandemii koronawirusa. Wysoka odporność przekłada się na ochronę przed COVID-19. Istnieją witaminy i składniki odżywcze, których ciało ludzkie potrzebuje, ale nie są łatwo dostępne poprzez dietę. Tutaj pojawia...
  • Sztuczna inteligencja. Komputer wykryje chorobę i będzie ją leczyć? 5 maj 2020, 7:30 Sztuczna inteligencja coraz lepiej stawia diagnozy, przewiduje, kto może zachorować, przegląda lekarskie notatki. Co więcej, wygląda na to, że nieporównanie szybciej od człowieka planuje skomplikowaną terapię, a nawet wymyśla nowe leki. Czy będziemy chodzić do doktora AI?
  • Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew 10 maj 2020, 9:32 W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je bardzo prosto – dodała.
  • Rak odbytnicy. Objawy, których nie wolno ignorować 5 maj 2020, 18:25 Odbytnica stanowi kilka ostatnich centymetrów jelita grubego. Zaczyna się na końcu ostatniego odcinka jelita grubego i kończy się, gdy dotrze do krótkiego, wąskiego przejścia prowadzącego do odbytu. Rak odbytnicy i rak jelita grubego są często nazywane łącznie „rakiem jelita...
  • W Instytucie Lotnictwa powstał prototyp respiratora „ostatniej szansy” 7 maj 2020, 6:52 Prototyp respiratora ciśnieniowego WentILOT 1.0 powstał w Instytucie Lotnictwa – Sieci Badawczej Łukasiewicz - poinformowało biuro prasowe Sieci. Urządzenie nie zastąpi profesjonalnego urządzenia, może być jednak stosowane w ekstremalnych okolicznościach związanych z epidemią...
  • Problemy rolników i sadowników. Z powodu pandemii brakuje rąk do pracy 9 maj 2020, 18:05 Rolnicy, sadownicy i ogrodnicy muszą w tym roku mierzyć się z poważnym brakiem rąk do pracy. – Do sezonowych zbiorów owoców miękkich przyjeżdżało co roku niespełna 500 tys. osób – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
  • Czy jem za dużo soli? 8 sygnałów, które wysyła ci organizm 9 maj 2020, 12:21 Sól kuchenna to główne źródło sodu w naszej diecie. Sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak trzeba pamiętać, że w nadmiarze szkodzi, prowadząc m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Sprawdź, jakie sygnały wysyła organizm, gdy jesz zbyt dużo...
  • Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł? 10 maj 2020, 21:41 Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku gazpacho. Czy chłodnik wspomaga odchudzanie?
  • Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać 12 maj 2020, 5:23 Chcesz zostać wegetarianinem? Nie odbędzie się to bez echa dla twojego organizmu i samopoczucia. Ale co konkretnie może się stać?
  • Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz 12 maj 2020, 14:29 Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
  • Rak jajnika – cichy zabójca kobiet. Długo nie daje objawów, więc jak się przed nim uchronić? 13 maj 2020, 10:32 Nie ma specyficznej metody zapobiegania rakowi jajnika. Jak wiele innych nowotworów, nie daje on wczesnych sygnałów rozwoju, dlatego najlepiej, jeśli kobieta znajduje się pod stałą opieką ginekologa i od czasu do czasu poddaje się badaniom ultrasonograficznym. Do ginekologa...
  • Co to jest odporność? 13 maj 2020, 8:56 W trudnym czasie epidemii SARS-CoV-2 poszukujemy każdej możliwości, by podnieść swoje szanse na pozostanie wolnym od infekcji. Jedną z najważniejszych rad, które słyszymy niemal zewsząd, jest apel by utrzymywać wysoką odporność. Co to jednak oznacza? Co to jest odporność, jak...
  • Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść? 13 maj 2020, 20:27 Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
  • Tobie też się przytyło? Sprawdź, jak schudnąć po pandemii 14 maj 2020, 15:29 Domowa izolacja w czasie pandemii koronawirusa ograniczyła aktywność fizyczną i składania do częstego zaglądania do lodówki. Dietetyk Milena Nosek oraz trener personalny Krzysztof Kryj opowiedzieli o zdrowym odżywianiu i dbaniu o formę. Od czego zacząć powrót do aktywności...
  • Noszenie maseczki może nieść za sobą zagrożenia 15 maj 2020, 15:00 Trzeba mieć świadomość, że noszenie maseczki może chronić nas przed koronawirusem, ale równocześnie sprzyjać rozwojowi innych infekcji – ostrzega dr n. med. Michał Michalik, założyciel i właściciel Centrum Medycznego MML.
  • Nowe badanie potwierdza ważne wskazówki dotyczące walki z rakiem jajnika 20 maj 2020, 9:37 Rak surowiczy wysokiej jakości jest najczęstszym rodzajem raka jajnika i ma najniższy wskaźnik przeżycia. Aby lepiej zrozumieć chorobę i jej postęp, naukowcy z amerykańskiego Pacific Northwest National Laboratory i ich współpracownicy zbadali proteom – tysiące białek – w...
  • Skutki nadużywania alkoholu, czyli przed czym ostrzega nas Australia? 20 maj 2020, 18:29 Mojito, appletini lub zwykły kieliszek musu może bez wątpienia zrelaksować nas po pracowitym dniu. Ale jeśli wypijasz ich więcej niż kilka, zagrażasz swojemu zdrowiu fizycznemu i psychicznemu – według nowych badań na Uniwersytecie Australii Południowej.
  • Szwecja. W domach opieki tzw. aktywna eutanazja zamiast leczenia COVID-19 20 maj 2020, 16:39 Wielu seniorom w domach opieki zamiast leczenia Covid-19 podawana jest morfina, która hamuje oddychanie – pisze dziennik „Dagens Nyheter”. – To aktywna eutanazja – wskazuje prof. geriatrii Yngve Gustafson.
  • 6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie 21 maj 2020, 6:21 Witamina D jest niezwykle ważna dla zdrowia. Odgrywa kilka ról w utrzymywaniu zdrowych komórek organizmu i funkcjonowaniu tak, jak powinny. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D. Jednak jest również możliwe – choć rzadkie – aby ta witamina gromadziła...
  • Eksperci: „Pandemia może powodować długotrwałe problemy zdrowotne”. Jakie dokładnie? 21 maj 2020, 10:33 Pandemia wywołana przez koronawirusa, która zmienia życie, najprawdopodobniej spowoduje długotrwałe konsekwencje dla zdrowia fizycznego i psychicznego wielu ludzi – szczególnie tych z wrażliwych populacji – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Yale School of Public...
  • Ile wypijanego alkoholu to już „zbyt dużo”? 22 maj 2020, 21:29 Chociaż spożywanie napojów alkoholowych od czasu do czasu nie jest szkodliwe dla zdrowia, nadmiar alkoholu może mieć negatywny wpływ na twoje ciało i samopoczucie. Pewnie zastanawiasz się, w którym momencie picie staje się szkodliwe dla zdrowia, a także ile alkoholu to za...
  • Zaćma: przyczyny, objawy i leczenie zaćmy 25 maj 2020, 9:50 Osłabienie wzroku u starszych osób bardzo często jest związane z zaćmą. Ta choroba, znana również jako katarakta, wynika przede wszystkim z osłabienia soczewki, która traci elastyczność, staje się mniej przejrzysta, słabiej odżywiona i bardziej podatna na niekorzystne zmiany....
  • O jakiej porze brać magnez, aby zadziałał skutecznie? 26 maj 2020, 20:31 Dzienne spożycie magnezu wynosi 310–420 mg dla zdrowego dorosłego. Podczas gdy większość ludzi może zaspokoić swoje potrzeby za pomocą żywności, w niektórych przypadkach mogą być konieczne suplementy. Dowiedz się, kiedy je przyjmować – czas może być również ważny, jeśli...
  • Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca 27 maj 2020, 10:29 Zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta stanowią podstawę w prewencji wielu chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca. Norwescy naukowcy zbadali, który typ witaminy K (K1 i K2) zawartej w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
  • Od nieżytu do perforacji przegrody nosowej. Co się czai pod maseczką? 29 maj 2020, 15:00 Nosimy je, by chronić siebie i innych przed zakażeniem koronawirusem, jednak musimy pamiętać, że maseczki mogą sprzyjać innym infekcjom – ostrzegają laryngolodzy Agata Gerwel i Michał Michalik, specjaliści z kliniki MML.
  • Jak radzić sobie z dzieckiem-niejadkiem? 29 maj 2020, 22:28 Naukowcy twierdzą, że problemy z wybrednym jedzeniem mogą rozpocząć się we wczesnym wieku. Zarazem nie wydaje się, aby szkodziły ogólnemu zdrowiu dziecka. Aby zachęcić je do jedzenia, należy stosować różne strategie zdrowego żywienia.
  • Semiwegetarianizm – kto może stosować taką dietę? 31 maj 2020, 19:42 Semiwegetarianizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa oraz nabiału. Semiwegetarianizm nazywany bywa także dietą półwegańską i często stanowi etap przejściowy dla osób chcących całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów...
  • Microsoft zastąpi dziennikarzy robotami. Ludzie stracą pracę na rzecz maszyn 1 cze 2020, 15:58 Zła wiadomość dla mediów. Microsoft zastąpi dziesiątki dziennikarzy newsowych i skorzysta w ich miejsce ze sztucznej inteligencji.
  • Na przebieg menopauzy ma wpływ całe życie kobiety, a nawet... jej osobowość 4 cze 2020, 8:30 To jak przechodzimy menopauzę ściśle powiązane jest z naszą osobowością – jeśli zawsze byłaś emocjonalna, to możliwe, że w tym czasie emocje się nasilą. Ale nie obawiaj się gwałtownych zmian – to mit. Liczy się jak żyłaś dotychczas, jak chorowałaś – na menopauzę zapracowujesz...
  • Czy można przedawkować witaminy? 4 cze 2020, 21:29 Chociaż wskazówki dotyczące bezpiecznego dawkowania są wymienione na większości opakowań suplementów, powszechną praktyką jest przyjmowanie ich w ilości większej niż zalecana. Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie – co nam wtedy grozi?